Az RS jelzésű modellek soha nem hagynak kétséget afelől, hogy egyenesen az Audi gyári konditerméből, a quattro GmbH-tól származnak. Nincs ez másképp a TT RS esetében sem! Rendkívüli képességeire méretes levegőbeömlő nyílások, agresszív rácsozású hűtőmaszk és fémszínű tükörházak hívják fel a figyelmet. No meg a fix hátsó spoiler, ami – ha valakinek esetleg szúrná a szemét – kiváltható a már ismert automatikusan kiemelkedő-visszasüllyedő szárnnyal. Persze ez még nem minden! Az eddigi „legcombosabb” TT szériaként 18 colos, ötágú duplaküllős alufelniket kap 245/40-es abroncsokkal, de opcióként 19-es, vagy akár 20-as méretű keréktárcsák is rendelhetők különféle stílusban. Elöl – amolyan jelzésszerűen – 370 mm átmérőjű, lyuggatott féktárcsák és RS jelzésű, négydugattyús féknyergek villannak elő mögülük. A hátsó lökhárítóban integrált diffúzort alakítottak ki, a két öblös, ovális alakú kipufogócső pedig nemcsak a szemre, hanem menet közben a „fülre” is jótékony hatást gyakorol – erre mindjárt visszatérünk.  

A 310-ig kalibrált sebességmérő megindítja a fantáziát, a váltókar mögötti Sport gomb pedig élesebbre állítja a gép viselkedését A 310-ig kalibrált sebességmérő megindítja a fantáziát, a váltókar mögötti Sport gomb pedig élesebbre állítja a gép viselkedését

A TT RS feliratokon és a 310 km/óráig skálázott sebességmérőn kívül a pilótafülkében a váltókar mögötti Sport gomb a legjelentősebb változás. Hatására élénkebbé válnak a motor gázreakciói, és a kipufogórendszer is keményebben a húrok közé csap: a bal oldali csőben kinyit egy szelep, így a gázok kikerülik a hangtompító dobot, s harsányabban szól a rock and roll! Amennyiben a tulajdonos a mágneses lengéscsillapítást (315 000 Ft) is megrendelte autójához, akkor a futómű is bekeményít. Ha már az extráknál tartunk, mindenképpen említést érdemel a kagylóülés. Kissé költséges mulatság ugyan (818 000 Ft), s a vaskos oldaltámaszok miatt nehezebb is kikászálódni belőle, de eszméletlenül jól mutat, és a kanyarokban kényszerzubbony módjára tartja a testet.

280-nal is száguldhat a győri expressz!

A kagylóülések az R8-as nagytestvértől származnak A kagylóülések az R8-as nagytestvértől származnak

Annyit beszéltünk már a hangzásról, hogy ideje megismerkedni magával a „zeneszerzővel”! Közel 15 esztendős szünetet követően az Audi újra beveti a soros öthengeres konstrukciót! A blokk az amerikai VW Jettától származik, de gyakorlatilag minden más alkatrészt kicseréltek, vagy megerősítettek, hogy bírja a „gyűrődést”. A 2480 cm3-es motort ugyanis közvetlen befecskendezéssel látták el, valamint 1,2 bar töltőnyomást előállító turbót illesztettek hozzá, így 340 lóerőt és 450 Nm forgatónyomatékot szabadítottak fel a mérnökök. Ennek megfelelően a Coupé esetében minden egyes lóerőnek csupán 4,3 kilogrammot (Roadster: 4,4 kg/LE) kell gyorsítania! A tiszteletet parancsoló teljesítményből pedig Haldex-kuplungos négykerékhajtás segít a lehető legtöbbet a talajra juttatni.
Valóságos élménybomba a TT RS, kirobbanóan gyors, olyan, mintha soha nem akarna elfogyni az ereje: a százas sprinten gond nélkül lépést tart az 580 lóerős Audi RS6-ossal, 200-as tempóig (15,9 s) is ott lohol a sarkában, s padlógázra még innen is megnyerően húz – felár ellenében az elektronikus sebességkorlátozást 250-ről 280 km/órára emeli az Audi. A motor azonnal reagál a gázadásra, agresszíven pörög fel, s az öthengeres érces bömbölése roppant lelkesítő. A hatfokozatú kézi váltó katonásan megvezetett és pontosan kapcsolható, a kormány viszont szolgálhatna több visszajelzéssel, és lehetne kicsivel közvetlenebb.

A fémszínű tükörház és a nagyobbra tátott alsó ajak is az RS ismertetőjegyei közé tartozik A fémszínű tükörház és a nagyobbra tátott alsó ajak is az RS ismertetőjegyei közé tartozik

A TT RS rettenetesen sokáig fogja az utat, mielőtt finoman alulkormányzottá válna, s az orra elkezdene letérni az ívről. Terhelésváltásra (gázelvétel, ráfékezés) a kocsi hátulja is bekapcsolódik a játékba, és az elejét újra irányba állítja. Versenypályán kimondottan élvezetes ez a fajta viselkedés, szűk hegyi szerpentinen viszont csak a gyakorlott vezetőknek javasolt teljesen kiiktatni az elektronikus őrangyalt. Már csak azért is, mert az Audi TT RS nem éppen olcsó játékszer, alapára közel 19 millió forint.

Tóth Zoltán Zsolt