A Porschék jellegzetes arcát kapta a Panamera is. Az értékesítés jelentős részét a 4S és a Turbo változat teszi majd ki A Porschék jellegzetes arcát kapta a Panamera is. Az értékesítés jelentős részét a 4S és a Turbo változat teszi majd ki

Annak idején a Porsche formatervezőinek sikerült átmenteni a jellegzetes Porsche-arcot (azaz a 911-esét) a Cayenne-re is, s most ugyanezt a formai bravúrt hajtották végre a Panamera esetében. Elölről nézve tehát egy széles 911-est látunk, s hátul is megmaradt a kövérkés, lekerekített far. A kettő között azonban – legalábbis a 911-es eredeti arányaihoz képest – igazi stretchlimo lett a Panamera. A Porsche azonban nem tud, s valószínűleg nem is akar kibújni a bőréből, ezért akkor is sportkocsit tervez, amikor ötajtós luxusautót készít: noha a Panamera majdnem öt méter hosszú, arasznyival alacsonyabb (1,42 m) vetélytársainál. A Panamera úgy siklik az úton, mint amikor ráját látunk suhanni centikkel a tengerfenék homokja felett: a hosszú, széles és nagyon lapos test elegánsan siklik.

Üdítően újszerű a csúcsminőségű belső tér

Mivel a középkonzolt majdnem teljesen elfoglalja a színes kijelző, a gombok sokasága leköltözött a kardánalagútra Mivel a középkonzolt majdnem teljesen elfoglalja a színes kijelző, a gombok sokasága leköltözött a kardánalagútra

A külső dimenziók alapvetően meghatározzák a belső tér méreteit is, ezért a Panamera az első két ülésen utazónak fejedelmien nagy, a hátsó két utasnak pedig kompaktautós teret kínál. Hátul két külön ülést találunk (felárért villanymotorral állíthatók, fűthetők, szellőztethetők), amelyek előtt nagy a lábtér. A karosszéria azonban ráborul az utasra, a tető a feje felett már lejt, ezért némi bezártságérzet könnyen kialakulhat. Kárpótol viszont mindezért az utast körülvevő anyagok minősége, a tökéletes kidolgozás, sőt, még a hátsó és oldalsó árnyékolókat sem kézzel kell mozgatni. Mivel a Panamera karosszériája ferdehátú, természetes, hogy a hátsó ülések elfektethetők, s ily módon az alaphelyzetben 445 literes csomagtartó 1032 literesre bővíthető.

A fordulatszámmérőtől jobbra lévő műszerben a fedélzeti számítógép adatai vagy a navigációs rendszer térképe jeleníthető meg A fordulatszámmérőtől jobbra lévő műszerben a fedélzeti számítógép adatai vagy a navigációs rendszer térképe jeleníthető meg

Vitán felül áll azonban, hogy a Panamerában a legjobb hely a volán mögött van. A cockpit minden eleme a Porschéra jellemző: a gyújtáskapcsoló a volántól balra van, a vezető öt kerek műszerre néz a kormányon át, a középkonzol pedig a mobiltelefonok előlapjára emlékeztető kardánalagútba megy át, amely aztán végigfut az utastér teljes hosszán, s így alakít ki négyüléses utasteret.

Öt világújdonság, amelyből három fontos is
A Porsche szerint a Panamera öt világújdonságot hordoz a fedélzetén, ám ebből komoly tartalma legfeljebb háromnak van. Az új gran turismo az első modell a nagy teljesítményű luxusautók között, amelyben duplakuplungos váltómű van (PDK). Az egység valóban nagyszerű: gyorsan, rángatás nélkül kapcsolgat, s nagyon takarékos, ha a vezető nyugodtan autózik. A másik fontos műszaki részlet az automatikus váltóhoz adott stop-start rendszer, amely eddig csak a jóval kisebb kocsik között terjedt el, ám a Panamerában is ugyanazokkal az előnyökkel bír, mint a városi kisautókban.

A Panamera egyelőre csak V8-as motorral érkezik A Panamera egyelőre csak V8-as motorral érkezik

Dugóban haladva a V8-as motor leáll, ha a kocsi megállt, s csak akkor indul újra, amikor a vezető leveszi a lábát a fékpedálról. A nagy V8-as ilyenkor azonnal beröffen, kicsit megrázza az egész karosszériát, de ez csak alig zavaró, s inkább arra emlékezteti az embert, hogy hiába a vánszorgás, a gázpedál másik oldalán 400 vagy 500 lóerő várja, hogy kiszabadulhasson az autópályára. A Porsche szerint a városi fogyasztást 10, az átlagost pedig 5%-kal csökkenti a stop-start rendszer alkalmazása. A Panamera harmadik újdonsága az a légrugózás, amelyben a négy légkamra térfogata gombnyomásra (Comfort üzemmód) megkétszerezhető. Ilyenkor mindegyikben egy szelep kinyit, a térfogat 1,1-ről 2,2 literre nő, azaz a Panamera sokkal finomabban rugózik. Amikor azonban a vezető sportosabb menetteljesítményekre vágyik, ismét megnyom egy gombot, s nemcsak a rugózás lesz sokkal feszesebb, hanem a motorelektronika és a váltó vezérlése is élesebbre vált. Az állítható légrugók másik előnye, hogy 30 km/óra sebességig a kocsi hasmagassága 20 mm-rel megemelhető, ami fekvőrendőrön áthajtva például jól jöhet.
A negyedik és ötödik világújdonság már inkább Porsche-sajátosság. A rendelhető Sport Chrono csomag révén a beállítások még inkább sportosak lesznek, míg a hátsó légterelő ebben a szegmensben azért újszerű, mert automatikusan működik a sebesség függvényében, sőt, a Turbo változat spoilere oldalelemeinek köszönhetően még nagyobb stabilitást biztosít.

A Panamera mindent tud, ami elvárható
Nyilván nem meglepetés, hogy a design érdekessége, a belső tér fényűzése mellett azért a dinamizmus e vérbeli Porsche erénye maradt. Az alapmotor (az S-modellben, hatfokozatú manuális váltóval és hátsókerékhajtással és a 4S összkerekes verzióban) 4,8 literből kerek 400 lóerőt hoz ki, míg a Turbo a feltöltőnek köszönhetően 500-ra tornázza fel a teljesítményt. A végsebesség 282 és 303 km/óra – a Porsche nem szabályoz le 250-nél, mint a többi német márka –, a stabilitás tehát nagyon fontos. Ezért az intelligens hátsó légterelő 90 km/óránál előbújik a csomagtartó fedeléből, s a vízszinteshez képest –3 fokos szögben áll. 160 km/óránál aztán átvált +5, majd 205 felett +14 fokra. A Turbo e téren is máshogyan dolgozik: itt 205-ig marad a –3 fok, utána +10 következik.
A hasznos hegymeneti el­in­du­lás­segítő mellett izgalmas játékszer a Turbo Sport Chrono csomagja, amely túltöltéssel is működhet: ekkor 700 helyett 770 Nm a V8-as gép nyomatéka. Itt van még rajtprogram funkció is, amikor 0-ról 100 km/órára nem 4,2, hanem csupán 4,0 másodpercig tart a gyorsulás. S íme, még egy adat, amit a legmenőbb rája mellett a Porsche vetélytársai sem tudnak: a Turbo 303 km/órás végsebességről kerámiafékekkel 7 (igen, jól látják: hét) másodperc alatt képes megállni. Azaz annyi idő alatt, amíg Ön elolvasta az előző mondatot.