A 70-es években kezdtek elterjedni a ve zérműszíjak, amelyek – mint nevük is mutatja – a főtengely forgómozgását továbbítják a vezérműtengelynek. Előnyük a láncokkal szemben, hogy csendesebbek, nem nyúlnak, így nem igényelnek utánállítást, gondozást, továbbá nincs szükségük kenésre, így az olajtéren kívül futnak, cseréjük egyszerűbb. A fejlődéssel a feladataik száma is nőtt, például a vízpumpa hajtását is megkapták.

A mai autók motorjai döntő többségében fogazott szíjat alkalmaznak a vezérmű hajtásához. A gyártók megadják a csereperiódusokat, ettől eltérni nemigen szabad. Később cserélni kockázatos: ha szakad a szíj, vége az erőforrás összehangolt munkájának, szelep- és dugattyútörés, hengerfal-, hengerfej- és égéstérsérülés lehet az eredménye. Az idő előtti cserére is találhatunk indokot, például ha olajszivárgás miatt kenőanyag jut a szíjra, vagy erősen igénybe vett az autó (például versenyeznek vele) és sok a rángatásszerű terhelésváltás (nagy fordulaton padlógázos sebességváltások, intenzív motorfékhasználat).

Így fut a vezérműszíj: az alsó fogazott tárcsa (1) a főtengelyé, a legfelső a vezérműtengelyé (2). A képen jobbra középen a vízpumpa hajtása (3), itt látni a vízfolyás nyomait. A két bal oldali (4) a feszítő- és a vezetőgörgő Így fut a vezérműszíj: az alsó fogazott tárcsa (1) a főtengelyé, a legfelső a vezérműtengelyé (2). A képen jobbra középen a vízpumpa hajtása (3), itt látni a vízfolyás nyomait. A két bal oldali (4) a feszítő- és a vezetőgörgő

Esetünkben például az autó előző tulajdonosa a megadottnál 10 000 km-rel előbb cseréltette a szíjat, így a mostani cserét is előbbre kellett hozni. Önmagában a vezérműszíj nem drága, ellenben a cseréje együtt jár több más kopóalkatrész lecserélésével. A szíjat különböző elemek tartják feszesen (laza állapotban leugorhatna a helyéről és a vezérlés nem lenne pontos), ezek rendszerint görgős megoldások. A motor bonyolultságától függ, hány feszítő- és vezetőgörgőt alkalmaznak a gyártók. Az egyszerűbb motoroknál beérik egy darabbal, de egy V-motor esetén négy, vagy több is lehet. Mindez persze növeli a csereköltséget. Mint ahogy az is, hogy a vízpumpa csereperiódusát a szíjéhoz igazítják. Ez nem jelenti azt, hogy a pumpa akkor már rossz, de tény, hogy az élettartamát úgy lőtték be, hogy a szíjperiódust kiszolgálja, utána bármikor tönkremehet. Esetünkben vélhetően nem cserélték az előző alkalommal a pumpát, így szép vízfolyásnyomokat lehetett látni alatta. Az 1,8 literes VW turbós benzinmotorhoz pumpa nélkül 40-50 ezer, pumpával 60-70 ezer forint között kínálják a készletet. Szélesebb spektrumot tekintve úgy 25 ezertől indulnak az egyszerűbb motorok készletei, és a csúcsoké meghaladhatja a 100 ezer forintot.

A kiszerelt vízpumpán csupán a tömítés, nem pedig a csapágy, vagy a szimmering ment tönkre A kiszerelt vízpumpán csupán a tömítés, nem pedig a csapágy, vagy a szimmering ment tönkre

Több oka is lehet a vezérműszíj szakadásának, de a legritkább esetben fordul elő neves gyártótól származó alkatrésszel hiba. Leggyakrabban az elmulasztott szíjcsere az ok: az öregedő szíj elveszti a rugalmasságát, a terhelésváltást a fogazása nem viseli el, amit így „legyalul” a fogazott tárcsa. A vezérlés emiatt jobb esetben csak elmegy, a motor kihagy, leáll. Rossz esetben ütemet veszt, a dugattyú utoléri a szelepet, kész a motorkár. Az öreg szíj, ha már gyötrődik, de még nem tört ki annyi foga, hogy megcsússzon, előbb-utóbb megszorulhat, vagy lecsúszhat a tárcsákról, szintén a fenti károkat okozva. Mivel mindez gyorsan történik, sofőrként nehéz elkerülni a bajt, egyedül csak a karbantartás iktathatja ki a veszélyt. Persze előfordulhat, hogy hiába a betartott csereidő, ha más alkatrész megy tönkre: megszorul a vízpumpa, vagy a feszítőgörgő, netán reped a fogastárcsa. Szíjszakadás oka szerelői hiba is lehet, ha összerakás után a szíj nem fut síkban. A széleit kikezdik a vezetőgörgők, és végül elszakad, vagy lecsúszhat a helyéről.

Tönkrement vadiúj vezérműszíj. A szíj nem futott síkban, hosszában szakadozott szét, majd leugrott. A motorkár jelentős! Tönkrement vadiúj vezérműszíj. A szíj nem futott síkban, hosszában szakadozott szét, majd leugrott. A motorkár jelentős!

Bizony, nemcsak az alkatrészköltség drága, hanem a munkadíj is. Meglehetősen időigényes a csere, mert a mai zsúfolt motorterekben nem lehet hozzáférni a motor elejéhez. Maga a bontás és az újraépítés több időt igényelt, mint a konkrét csere. Nem csoda, hogy sokan halogatják, vagy kihagyják ezt a karbantartást: pedig nagy a motorkár kockázata.

Az összeszerelésnél figyelni kell a tömítések jó helyzetére, a meghúzási nyomatékokra. Érdemes a motort kézzel átforgatni, hogy minden rendben működik-e Az összeszerelésnél figyelni kell a tömítések jó helyzetére, a meghúzási nyomatékokra. Érdemes a motort kézzel átforgatni, hogy minden rendben működik-e

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!