Töredelmesen bevallom, jómagam igencsak szkeptikus voltam a Suzuki Ignis sikerét illetően. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy a hazánkban rendkívül népszerű Swiftet nyugdíjazó kisautó valaha is elődje nyomdokaiba léphet. Mekkorát tévedtem! Merthogy a tavalyi értékesítési adatok tükrében immár teljesen egyértelmű: a Suzuki ismét telibe trafálta a legtöbb magyar autóvásárló igényét! Jóllehet, az esztergomi gyártású Ignis csak 2003 tavaszának derekán kezdte pályafutását, 13 812 darabbal már az első, csonka évadban is a piac bestsellerének bizonyult a kocsi.

Hóban, sárban

A 4×4-es változat kívül és belül egyaránt megtévesztésig hasonlít a jól felszerelt bázismodellekre. Igazság szerint még menet közben sem derül fény a turpisságra, mivel a viszkokuplungos négykerék-hajtás egyrészt csekély mértékben tompítja a menetteljesítményeket (gyorsulása 0,6 másodperccel, csúcssebessége 5 km/órával marad el a 2WD kivitelétől), másrészt szinte észrevétlenül teszi a dolgát. A vezető mindössze arra lehet figyelmes, hogy az Ignisszel hóval borított útszakaszon, vagy a felázott földúton is magabiztosan “menetel”, s közben sorra maga mögött hagyja az óvatosan, lépésben vánszorgó autóstársakat. A lemezes tengelykapcsoló ugyanis érzékeli, amikor az első kerekek megcsúsznak, s a motor nyomatékából villámgyorsan juttat a hátsókhoz is. Persze botorság lenne árkon-bokron át hajszolni a kocsit, elégedjünk meg azzal, hogy 17 centiméteres szabadmagasságának köszönhetően leküzdi a kisebb terepakadályokat, illetve életünk párja a méretesebb járdaszegélyekre is bátran felállhat vele.

Jó útra való

Az összkerék-hajtás egyébként kizárólag az 1,5 literes motorral választható. A változó szelepvezérlésű egység élénken pörög fel, lendületesen viszi az egy tonnánál alig nehezebb autót. Igazi városi virtuóz az Ignis, méreteinél fogva kiválóan manőverezhető, a szokványosnál kissé magasabb üléspozíció pedig jobb rálátást biztosít a forgalomra. Országúton és autópályán sem kell szégyenkeznie a kocsinak, ám utóbbi esetben a kelleténél erősebb motorzaj nem éppen a komfortos utazást szolgálja. Erősnek erős, de nem túl nyomatékos a motor, magasabb fokozatokban alacsony fordulatról vérszegényen húz, így gyakran kell használni a kissé pontatlanul megvezetett és szorulós ötfokozatú, manuális sebességváltót. A viszonylag kis méretű üzemanyagtank és a vártnál magasabb átlagfogyasztás miatt a Suzuki hatótávolsága csekély, mintegy 400 kilométerenként szükséges teletankolni az autót. Jó minőségű úton komfortos az Ignis, csakhogy hibátlan aszfaltot – enyhe túlzással – nagyítóval kell keresni hazánkban. Az egyszerű, merevtengelyes hátsó felfüggesztés miatt már a kisebb úthibákkal sincs köszönő viszonyban a kocsi, kanyarban pedig egyszerűen elpattog róluk. A “megrázó élményt” legfeljebb az feledtetheti, hogy a konstrukció strapabíróbb az átlagnál. A nőiesen könnyed kormányzás áttételezése kissé indirekt, de a viszonylag magas építésű autó viselkedése így kanyarokban kevésbé ideges. Annak ellenére, hogy hátul dobféket találunk, az Ignis meggyőző módon lassít, a blokkolásgátlón és az elektronikus fékerőelosztón kívül pedig szériafelszerelés a négy légzsák, valamint az öt darab hárompontos öv, illetve fejtámla.

Üde stílus

A Suzuki Ignis formaterve kívül-belül fiatalos, jópofa, ráadásul az utastérben számos ötletes részletmegoldással is találkozhatunk. Ilyenek a középkonzol oldalán kialakított rakodórekeszek, az anyósülés alól kihúzható fiók, a jól használható palacktartók, vagy a napszemüvegtartó. A feszes tömésű és csekély oldaltartást biztosító vezetőülésnél az ülőlap dőlésszöge változtatható, de mindössze ennyi segít a kényelmes elhelyezkedésben, mivel a kormányoszlop fixen rögzített. A helykínálat elöl megfelelő, hátra pedig még éppen befér két átlagos termetű felnőtt. Alaphelyzetben 236 literes teret tölthetünk fel poggyászokkal, de a 60/40 arányban osztottan dönthető üléstámlák segítségével 1 köbméterig növelhetjük a csomagtartó befogadóképességét. A General Motorsszal való együttműködés nem csak pozitív dolgokat hozott magával, mint az opeles bajuszkapcsolók, hanem egy logikailag hibás megoldást is: a belsőtér-világítást a fényszóró forgókapcsolójának kihúzásával lehet felkapcsolni, amire a legtöbb tulajdonos csak idővel, vagy soha nem eszmél rá. Az ergonómia nagyjából rendben van, de az elektromos tükörállítás ajtókilincs elé helyezett kezelőszervét és a motoros ablakemelő kapcsolóit illett volna megvilágítani, hogy sötétben is könnyedén megtaláljuk.

Értékbecslés

Az ügyfelek zöme egyszerűen elsétál a jelen tesztben szereplő összkerék-hajtású kivitel mellett a márkakereskedésekben, de az átlagos személyautóval nehezen megközelíthető helyeken élők számára valódi adu lehet egy mérsékelt vételárú, alacsony fenntartási költségű, megbízható járgány, amelyik nem riad vissza az enyhébb terepjárástól sem. Amennyiben azonos felszereltséget és motorváltozatot veszünk alapul, az Ignis ez utóbbi képességét 225 ezer forintra taksálják a Suzukinál.