A PSA Peugeot-Citroen csoport és a Ford közös fejlesztésű kétliteres turbódízel motorja a franciák korábbi 110 lóerős egységére épül. Az újdonság 16 szelepes, alumíniumból készült hengerfejet, második generációs, Siemens gyártmányú közös nyomócsöves befecskendező rendszert (a maximális nyomás 1650 bar), továbbá változó geometriájú

Garrett turbófeltöltőt kapott. A “korszerűsítésnek” köszönhetően a motor maximális teljesítménye 136 lóerőre ugrott, míg forgatónyomatéka 250-ről 320 Nm-re emelkedett. A versenyautóknál is alkalmazott overboost (túlnyomás) bizonyos körülmények között (az első négy sebességi fokozatban, a motor teljes terhelése mellett, 1750-3200/perc fordulatszám-tartomány esetén) ideiglenesen további hússzal növelheti a vonóerőt.

Haszonélvezet

Nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is roppant meggyőző a Peugeot 307 és a legizmosabb dízelmotor párosa. Igaz, az elektronikus gázpedál parancsaira rövid késéssel reagál az erőforrás, de ezután nem sokat vacakol, kezdettől fogva vehemens módon gyorsítja az autót. Így a vezetőt magabiztos érzéssel töltheti el, hogy ura lehet a legtöbb szituációnak. A gyári adatok szerint tesztautónk gyorsulása hajszálra megegyezik a kétezres benzines kivitelével, míg a 110 lovas HDi-nél 1,2 másodperccel jobb, az egy kilométeres sprinten pedig mindkettőt maga mögé utasítja 32,4 szekundumos eredményével. Ha már az autó fürgeségét méltatjuk, ne feledkezzünk meg a hatfokozatú sebességváltó érdemeiről sem, hiszen áttételezése jól eltalált, csupán a kar megvezetése lehetne határozottabb. Országúton a kocsi rugalmasságát magasztalhatjuk, autópályán pedig a 160-180 km/órás utazósebesség tartása sem megerőltető a Peugeot számára. A ragyogó menetteljesítmények ellenére a fogyasztás visszafogott marad, az aktív részecskeszűrőnek köszönhetően pedig az Euro 4-es károsanyag-kibocsátási normákat is teljesíti a kocsi. Ugyancsak példamutató a motor futáskultúrája, hangja mindvégig illedelmesen a háttérben dorombol, és a vibrációnak sem hagytak támadási felületet a mérnökök. A hosszú egyeneseket bűvész módjára egy szempillantás alatt “tünteti el” a 307-es, tempósabb fordulókban viszont orrnehézsége miatt az eleje letér az ívről, míg a terhelésváltásokra allergiás hátsót menetstabilizáló elektronika tartja kordában. Az alapvetően kényelmesre hangolt futómű sikerrel veszi fel a harcot a kisebb úthibákkal, ellenben a nagyobbaknál fény derül a kissé sprőd rugózásra.

A nagyság átka

A 136 lóerős turbódízel motorral felszerelt Peugeot 307-esnél a megkülönböztetés érdekében piros színű a HDi jelzés utolsó betűje, illetve 17 colos könnyűfém keréktárcsákra “támaszkodik” a kocsi. Ez a motor kizárólag a legmagasabb specifikációval választható (3 ajtós: XSi, 5 ajtós és SW: Premium), tehát megvásárlásakor jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Persze, az autó kényelmi és biztonsági felszereltsége az 5,1 millió forintért cserében szinte minden igényt kielégít.