Ha most felsorolnám, hányféle szabálybéli korlátozást és milyen szigorú időtervet kell betartania egy sofőrnek, jócskán elmenne rá a cikkterjedelemből, így csak a fantáziájukra bízom. Szóval, éppen elég üggyel-bajjal jár, hogy a rendőrrel és a közlekedési főfelügyeletessel se legyen baj, de elégedett legyen a főnök vagy az ügyfél is. Kész idegbaj lenne, ha mindezek mellett még a jármű is feladná a leckét. Szerencsére az MAN hét és fél tonnás billenőse messzemenően leegyszerűsíti a munkát. Egyszerű maga a konstrukció, viszonylag alacsony létraalváz, acél laprugók, kettő (plusz egy) üléses fülke, három oldalra billenő acélplató – nagyjából ennyi. Persze, azért minden a legkorszerűbb színvonalat képviseli, ahogy el is várhatjuk a TGL sorozat tagjától.

Hipp-hopp

Két lépcsőfok, és a szélesre nyíló ajtón át már hipp-hopp bent is vagyunk a fülkében. A padló középső magasodása csupán 14 centis, így könnyű átlépni a másik oldalra. A vezető Grammer-féle légrugós, integrált övvel és fűtéssel ellátott ülésre zöttyenhet le, a kísérőnek nem állítható, szintén szövethuzatú ülés jut, hárompontos övvel és alsó rakodórekesszel.

Éppenséggel van középső hely is, még egy lapátos embernek. Ez alatt is van rakodóhely, s ha előrehajtjuk a támlát, íróasztalt és italtartót kapunk. A komfortot klímaberendezés, elektromos ablakemelő és tükörállítás, Blaupunkt rádió és mobiltelefon-tartó szolgálja. A vezetőhely maximálisan rejtvénymentes. Két főműszer, négy kisebb műszer és közöttük monitor tájékoztat az adatokról, kapcsolóból sincs túl sok, a hatfokozatú, manuális váltó karja jól kézre esik, és már az új próbakocsin is simán, könnyedén járt. A kilátás nem is lehetne jobb, az alacsony plató és rakomány jóvoltából könnyű hátrapillantani. Mivel pedig rövid a tengelytáv és az első-hátsó túlnyúlás, akár építkezésen is nagyon könnyű forgolódni a járművel. A kormánykerék magassága és távolsága állítható.

Csendes társ

Az egyszerűség persze nem jelent primitívséget az MAN-nél. Halk a motor és jól rugózik mind az alváz, mind az acél csavarrugókon álló fülke. A hangszigetelés kitűnő, mind csukott, mind nyitott ablak esetén. Országúton megnyugtatóan stabilnak éreztem a kocsit, s földúton is kellően mozgékonynak bizonyul. Ebben segítségére van a differenciálzár és a kipörgésgátló. A fék elnyerte tetszésemet, a világításról és az ablaktörlőről viszont a nyári nappalon végrehajtott menetpróba alapján nem tudok nyilatkozni. A jármű egyébként teljes terheléssel, sóderrel megrakva állt ki a próbavezetésre. Nem tartozik a témához, de megmosolyogtató volta miatt továbbadom, hogy ebből adódott a legnagyobb probléma: mivel már Németországból rakottan érkezett a kocsi, a határon nagy zavart váltott ki a fináncok körében: mi lehet a sóder vámtarifaszáma, hogyan lehet elintézni a papírmunkát? Tovább tartott nekik, mintha vörös uránt szállított volna…

Oda-vissza erős

A motor csak 4,5 literes, szinte pontosan akkora, mint a Cadillac XLR luxussportkocsinké, de persze egészen más karakterisztikájú. Az 1600 bar rendszernyomású, közös nyomócsöves Bosch befecskendezés és a külső hűtéses kipufogógáz-visszavezetés jóvoltából Euro 3 besorolású gép alulról is jól húz, nem kell félni, hogy leégetjük a kuplungot a sóderbányában. Hasonlóan jól viselkedik, ha ellenkező irányban kell kifejtenie teljesítményét: a hengerenként négyszelepes konstrukció himbakarjaira ható motorfék teljesen önműködő, s a névleges teljesítmény maximum 60 százalékát, 150 kilowattot képes bevetni a jármű megszaladásának kivédésére.

Igényesen igénytelen

Nincs itt semmi ellentmondás: az MAN igényes megoldásokkal érte el, hogy az üzemeltetés során gazdaságosan igénytelen legyen a jármű a karbantartásra. A motor – távolsági közlekedésben, és az MAN által jóváhagyott olajminőségek használata esetén – 80 ezer kilométert is elmegy két olajcsere között, az első és a hátsó kerékagy élettartam-zsírtöltéssel készül, a gázolaj téli paraffinosodását automatikus szűrőfűtés akadályozza meg. Az egész gépkocsi masszív, jól megépített benyomást kelt, a durva strapának kitett Meiller-féle platón védőrács óvja a fülkehátfalat, s gondoskodtak arról is, hogy hátrabillentéskor ne menjen tele homokkal a vonószerkezet. A jármű ugyanis alkalmas pótkocsivontatásra, megengedett össztömege 18 750 kilogramm. Ugye, milyen egyszerű ezzel a munka? Csak be kell ülni, és minden megszokás nélkül menni lehet vele. Munkába, s nem minduntalan szervizbe!