Hazai pályán, többezres hazai szurkolósereg előtt Európa-bajnoki futamot nyerni – ez olyasvalami, ami nagyon kevés versenyző életében adatik meg akár csak egyszer is, nemhogy kétszer! Krisztián számára ez a mostani volt a második, de ugyanúgy örült neki, mint anno az elsőnek. Sőt, a szombati nap nehézségei után még talán egy picit jobban is, hiszen a verseny első napját csak a 10. helyen zárta.

Több minden kellett a sikerhez, szombat este motort cseréltek a buggy-ban, vasárnap pedig remekül versenyzett Szabó Krisztián, és az autó is jól bírta: volt egy apró testi kontaktus, de a lengőkar jelesre vizsgázott, bírta a gyűrődést. Volt taktikázás is, a döntőben a 4. rajtkocka helyett, ami eredetileg megillette volna, az 5. rajtkockába állt fel a magyar pilóta. Az OXXO Energy Drink versenyzője álomrajtot vett, majd szépen kívülről körbeautózott mindenkit, és a 2. kanyarban már nem volt kérdés, hogy övé lesz a nyirádi győzelem. Teljesen megérdemelten vezeti Szabó Krisztián a 2013-as FIA Autocross Európa-bajnokságot 22 pontos, több mint egy győzelemnyi előnnyel, efelől senkinek ne legyen kétsége. „A rajt előtt elég ideges voltam, de úgy néz ki, jót tesz nekem ez a fajta feszültség, mert nagyon jól sikerült elkapnom a start pillanatát, és az első kanyarban már az 1. helyen tudtam elfordulni. Onnan szerencsére végig vezettem a futamot, és nem volt semmi kalamajka, úgyhogy nagyon örülök. Éjszaka a srácok kicserélték a motort, és úgy néz ki, ez jót tett, illetve a beállításokon is sokat finomítottunk. Nagyon jó volt minden, a közönség fantasztikus volt, és nagyon jó érzés, hogy most mindenkivel együtt ünnepelhetek” – újságolta Krisz fülig érő szájjal néhány perccel a leintés után.

„Papp Laci versenymérnökömmel és az egész csapattal megbeszéltem, hogy milyen stratégiát válasszunk a döntőre, és szerencsére tökéletesen működött, amit együtt kitaláltunk. Így utólag mondták már többen is, hogy nem értették, miért az 5. rajtkockába állok fel, és nem a 4.-be, ahol az eredeti helyem lett volna, de ez egy tudatos választás volt, és a végeredmény szerencsére minket igazol. Úgy gondolom, hogy ezzel alaposan megleptünk mindenkit, az előlem rajtoló riválisaimat is beleértve” – emelte ki a győzelem egyik kulcsmozzanatát a 21 éves pilóta.

„Nagyon jó érzés, hogy hosszú idő után újra nyerni tudtam itt Nyirádon, hazai szurkolóim előtt, hiszen legutóbb erre 2009-ben volt példa. Akkor a hazai győzelem egyben a bajnoki címet is jelentette nekem a juniorok között, most erről egyelőre idén még nem beszélhetünk, mivel három verseny még hátravan a bajnokságból, de ettől függetlenül az érzés most is hasonló, mint akkor volt – egyszerűen tökéletes! Az pedig, hogy (Kárai) Tomi is nyerni tudott, csak még tökéletesebbé teszi ezt a napot, nagyon örülök az ő sikerének is. Örülök, hogy a felnőttek között is sikerült megszereznem első hazai Eb-futamgyőzelmemet, annak meg még inkább, hogy ezzel az előnyömet is még tovább tudtam növelni az összetettben” – folytatta a magyar kiválóság, aki élete egyik legnagyobb felzárkózását mutatta be a mai napon.

„Úgy gondolom, hogy a nap fő kulcspontja a második előfutam volt, amikor úgy sikerült előznöm kettőt, hogy akár én is ott maradhattam volna, de az autóm kibírta (a két hátsó lengőkar elgörbült, de nem tört el), ami megint csak a csapat és a szerelőim érdeme. Ha ott nem tudok továbbmenni, akkor most nem arról beszélgetnénk, hogy milyen jól sikerült a rajtom a döntőben, és hogyan nyertem, hanem valószínűleg egészen másról. A motorcserét is tegnap együtt döntöttük el a csapattal, a döntő rajtja előtt is együtt döntöttünk a taktikáról, szóval ez a siker tényleg mindannyiunk közös érdeme, köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult, de legfőképpen két főszerelőnknek, Keszter Gyurinak és Krasznai Tominak, akik elképesztő munkát végeztek egész hétvégén. Csapaton kívülről is rengeteg segítséget és támogatást kaptam, és itt most nemcsak a szurkolókra gondolok, de a barátaimra, a családomra és többi magyar versenyzőre is, akikkel nagyon szorosan összetartunk, és segítjük egymást, amiben tudjuk” – emelt ki még egy fontos részletet a pilóta.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!