Annak, hogy eljussunk A-ból B-be, számos módja létezik. Például a vadonatúj Audi A5-ös valamelyik változatával is végre lehet ezt hajtani. Ugyan az efféle helyváltoztatás nem éppen környezettudatos megoldás, a felemelő vezetési és utazási élmény azonban a legerősebb lelkiismeret-furdalást is megszünteti.

Rivális

Walter de Silva Walter de Silva

Az ingolstadtiak új túrakupéjának erős, továbbá bivalyerős motorjai méretükhöz és teljesítményükhöz képest megdöbbentően tiszták. A 3.2 V6 FSI és a 3.0 V6 TDI már most teljesíti az évek múlva bevezetendő Euro 5-ös normákat, de a többire is legfeljebb csak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása miatt lehet haragudni. Szóval az A5-ös a környezetnek visszafogott, a BMW 3-as kupéjának viszont ádáz ellensége. A rivális bajor és az A5 között szembeötlő a formai átfedés, a tehetős, igényes vevőkért folytatott harc fokozódása várható. Az Audi mindenesetre apait-anyait beleadott a jövőre érkező vadonatúj A4-es 7 centivel rövidebbre szabott padlólemezére tervezett kétajtósába. Az elegancia és a sportosság ötvözését Walter de Silva vezényelte, a jármű műszaki és kényelmi részleteit az e téren ugyancsak tehetséges audis fejlesztőmérnökök dolgozták ki.

Fele cukor

Ennek megfelelően az első- vagy összkerékhajtású prémiumjármű már-már a luxusautókat idézi, s kifejezetten egy vagy két embernek való. Olyanoknak, akik szeretik a sebességet, a különlegességet, az egyediséget, s le tudnak mondani a terepjárók, a kombik vagy éppen az egyterűek nyújtotta kötetlenségről. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az Audi A5-ös kizárólag borzasztó gyors és biztonságos haladásra lenne hivatott. Csomagtartója alaphelyzetben is 445 literes, ami a hátsó ülések támláinak osztott előredönthetőségével tovább bővíthető, azaz a mindennapi közlekedési feladatok zömét simán megoldja, beleértve egy-egy hosszabb távú és időtartamú kirándulást is. Amitől több egy átlagos autónál, az a stílus. Az A5/S5 széria vezetői környezete a nagyobb és elitebb A6-os és Q7-es Audiéra hajaz, az anyagok és a kidolgozás ugyanolyan elegáns, minőségi és ergonomikus. Mindezen felül sportos, amit a mély vezetési pozíció és a hangsúlyosan formázott első üléspár is erősít.

Audi S5: Önkívületi állapot

A sportos kupé a marcona hangokat hallató 4.2 V8-as blokk 354 lóerős FSI verziójával rendelkezik, menet közben már-már vérbeli sportoló benyomását kelti. A masina a tapasztalt sportautósok számára is kellő élvezetet nyújt, mindazonáltal a 40:60 arányú állandó összkerékhajtás és a hiánytalan elektronikus vezetéstámogató rendszerek (ESP, MSR, EBD, ABS) révén egy átlagos autóhoz szokott vezetőnek sem okoz gondot az úton tartása. Ettől függetlenül nem árt tréningezni az S5-ös vezetése előtt, amihez elsősorban óriási önuralom szükséges. A menetteljesítmények forgalmi környezettől függetlenül jócskán meghaladják a szükséges mértéket, a jármű volánja mögött a sebességhatárok betartása tulajdonképpen lehetetlen feladat. Az elképesztően erős motor, a hatfokozatú manuális sebességváltó, a futómű, a fékrendszer és a kormányzás minduntalan atletikus haladásra ösztönzi az embert. Ezt leszámítva semmi gond az S5-ös mindennapi használhatóságával, a bolondbiztos úttartás elfogadható rugózási kényelemmel párosul, csak az alacsony sebességnél tapasztalható nehéz kormányzás ront egy kicsit a komforton. Az S5-ös állítólag hónapokon belül már csak a második legerősebb A5-ös lesz. Az Audi az utolsó simításokat végzi a BMW M3-as és a Mercedes-Benz C 63 AMG ellenfelének szánt, bőven 400 lóerő feletti teljesítményű RS5-ös modellváltozaton.

Fele méz

No és természetesen a műszaki tartalom, amely méltó az Audi jól ismert „Haladás technikája” mottójára. A motorok kivétel nélkül közvetlen befecskendezésesek, többségük turbós, jó néhányhoz széria, vagy legalábbis elérhető a kifinomult Quattro hajtás, valamint a folyamatosan változó áttételezésű, szekvenciális üzemmódban nyolc (!) fokozatot kapcsoló Multitronic váltó.

A futómű sem hétköznapi, elöl öt lengőkaros, hátul pedig trapézlengőkaros felfüggesztés fokozza az aktív biztonságot és az élvezetes vezethetőséget. Az ESP, MSR, ABS, EBD legújabb nemzedékei és szükség esetén az utastér minden szegletébe eljutó légzsákrendszer magától értetődően járnak, jutott LED az első fényszóróházba is, a fedélzeti telematika központi eleme pedig az MMI vezérlőpanel.

Nem véletlen hát, hogy a nemzetközi bemutatóra delegált 3.2 V6 FSI, 3.0 V6 TDI és S5-ös típusokkal az esős, borongós időben is öröm volt az autózás. A két „mezei” verzió közül az elsőkerekes benzines Multitronic váltót, a dízel pedig kézi váltót és Quattro hajtást vonultatott fel. Így két eltérő egyéniség megismerésére nyílt alkalom, amelyek közül az FSI a CVT váltója észrevétlen, csúszásmentes „fokozatválasztásval”, illetve kézi módban a hihetetlen gyors reagálásával szerzett elévülhetetlen érdemeket. A dízelben a tapadás, a bődületes vonóerő és a kulturált járású, sportos gázreakciójú, szinte hangtalan erőforrás vitte a prímet. Az egyéb tulajdonságaik “csak” az átlagosan példamutató audis szintet ütöttek meg…