„Az álmaim között szerepelt az itteni győzelem. Sok pontot szereztem a világbajnokságban és ez a finnországi siker tökéletessé tette a hétvégét.” – szögezte le Ogier, aki az ötödik nem északi pilóta, akinek sikerült győznie a Finn Ralin. Egyébként Sebastien Loeb előző két évben szerzett Finn Rali-győzelmét követően idén zsinórban harmadszorra nem északi, hanem francia pilótáé a finn győztes trófea.

Thierry Neuville második helyezése talán még Ogier győzelménél is meglepőbb, hiszen a belga pilóta megismételte a Szardínián elért – ezüstérmet érő –teljesítményét, amely pályafutása eddigi legjobb eredménye. Neuville ráadásul a Ford Fiestával még a Power Stage győzelemért járó három bónusz pontot is hazaviheti. „Ez hihetetlen érzés. Nagyszerű munkát végeztünk. Tegnap sok időt vesztettünk egy defekt miatt, de egyébként sima, tiszta menet volt. A rali előtt nem is gondolhattam volna, hogy lehetséges egy ilyen eredmény számomra.” – nyilatkozta Neuville.

Az utolsó szakaszon rendezett Power Stage második helyezéséért járó két pont Ogier-hez került, míg a harmadik helyezés csapattársáé, Jari-Matti Latvaláé lett. Latvala, aki győzelmi esélyesként indult Finnországban, még a verseny nyitó napján kiesett, de aztán a szabályok értelmében újra indulhatott. Nagyon kedvelt helyszíne a finnországi a Rali Világbajnokság versenynaptárának. Hatalmas tömegek voltak a hétvége során kíváncsiak a versenyre, amely a szezon egyik legizgalmasabb ralijának bizonyult, amelyen az első hét gyorsasági szakaszon négy pilóta is vezetett. Mikko Hirvonen is közöttük volt, de végül a negyedik helyre kormányozta célba Citroen DS3-asát. Sok időt vesztett a finn pilóta a csütörtöki heves zivatarok alatt és még szerencsésnek is mondhatja magát, hogy célba ért, hiszen kétszer majdnem kipördült az útról autójával.

Mások kevésbé voltak szerencsések. Így Kris Meeke, az ötödik helyről esett ki az utolsó előtti szakaszon, míg Jarkko Nikara a hatodik helyet adta fel Mini Cooperjének törött jobb első lengéscsillapítója miatt. Ezzel Dani Sordo lett az ötödik egy nem túl fényes rali után. Novikov a hatodik helyet csípte meg. A WRC 2 győztes Jari Ketomaa lett a hetedik, akit Per-Gunnar Andersson követ a nyolcadikon. Robert Kubica lett a második a WRC 2-ben, s összesítésben a kilencedik helyre volt elég a lengyel mai teljesítménye. Az első tizet Andreas Mikkelsen zárja, aki azután, hogy pénteken elvesztette egyik kerekét, szombaton visszatér a versenyzéshez.

2013-as Finn Rali eredménye

1. Sebastien Ogier Volkswagen Polo 2:43:10,4 2. Thierry Neuville Ford Fiesta RS 2:43:47,0 3. Mads Östberg Ford Fiesta RS 2:44:08,0 4. Mikko Hirvonen Citroën DS3 2:44:32,0 5. Dani Sordo Citroën DS3 2:49:18,9 6. Jevgenyij Novikov Ford Fiesta RS 2:51:50,1 7. Jari Ketomaa Ford Fiesta 2:54:29,6 8. Per-Gunnar Andersson Ford Fiesta RS 2:54:51,9 9. Robert Kubica Citroën DS3 2:55:58,5 10. Andreas Mikkelsen Volkswagen Polo 2:56:52,4

Ismét hosszabban pihenhetnek a ralisok, hiszen legközelebb csak három hét múlva, 2013. augusztus 23-25. között rendezik meg a Német Ralit. Tavaly Sebastien Loeb kilencedik Német Rali-győzelmét szerezte meg, de mivel idén ő nem indul, szabad a pálya a többi pilóta számára. Ogier bizonyára szeretné megtartani előnyét az egyéni ponttáblán, a többiek meg persze szeretnék behozni hátrányukat. Lássuk kinek áll majd a zászló a nyár utolsó raliján.

A világbajnokság állása a Finn Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport 181 pont 2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport 91 pont 3. Thierry Neuville Qatar WRT 91 pont 4. Mikko Hirvonen Citroën WRT 73 pont 5. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen WRT 69 pont 6. Sebastien Loeb Citroën WRT 68 pont 7. Mads Östberg Qatar M-Sport WRT 65 pont 8. Jevgenyij Novikov Qatar M-Sport WRT 39 pont 9. Martin Prokop JIPOCAR Czech National Team 37 pont 10. Nasser Al Attiyah Qatar WRT 30 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 251 pont 2. Citroën WRT 196 pont 3. Qatar M-Sport WRT 112 pont 4. Qatar WRT 107 pont 5. Jipocar Czech National Team 39 pont 6. Abu Dhabi Citroen WRT 33 pont 7. Volkswagen Motorsport 2 26 pont 8. Lotos WRC Team 20 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!