Latvala számára hatalmas morális sikert jelent ez a győzelem, hiszen utoljára a 2014. októberi Francia Ralin tudott győzedelmeskedni és idén pontszerző helyen egyedül a szezonnyitó Monte-Carlo Ralin tudott célba érni. Felejthető teljesítménye után Svédországban, Mexikóban és Argentínában, végre összeszedte magát és ismét nyert a hétvégén Portugáliában. „Nagyszerű érzés. Azok után, amit az elmúlt három ralin elértem, néhányan megkérdőjelezték, hogy visszatérhetek-e. Pályafutásom legnehezebb időszakán vagyok túl, három ralin sem szereztem pontokat és most ez a győzelem különleges érzés.” – mondta Latvala, aki péntek reggel ugrott az élre, hogy aztán egy sor versenytárssal találja szembe magát. Szombat délelőtt Kris Meeke szorongatta meg egy kicsit a finnt, s mikor a volkswagenes pilóta kétszer is hibázott – egyszer a 8. gyorsaságin, majd a 10.-en egy sziklának csapódott – nagyon közel került hozzá az Argentin Rali győztese.

Szombat délután ismét fordult a kocka. Meeke lendületet vesztett, de Ogier erőre kapott. Mindhárom gyorsaságit megnyerte, s ezzel ismét versenybe került a győzelemért, pedig a hatodik helyen kezdte meg a napot. Latvala azonban elég gyors volt ahhoz, hogy győzzön, s a második helyre kényszerítse Ogier-t. Ogier viszont megnyerte a Power Stage-et, mely a rali utolsó gyorsasági szakasza volt. S az azzal járó három ponttal és a második helyezéssel növelni tudta előnyét az egyéni ponttábla első helyén. A Portugál Rali előtt megjósolta Sebastien Ogier, hogy Kris Meeke győzelme Argentínában lökést ad a brit pilótának és további szép eredményeket ér majd el. Így is lett. Portugáliában a negyedik helyezést tudta a Citroen pilótája megszerezni. A dobogóról épphogy lecsúszott a brit autóversenyző köszönhetően annak, hogy az utolsó előtti szakaszon autójának hátsó stabilizátor rúdja eltört. „ Nem tudsz minden hétvégén nyerni.” – jegyezte meg viccesen Meeke, aki még messze áll attól, hogy ez teljesüljön számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ötödik helyen Ott Tanakot üdvözölhetjük, aki ezt az új Fiesta RS WRC-vel szerezte meg. Őt Dani Sordo követi hatodikként az egyik Hyundai volánja mögött. Mads Östbergnek nem úgy sikerült ez a rali, mint az argentínai (ahol második lett). A norvég pilóta szombaton sokat szenvedett autójával, hátsó differenciál- és turbógondok hátráltatták, de mivel vasárnap jól ment az autója, visszaszerezte a hetedik helyet Hayden Paddontól. Az új-zélandi pilóta túltette magát drámai argentin balesetén és a nyolcadik helyre kormányozta célba a Hyundait. Robert Kubicának jót tett a pihenő és talán a végrehajtott változtatások is meghozták a gyümölcsüket. Az Argentin Ralit kihagyó lengyel ugyanis a kilencedik helyen ért célba Portugáliában. Az első tizet Martin Prokop zárja. A WRC2 kategóriát Nasser Al-Attiyah nyerte.

2015-ös Portugál Rali eredménye

1. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo 3:30:35,3 2. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Polo 3:30:43,5 3. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Polo 3:31:03,9 4. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 3:31:24,0 5. Ott Tanak (EST) Ford Fiesta RS 3:32:32,1 6. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 3:33:03,2 7. Mads Östberg (NOR) Citroën DS3 3:33:07,5 8. Hayden Paddon (NZL) Hyundai I20 3:33:29,6 9. Robert Kubica (POL) Ford Fiesta RS 3:35:14,4 10. Martin Prokop (CZE) Ford Fiesta RS 3:38:06,5

A következő világbajnoki ralira ismét hosszabban kell várnunk, hiszen három hét múlva, 2015. június 11-14. között kerül megrendezésre az Olasz/Szardínia Rali. A Szardínia szigetén rendezett Olasz Rali tavaly nagyon nehéznek bizonyult, a durva murvás utak próbára tették a mezőnyt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően Sebastien Ogier és a Volkswagen győzedelmeskedett akkor. A francia pilóta azzal a sikerrel egy kalap alatt zsinórban második győztes trófeáját vihette haza Itáliából. A második helyen Mads Östberg ért célba. A bronzérmes hely pedig a sokat hibázó és ezzel az első helyet elvesztő Jari-Matti Latvaláé lett. A hétvégi eredmény után kérdés, hogy melyik volkswagenes pilóta nyújt majd erősebb teljesítményt. A triplázni kívánó Ogier, vagy a megtáltosodott Latvala?

A világbajnokság eredménye a Portugál Rali után:

Egyéni 1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 105 pont 2. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 63 pont 3. Mads Östberg (NOR) Citroën WRT 57 pont 4. Kris Meeke (GBR) Citroën WRT 47 pont 5. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 46 pont 6. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 41 pont 7. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 38 pont 8. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 35 pont 9. Martin Prokop (CZE) Jipocar Czech National Team 27 pont 10. Ott Tanak (EST) M-Sport WRT 23 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 146 pont 2. Citroën WRT 103 pont 3. Hyundai WRT 94 pont 4. M-Sport WRT 81 pont 5. Jipocar Czech National Team 34 pont 6. Volkswagen Motorsport II 30 pont 7. Hyundai Motorsport N 13 pont 8. FWRT SRL 3 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!