Ügyes kis eszközt találtunk, talán a legérdekesebbet az utóbbi egy év felhozatalában. Működési elvében nincs újdonság, újszerűségét a kialakítása és az okos eszközökkel való kapcsolata hozza. A traffipaxjelzők azon fajtájába tartozik, amelyek GPS helyazonosítás alapján képesek jelezni a telepített sebességmérő rendszereket. Tehát a magyarországi 365 db VÉDA kaput és a korábban telepített és még működő, helyi kezelésben lévő eszközöket is. Minthogy sokan külföldre, az sem megvetendő, hogy a kis eszköz ismeri Európa országainak telepített sebesség-ellenőrző állományát is, köztük az átlagsebességet mérő szakaszokat is. Felmérések szerint a sebességtúllépések negyede nem szándékos, tehát véletlenül hajt a sofőr gyorsabban, vagy mert követi a forgalom ritmusát, vagy elbambul, nem veszi észre a korlátozó táblát, illetve nem fékez időben, vagy nem elég intenzíven. Tehát számtalan példa van arra, hogy miként futhat bele szabálytisztelő autós is a gyorshajtás vétségébe.

A szélvédő mögé helyezve alig észrevehető. A gyári árnyékoló csík nem rontotta a GPS-jel fogását. Fotó: Dombóvári Mihály

Ilyenkor jól jöhet egy ilyen előrejelző eszköz, amely hang- és fényjelzéssel figyelmezteti a sofőrt, ha mérési ponthoz közelít. A kipróbált Spy+ nevű készülék mindössze 31 grammos, olyan, mint egy USB-memória. A hasonlóságot tovább erősíti, hogy széthúzva valóban rendelkezik USB-csatlakozóval. Ennek oka kettős, így is tölthető, illetve az adatbázisa a gyártó-forgalmazó honlapjáról frissíthető. A töltésre még két mód áll rendelkezésre: a mellékelt szivargyújtó adapterrel, továbbá a készülék hasán elhelyezett napelemek segítségével. Ugyanis a legcélszerűbb az eszközt a dokkolójában használni, amely kis tapadókorongokkal ellátott, hogy a szélvédő belső felére rögzíthető legyen. Felhelyezve, a napelem kifelé néz, a töltés hosszabbítja az üzemidőt. A szélvédőn való elhelyezés nem csak a töltés miatt előnyös, a GPS-jel befogása is így a leghatékonyabb – bár próbánk szerint a szivargyújtó-töltőbe helyezve is megbízhatóan működött. Az eszköz az autó sebességétől és a sebességhatártól függően 100, 300 és 500 méter távolságból figyelmeztet a közelgő kapura. Ha a kocsi a sebességhatárt nem lépi át, a jelzés egyszeri, tájékoztató jellegű (zöld LED villog). A megengedettnél gyorsabban hajtva nagyobb távolságból jelez, többször figyelmeztetve a sofőrt a szituációra (piros LED villog).

A szivargyújtó-töltő is USB-aljzattal csatlakoztatható a készülékhez

A készülék tartós gombnyomással kapcsolódik be, majd rövid időn belül csippanással jelzi, hogy pozicionálta magát, tehát befogta a GPS-jeleket. Az út végén a kikapcsolással már nem kell bajlódni, ha a kocsi 15 percig nem mozdul, a készülék kikapcsol. A 8,4 centi hosszú készülék 100 forint híján 30 ezerbe kerül. Ez megfelel a hasonló elvű eszközök kínálatának, azzal a különbséggel, hogy ez a készülék negyedakkora.

A készülék hasán a kisméretű napelem

Cikkünk elkészítéséhez a detektorbolt.hu nyújtott segítséget.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!