Az Ausztrál Ralira egyáltalán nem jellemző módon helyenként eső nehezítette a világbajnoki ralimezőny dolgát a távoli kontinensen. Szakadó eső zúdult többek között a New South Wales szakasz erdős útjaira is és a sáros murva igen csúszóssá vált. Neuville első helyét rendkívüli módon veszélyeztette ez a helyzet, de kitartott és megvédte helyét Jari-Matti Latvala támadásaitól.

Neuville végül az első helyen futott célba, s miután ez volt idei negyedik győzelme – Franciaország, Argentína és Lengyelország után – a győzelmek tekintetében ő a szezon legsikeresebb pilótája. Ennek ellenére nagyon rájár a rúd a 29 éves pilótára, hiszen öt éven belül ez a harmadik alkalom, hogy másodikként végzett az egyéni ponttáblán. Sebastien Ogier idén is elorozta előle a világbajnoki koronát. A versenygyőztes pilóta Andreas Mikkelsentől örökölte meg az első helyet, miután a norvég pilóta még a rali elején nekicsapta autóját az út szélének és két defektje is lett. Az autóban csak egy pótgumi volt, így a rali korán véget ért a Hyundai frissen szerződtetett pilótája számára. Enélkül a balszerencse nélkül akár győzhetett is volna olyan jó ütembe kapta el a rali elejét.

Ott Tanak és Jari-Matti Latvala is veszélyeztette Neuville első helyét. Vasárnap a hosszú Bucca szakaszt áztatta eső, de Latvala ilyen körülmények között is ledolgozta hátránya felét, abban a reményben, hogy még győztes is lehet a rali végén. Neuville viszont nagyon figyelt, hogy ne veszítsen időt. Az időjárás annyira rosszra fordult, hogy az utolsó előtti gyorsasági szakaszt végül törölni kellett.

„Ez aztán nagy menet volt! Az autót az úton tartottam, de nem volt egyszerű. Tudtam, hogy sok múlhat azon, hogy milyen okosan versenyzek. Ha elveszted a tapadást, elveszted az irányítást is és az autó nem fog válaszolni a kérésedre.” – nyilatkozta Neuville. Latvala biztosan haladt a második helyen, mikor karambolozott Toyotájával az utolsó szakaszon, a Power Stage-en, és kiesett. Ezzel Ott Tanak ölébe esett az ezüstérmes helyezés. Ez volt az észt pilóta utolsó ralija a Forddal, mivel jövőre csatlakozik Latvalához a Toyota Gazoo Racingnél. Tanak második helyezése azt jelenti, hogy a világbajnok M-Sport minden idei ralin (13-on!) dobogós helyen zárt.

Hayden Paddon nem könnyű szezont zárt a most megszerzett harmadik hellyel. Az új-zélandi pilóta elégedett lehet, hiszen bizonyította, hogy nem szabad még leírnia a Hyundainak. Craig Breen szerencsétlensége is a kiwi kezére játszott. Az ír pilóta idei legjobb teljesítménye felé autózott, amikor kipördült Citroenjével és kiesett a bronzérmes helyről. Sebastien Ogier-nek nem volt veszítenivalója, így kissé motiválatlanul vezetve végül a negyedik helyre hozta célba Fordját. Autójának sebességváltó gondjai és az összeszedett 60 másodperces büntetés sem segítette a franciát a rali során. Elfyn Evans az egész hétvége alatt tapadási gondokkal küzdött, de a walesi pilóta kitartásának köszönhetően az ötödik helyet szerezte meg Esapekka Lappi előtt. Kris Meeke szombaton eltörte Citroenje felfüggesztését, de ismét akcióba lendült vasárnap és a hetedik helyen zárt. Az ír Richie Dalton és két helyi pilóta, Nathan Quinn és Dean Herridge zárja az első tizet.

Az Ausztrál Ralival véget ért a 2017-es versenyszezon. A 2018-as évad a tradicionális Monte-Carlo Ralival nyit januárban, s jövőre is 13 állomásos lesz. A Lengyel Rali helyére 2010 után ismét visszatér Törökország, amely fontos résztvevője az autógyártásnak és kereskedelemnek. Spanyolország 2018-ban helyet cserél a Wales Ralival, így Dél-Európában ér majd véget a Rali vb európai része. A szezont jövőre is Ausztráliában zárják majd.

2017-es Ausztrál Rali eredménye
1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 2:35:44,8
2. Ott Tanak (EST) Ford Fiesta WRC 2:36:07,3
3. Hayden Paddon (NZL) Hyundai I20 2:36:43,9
4. Sebastien Ogier (FRA) Ford Fiesta WRC 2:38:12,5
5. Elfyn Evans (GBR) Ford Fiesta WRC 2:38:50,4
6. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Yaris WRC 2:39:34,3
7. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 2:58:43,2
8. Richie Dalton (IRL) Skoda Fabia R5 3:00:24,4
9. Nathan Quinn (AUS) Mitsubishi Lancer 3:00:48,2
10. Dean Herridge (AUS) Subaru Impreza 3:05:37,1

A világbajnokság végeredménye:
1. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport WRT 232 pont
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 208 pont
3. Ott Tanak (EST) M-Sport WRT 191 pont
4. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRC 136 pont
5. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 128 pont
6. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 95 pont
7. Kris Meeke (GBR) Citroen WRT 77 pont
8. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 74 pont
9. Juho Hanninen (FIN) Toyota Racing WRC 71 pont
10. Craig Breen (IRL) Citroen WRT 64 pont

Gyártók
1. M-Sport WRT 428 pont
2. Hyundai Motorsport 345 pont
3. Toyota Racing WRC 251 pont
4. Citroen WRT 218 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!