A Francia Ralit végül Sebastien Ogier nyerte meg, így téve teljessé világbajnoki örömét. A második helyen Dani Sordo ért célba Jari-Matti Latvala Polója előtt. Robert Kubica megszerezte a WRC2 kategóriagyőzelmet a Citroen DS3 volánja mögött. „Csodálatos hogyan is nyertük meg ezt a világbajnoki címet. A nulláról indulva lettünk világbajnokok, s ez egy nagyszerű történet. Nehéz év van mögöttünk rengeteg munkával, fejlesztéssel és erőfeszítéssel mindenkitől. Ez a Volkswagen első éve a Rali Világbajnokságban és még nem is fejeztük be a szezont, de máris világbajnokok vagyunk.” – nyilatkozta lelkesen a friss világbajnok. Ogier még a Power Stage előtt tudta, hogy az övé a világbajnoki cím, hiszen Dani Sordo nyerte meg a szakaszt, Neuville-nek pedig a maximális pontszámra lett volna szüksége ahhoz, hogy világbajnoki esélyeit életben tartsa.

Sebastien Loeb búcsúja nem az elképzelései szerint alakult. A francia pilóta azon volt, hogy nyerjen, s így a csúcson mondjon búcsút a világbajnokságnak. A vasárnapi nyitó szakaszon viszont csúnyán bukott, s autójával a feje tetején állt meg az árokban. A nedves útviszonyok sem segítették a ralis fenomént, s ez is hozzájárult a balesetéhez. „Elvesztettem az autó hátulját egy gyors jobbkezes kanyarban, majd megpördültünk és az árokban kötöttünk ki. Ekkor ért véget a verseny számunkra. Természetesen jobb szerettem volna az utolsó versenyemet befejezni (különösen, hogy az Haguenauban, Loeb szülővárosában, ért véget…), de nem a terveink szerint alakultak a dolgok.” – szögezte le a kilencszeres világbajnok.

A rali utolsó napján dőlt el minden. Sebastien Ogier egyike volt azon négy pilótának, akik a győzelemre hajtottak, s mindössze öt másodperc választotta el őket egymástól. A francia pilóta azonban kimutatta a foga fehérjét, hiszen az eső áztatta nyitó szakaszon fölényes győzelmet szerzett, s ezután olyan nagy előnyre tett szert, hogy végül elsőként futott célba a strasbourgi finisben. Thierry Neuville számára nem úgy végződött ez a rali, ahogyan szerette volna. Bár a rali során úgy nézett ki, hogy megszerezheti első rali világbajnoki győzelmét, mégsem sikerült ez neki. A belga pilóta végül csak a negyedik lett, majd egy perccel lemaradva Latvala mögött, s így marad a második az egyéni ponttáblán.

Jevgenyij Novikov majd két perccel lemaradva autózott Neuville mögött, s nagyon zavarta, hogy nem volt megfelelő a tempója. Az orosz pilóta ötödik lett. A hatodik helyen a betegeskedő Mikko Hirvonen ért célba, aki bár nem hibázott, de nem tudta tartani a tempót az éllovasokkal. Andreas Mikkelsené a hetedik hely, akit Mads Östberg követ a nyolcadikon. Az első tizet Robert Kubica és Romain Dumas zárja azután, hogy Martin Prokop Fiestája törött felfüggesztése miatt kiesett.

2013-as Francia Rali eredménye

1. Sebastien Ogier Volkswagen Polo 2:53:07,6 2. Daniel Sordo Citroën DS3 2:53:19,8 3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Polo 2:53:27,1 4. Thierry Neuville Ford Fiesta RS 2:54:21,7 5. Jevgenyij Novikov Ford Fiesta RS 2:56:18,5 6. Mikko Hirvonen Citroën DS3 2:56:45,3 7. Andreas Mikkelsen Volkswagen Polo 2:57:11,8 8. Mads Östberg Ford Fiesta RS 2:57:42,8 9. Robert Kubica Citroën DS3 3:02:39,0 10. Romain Dumas Ford Fiesta RS 3:05:03,4

A Francia Ralit követően a csapatok hosszabb pihenőre mehetnek, hiszen csak három hét múlva van ismét jelenésük, ezúttal a szezon utolsó előtti raliján, a Katalán Ralin (2013. október 24-27.). Ez eddig a Citroen terepe volt, hiszen pilótái mindig domináns formájukat hozták. Kérdés, hogy a teher alól felszabadult Ogier megdönti-e ezt az uralmat, s ezúttal a VW-hez kerül-e a katalán győztes trófea.

A világbajnokság állása a Francia Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport 238 pont 2. Thierry Neuville Qatar WRT 143 pont 3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport 125 pont 4. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen WRT 117 pont 5. Mikko Hirvonen Citroën WRT 111 pont 6. Mads Östberg Qatar M-Sport WRT 81 pont 7. Sebastien Loeb Citroën WRT 68 pont 8. Jevgenyij Novikov Qatar M-Sport WRT 57 pont 9. Martin Prokop JIPOCAR Czech National Team 49 pont 10. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport 2 40 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 339 pont 2. Citroën WRT 259 pont 3. Qatar WRT 157 pont 4. Qatar M-Sport WRT 156 pont 5. Abu Dhabi Citroen WRT 59 pont 6. Jipocar Czech National Team 51 pont 7. Volkswagen Motorsport 2 40 pont 8. Lotos WRC Team 20 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!