A frissített CX-7-es legszembetűnőbb ismertetőjegyei szemből: ötszögletű hűtőmaszk és „húzott szemű” ködlámpák A frissített CX-7-es legszembetűnőbb ismertetőjegyei szemből: ötszögletű hűtőmaszk és „húzott szemű” ködlámpák

Végre előrukkoltak a japánok a 3-asban és a 6-osban már megtalálható 2.2 MZR-CD motor módosított változatával, melyet a CX-7-esben még az SCR névre hallgató szelektív katalizátorral is elláttak. Utóbbi karbamidalapú AdBlue adalékanyaggal csökkenti a nitrogén-oxid-emissziót, de a széria dízel koromrészecske-szűrő (DPF) is nagyban hozzájárul az Euro 5-ös  norma teljesítéséhez. Az SCR-rendszer öt bar nyomáson kis mennyiségű adalékanyagot permetez közvetlenül a DPF szűrön áthaladó kipufogógázba. Ennek hatására a karbamid ártalmatlan nitrogénre és oxigénre bontja le a nitrogén-oxidokat. Az AdBlue folyadékot egy különlegesen erős és hőszigetelt tartályban helyezték el. Normál körülmények között nagyjából 20 ezer kilométerre elegendő a 15,5 liternyi AdBlue, melyet a karbantartások során egyszerűen pótolnak. A 2,2-es gázolajos CO2-kibocsátása 199 g/km, átlagfogyasztása 7,5 l/100 km, a mérnökök 173 lóerőt és 400 Nm-nyi nyomatékot csaltak elő a motorból.

Kissé vékonyka az új kormánykarima, a küllőkbe integrált sok kapcsoló között pedig könnyű eltévedni Kissé vékonyka az új kormánykarima, a küllőkbe integrált sok kapcsoló között pedig könnyű eltévedni

Álomcsendes dízel, átlagos gyorsulás
Bizony, nagyon finom darab a japánok 2,2-es MZR-CD-je! Már hidegen is csendes, üzemmeleg állapotban pedig csak a prémiumszegmens legjobb dízel terepjáróival vethető össze a zajkomfortja és selymes járása. Erőteljes gázadásra sem tapasztalható markáns morajlás, részben az új hangszigetelő betéteknek köszönhetően pedig még 190-es sebességnél is gond nélkül lehet beszélgetni az autóban – a végsebesség 200 km/óra. A hatfokozatú váltó hihetetlenül pontosan kapcsolható, extrarövid úton jár a kar a kulisszákban. Persze, nem mindenki szeret kézzel váltogatni, nekik 2011-ig várniuk kell, ugyanis ekkor kerül fel az extralistára a Mazda új automatikus váltója.
A jelentős önsúly (1800 kg) igazán csak a gyorsulási adatokban mutatkozik meg, a százas sprint 11,3 másodpercig tart – ezt az értéket egy 90 lóerő körüli benzines kompakt is hozza már… Persze, ritka az olyan forgalmi szituáció, amikor a 100-as sprint lenne a mérvadó, sokkal fontosabb az autó menet közbeni rugalmassága. E téren pedig nem érheti kritika a Mazdát, már 2000-es fordulatszámtól ébred a 400 Nm-es nyomaték, egyedül a hosszúra áttételezett hatodik fokozat használata kíván némi megszokást az első kilométereken. A takarékosság jegyében hangolt hatodikat 80 alatt nem érdemes kapcsolni, mert ebben a tartományban és fokozatban még kissé erőtlen a 2,2-es.
A futómű az apró finomhangolásnak és az 5%-kal merevebb karosszériának köszönhetően abszolút személyautós karaktert kölcsönöz az összkerekes CX-7-esnek. Jól fekszenek neki a kanyarok, nagy sebességnél sem imbolyog a kocsi, csak a fekvőrendőrökön, keresztbordákon üt nagyobbakat a kelleténél – a próbált változatokon a legnagyobb, 19 colos kerekek és 235/55-ös abroncsok voltak.

Lila körben narancs számok, fehér mutatók – ez kicsit sok… Lila körben narancs számok, fehér mutatók – ez kicsit sok…

Apró külső és belső kozmetika
A CX-7-es formája eddig is a kategória divatosabb darabjai közé tartozott, ezért csak apró módosításokat hajtottak végre a 2009-es modellen. Nagyobb méretű légbeömlő, új ködlámpafoglalat, krómdíszítések, módosított rajzú lökhárítók, bővített metálfénypaletta és sportosabb felnik jelentik a külső változásokat. Belül egy fokkal látványosabb a frissülés, igényesebb kárpitokat, új középkonzolt és kormánykereket kapott a 2009-es CX-7-es. Más a műszerek háttérvilágítása, ám a lila peremben lévő narancsos fények és a fehér mutatók kissé giccsesnek hatnak, a korábbi egyszínű világítás harmonikusabb volt. Kaphatók különféle műszerfali betétek, krómgyűrűk és navigációs rendszer is.

A hátsó ülések a csomagtérből és az utastérből egyaránt ledönthetők A hátsó ülések a csomagtérből és az utastérből egyaránt ledönthetők

Az SD-kártyán tárolt térkép-adatbázisú navigációt a kormányküllőkbe integrált gombokkal vezérelhetjük, egyes kivitelekben a 4,1 colos monitor szolgál a tolatókamera képernyőjeként is. Már a CX-7-eshez is kapható az RVM (Rear Vehicle Monitoring) holttérfigyelő rendszer, amely a mögöttes forgalmat pásztázza. A „rizikósabb” sávváltásoknál az RVM fény- és hangjelzéssel is a figyelmezteti a sofőrt a potenciális veszélyre. A kibővített garanciával (a korábbi 3 év helyett 3+2 év vagy 150 000 km) kapható, eddig „hiánycikknek” számító CX-7 2.2 MZR-CD modellek Emotion változata 8,96 millió forinttól megvásárolható, a Revolution Top verzió 10,89 millióba kerül.

A tetőn nagy szárny trónol A tetőn nagy szárny trónol