Ne dadogjon!

2011. február 16. (szerda)
A befecskendezéses autók alapjárati keverékképzésének levegőt adagoló tagja az alapjárati motor. Gondozást igényel.
  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

  A szelep és a szabályozó elektromotor fix egységet képez. A pótlás bontóból rentábilis, az új ár típustól függően eléri a 100 000 Ft-ot A szelep és a szabályozó elektromotor fix egységet képez. A pótlás bontóból rentábilis, az új ár típustól függően eléri a 100 000 Ft-ot
Amikor az autó panasza az egyenetlen alapjárat, akkor a szerelők rendszerint kiszerelik és megtisztítják az alapjárati motort. Nem véletlenül teszik ezt. Az alapjárati motor vezérel egy szelepet, amely a levegőt adagolja a motor alapjárati üzemében, vagyis a fojtószelep zárt helyzetében.

A motorelektronika figyeli a fordulatszámot, ha esik, akkor több üzemanyagot fecskendez be, amihez több levegő is kell, ha nő, akkor fordítva teszi ezt. Az alapjárati motor hibája okozhat egyenetlen alapjáratot. A hibajelenség, hogy az alapjárat nem stabil, ciklikusan no, majd visszaesik, mint egy versenyautó a bemelegítési üzemben. Az ok, hogy az alapjárati motor nem képes finomszabályozásra. Így egyszer elszegényedik a keverék, mire az elektronika rádúsít, felszökik az alapjárat, erre az elektronika elveszi az üzemanyagot, esik a fordulatszám, mindeközben az alapjárati motor nem képes annyi levegőt juttatni a hengerekbe, hogy ideális legyen a keverési arány, csak kullog az események után.

  Az alapjárati motor kiszereléséhez kössük le a légcsöveket és húzzuk le az elektromos csatlakozót, majd jöhet a tisztítás Az alapjárati motor kiszereléséhez kössük le a légcsöveket és húzzuk le az elektromos csatlakozót, majd jöhet a tisztítás

Jellemző, hogy hidegüzemben a hiba nem jelentkezik, hiszen ilyenkor emelt alapjárati fordulatszámon, dús keverékkel üzemel a motor. Durva esetben a gázról lelépve leáll a motor, vagy üzemmelegen egyre magasabbra kúszik az alapjárat, s egyre nagyobb amplitúdóval túráztatja magát a motor. További hibajel lehet, ha üresjáratban a gázt adva felpörgetjük a motort, majd a gázt elvéve a fordulatszám nagyon lassan esik vissza. A hibajelenségek külön-külön, vagy együtt is jelentkezhetnek.

Kiszerelés után jöhet az alapos átmosás

Tehát ha ezek alapján feltételezzük az alapjárati motor működési hibáját, akkor első körben ki kell azt szerelni. Le kell kötni a levegőcsöveket, lehúzni a csatlakozót. Az alapjárati motor nem szétszerelhető alkatrész, megbontani csak roncsolással lehet, így a bemenő és kimenő levegőcsatornákba juttatott tisztító folyadékkal (például féktisztító spray) kell felvenni a küzdelmet a lerakódások ellen. Ugyanis a levegővel bejutó kis porszemcsék és a szívócső irányából érkező benzinpára, továbbá az öntvényfalon hidegben kicsapódó pára lassan lerakódásokat képez, ami akadályozza a szelep mozgását, illetve a tökéletes zárást. Ha a tisztítás folyamán barnásszürkés lé folyik ki az alkatrészből, akkor jó helyen tapogatózunk.

  A tisztítófolyadékot a szelep levegőcsatornáiba kell juttatni A tisztítófolyadékot a szelep levegőcsatornáiba kell juttatni

Amikor már tiszta folyadék távozik, abbahagyhatjuk a tisztítást és visszaszerelhetjük a szelepet. Az első indításhoz csavarjuk be a szabályozó csavart (amellyel a levegő mennyiségét szabályozzuk az alapjárati üzemben). Beindulás után ugyanezen csavarral állítsuk be pontosan a gyár által előírt mértékre az alapjáratot. Ha a koszosodás volt az ok, akkor mindennek jól kell működnie, az alapjárat finoman beállítható és stabil.

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ne dadogjon!

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 0 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
  • Extra: Bud Spencer filmjárművei
  • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
  • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
  • Tanácsadó: Defektjavítás
  • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér