ADAC törésteszt: az autók biztonsága a gyakorlatban kifogásolható lehet

2016. február 8. (hétfő)

Az EuroNCAP töréstesztnél szigorúbb, 50 km/h-val szemből érkező deformálódó akadálynak ütköztetett három kompakt autót az ADAC. A Civic jó, a Mégane megfelelő, a Golf kifogásolható eredménnyel zárt.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

Az EuroNCAP által végzett töréstesztek a közutakon előforduló balesetek 75 százalékát fedik le, az ADAC szerint itt az ideje annak, hogy a fennmaradó 25 százalékot is vizsgálják. Ez több darab új töréstesztet jelent, amelyek között kiemelt helyen található a kompatibilitási vizsgálat. Ennél az 50 km/h-val haladó autó egy szintén 50 km/h-val haladó, deformálódó ütközőzónával ellátott, 1,4 tonnás mozgó akadálynak ütközik 50 százalékos átfedéssel. Ez a gyakorlatban 100 km/órás becsapódást jelent, és alkalmas annak vizsgálatára, hogy a különböző kategóriás autók milyen védelmet nyújtanak akkor, ha eltérő autónak ütköznek.


Most három alsó-középkategóriás autót vizsgáltak meg ebből a szempontból, és arra az eredményre jutottak, hogy a normál EuroNCAP-törésteszten azonos, ötcsillagos eredményt elérő autók között igenis nagy különbségek vannak.

Honda Civic
Nagyon jól alakították ki a gyűrődőzónát, nincsenek kemény részek az orrban, egyenletes az energiaelnyelés, a kisebb ellenfeleket se terheli meg túlságosan, és kis átfedéses ütközésnél is sok energiát emészt fel. Nagyon jól védett az első kerék környéke, kicsi az a tér, ahol nem tud energiát felemészteni az autó, így sok tér marad a lábnak ütközést követően, de a felfüggesztés egyik bekötési pontja a lábtérbe nyomul, és nekiütközik a vezető térdének, ami fokozott sérülésveszélyt okoz.

Renault Mégane
Kielégítő a francia autó orrának energiaelnyelő képessége, de a hossztartók nagyon merevek, míg a többi rész „puha”, ami túlságosan magas terhelést okozhat azáltal, hogy nincs elég energiaelnyelés. A lágy részeknél szinte alig van energiaelnyelés, ezen egyszerűen átszáguld a szemből érkező akadály, és a nagyon merev utascellának ütközik. A vezetőlégzsák eléri terhelésének határát, a sofőr mellkasa nekicsapódik a kormánynak, a többi testrész terhelése alacsony.

Volkswagen Golf
Kifogásolható a Golf gyűrődőzónájának kialakítása, nagyon merev hossztartók és nagyon puha részek is vannak, ezért helyi túlterhelések lépnek fel – az ellenfélnél és a Golfnál is. Nagy lyukak vannak a védelemben, ha ott találják el, akkor az ellenfél nagy tempóval egyenesen az utascellának ütközik, ami nagy terhelést jelent az utasoknak. A hossztartó például alig deformálódik, és belefúródik az ellenfélbe, de például a kerék előtt lévő rész semmi védelmet nem nyújt, ha itt (tehát minimális átfedéssel) történik az ütközés, akkor akadály nélkül csapódik az ellenfél az utascellának, kikerülve a gyűrődőzónát.

Az okozza a problémát például a Volkswagen Golf esetén, hogy azt túlságosan is a statikus akadálynak ütköztetésre optimalizálták, míg a Honda Civic általánosan jó védelmet nyújt. Az az optimális, ha van egy első pajzs, amely aztán a hossztartókat felhasználva felemészti az ütközési energiát. Az EuroNCAP záros határidőn belül tervezi ennek az újfajta töréstesztnek a bevezetését, amely sokkal reálisabb képet ad az autók utasvédelméről, mint az eddigi tesztek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
ADAC törésteszt: az autók biztonsága a gyakorlatban kifogásolható lehet

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér