A 2010-ben debütáló versenyt azonnal meg is nyerte a címvédő világbajnok Sebastien Loeb, ami nem volt nagy meglepetés, hiszen olyan volt ez a raliverseny, mintha külön a francia sztárpilóta szája íze szerint találták volna ki. A Korzika Rali helyét átvevő Francia Rali útvonala ugyanis a 39 éves pilóta szülővárosán is áthajt. Nem is meglepő, hogy a Citroen pilótája leköszönő évében még utoljára itt, ezen a versenyen rajthoz áll, mielőtt az autóversenyzés újabb vizeire evezne.

Bár 2011-ben Loeb csapattársa, az idei világbajnoki cím esélyese, Sebastien Ogier léphetett fel a francia dobogó tetejére, 2012-ben Loeb mégiscsak hozta formáját és itteni győzelmével kilencedik világbajnoki címét is begyűjtötte. Bár a Volkswagen pilótája tavaly az első tíz közé sem jutott be, idén erősen koncentrál majd, hiszen egy pont választja el a világbajnoki címtől.

A három héttel ezelőtti Ausztrál Ralin Ogier nagy balszerencséjének köszönhetően nem lett világbajnok, pedig a francia pilóta ezt megérdemelte volna. A 22 gyorsasági szakaszból 19-et megnyerő volkswagenes versenyző végig domináns teljesítményt nyújtott, de az utolsó gyorsasági szakaszon a mögötte haladó Mikko Hirvonen defektet kapott és sok időt vesztett. A Citroen francia pilótája elvesztette a második helyet, amelyet így, az értékes pontokkal együtt Thierry Neuville, Ogier legnagyobb vetélytársa, örökölt meg. A belga tehetség ráadásul a Power Stage-en szerzett második helyért járó két extra pontot is begyűjtötte.

A Francia Rali aszfaltos útjai nagyban hasonlítanak a Német Raliéhoz. A keskeny és gyors utak együtt a hűvös időjárással nagy látványosságot ígérnek a ralin. Loeb a szép búcsúzás miatt, Ogier pedig a világbajnoki cím miatt hajt majd a győzelemre a hétvégén. A két Sebastien utoljára vívja meg harcát a világbajnokság porondján. A kilencszeres bajnok, aki 167 raliversenyből 78-on győzedelmeskedett, emelt fővel szeretne távozni. „Először is remélem, hogy eljutok az utolsó gyorsasági szakaszig, Haguenauban! Nagyszerű lenne a pályafutásomat pont ott, a szülővárosomban, befejezni, s persze nagyon érzelmes pillanat lenne. Másrészről pedig úgy hiszem egy kicsit könnyebb lesz, mivel új tervem van a jövőre. Valami teljesen mást fogok csinálni, a Túraautó Világbajnokságban (WTCC) versenyzek majd.” – nyilatkozta egy interjúban Loeb.

Amennyiben Thierry Neuville nem nyeri meg a ralit nyitó Power Stage-et, a világbajnoki cím sorsa eldől, s ezután már nem kell másra figyelnünk, mint a francia névrokonok és ex-csapattársak harcára.

A rali

A 2013-as Francia Rali három napon át tart, s a 20 gyorsasági szakasz távja jelentősen lerövidült, amelyek így 312,14 km-t tesznek majd ki. A rali főhadiszállása ismét Strasbourgban lesz berendezve. A szervezők ebben az évben is változtattak egy nagyot. Az első gyorsasági szakasz továbbra is az Európai Parlament strasbourgi épülete mellett ér véget, viszont ez számít majd a Power Stage-nek, nem pedig a ralit lezáró szakasz (a tradíció szerint). A szombati nap ígérkezik a leghosszabbnak, hiszen összesen 134,93 km hosszú gyorsasági szakaszt kell a mezőnynek teljesítenie. A rali utolsó gyorsasági szakasza ezúttal is Loeb szülővárosán, Haguenaun megy végig, mielőtt a mezőny visszatérne Strasbourgba, a záró ceremóniára.

A világbajnokság állása az Ausztrál Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport 212 pont 2. Thierry Neuville Qatar WRT 129 pont 3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport 110 pont 4. Mikko Hirvonen Citroën WRT 103 pont 5. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen WRT 96 pont 6. Mads Östberg Qatar M-Sport WRT 77 pont 7. Sebastien Loeb Citroën WRT 68 pont 8. Martin Prokop JIPOCAR Czech National Team 49 pont 9. Jevgenyij Novikov Qatar M-Sport WRT 47 pont 10. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport 2 34 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 299 pont 2. Citroën WRT 251 pont 3. Qatar WRT 145 pont 4. Qatar M-Sport WRT 142 pont 5. Jipocar Czech National Team 51 pont 6. Abu Dhabi Citroen WRT 41 pont 7. Volkswagen Motorsport 2 34 pont 8. Lotos WRC Team 20 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!