Jarno Trulli szép teljesítményt tett le az asztalra, s megszerezte a Toyota első dobogós (ezüstérmes) helyezését. A harmadik helyen a német Nick Heidfeld kormányozta célba a Williams-BMW-t.

Fernando Alonso rajtcél győzelmet szerzett az 56-körös futamon, s miután az előző nagydíjon harmadik lett, így mostani teljesítményével az egyéni ponttábla élére ugrott megelőzve saját csapattársát, Giancarlo Fisichellát. Alonsót bár kimerítette a hőségben rendezett futam, első helye egyszer sem volt igazán veszélyben, éppúgy, ahogy a második hely sem.

Fernando Alonso Fernando Alonso

“Fizikálisan nagyon kimerítő verseny volt, és ezt akkor éreztem igazán, mikor később a dobogón álltam. Nagyszerű érzés itt nyerni, és az, ahogyan ez sikerült jelzi, hogy milyen versenyképesek vagyunk idén. Minden nagyszerűen alakult a starttól a finisig: az autó, a motor és az abroncsok. Az eddig elért eredmények alapján úgy gondolom, hogy nagy esélyünk van a világbajnoki címért harcolni” – szögezte le a spanyol tehetség.

Nick Heidfeld Nick Heidfeld

A bronzérmes helyezésért nagy csatát vívott Giancarlo Fisichella, majd Kimi Räikkönen, Ralf Schumacher és végül Mark Webber. Egyikőjük sem járt azonban sikerrel, megroppantak a lehetőség súlya alatt. Nick Heidfeld így a tizedik helyről elrajtolva megszerezte jól megérdemelt helyét és ezzel az eddigieknél nagyobb elismerést vívott ki Williams-szes berkekben.

A harmadik helyért folytatott csata közben különösen rosszul járt az ausztrál-győztes Giancarlo Fisichella és a Williams-szes Mark Webber, akik a nagy igyekezetben összeütköztek egymással. A két pilóta egymást előzgette, mígnem utoljára Fisichella szélesre vette a pályát, Webber pedig rácsukta az ajtót. A két autó összeért és mindketten kiestek a versenyből, így pontok nélkül hagyják el Malajziát. Teljesen szükségtelenül ejtették egymást ki a versenyből, s így lehetőséget adtak Heidfeldnek, hogy nevető harmadikként profitáljon az esetből.

A negyedik hely Juan-Pablo Montoyáé lett, miközben csapattársát, Kimi Räikkönent jobb első abroncsa fosztotta meg egy lehetséges dobogós helyezéstől, s végül kilencedik lett. Ralf Schumacher szerezte meg az ötödik helyért járó pontokat egy nem túl könnyű verseny után. David Coulthard a hatodik helyen ért célba a Red Bullal, míg az utolsó pont csapattársáé, az osztrák Christian Kliené lett. Felipe Massa, Narain Karthikeyan és Tiago Monteiro az utolsó célbaérők.

A Ferrarinak nem termett babér, hiszen bár Michael Schumacher két pontot kapott a hetedik helyért, Rubens Barrichello csak a 11. helyen autózott, mikor hét körrel a verseny vége előtt kiállt. A Ferrari lehet, hogy az első két nagydíj eredményét látva határozott úgy, hogy már Bahreinben beveti a 2005-ös autót. Erre szüksége is van akkor, ha meg akarja védeni világbajnoki címeit.

A Renault úgy tűnik visszavág a tavalyi évért, többek között a BAR-Hondának is, amely idén nem remekel. A mostani hétvége egy katasztrófával ért fel számukra, hiszen miután Takuma Sato belázasodott, Anthony Davidson vette át a helyét. A versenyen aztán Jenson Button autójának olaja három kör után elfolyt, majd néhány másodperccel később Anthony Davidson szintén kiállt a versenyből. A két Honda V10-es a pálya szélén füstölt el. Ily módon érthetetlen, hogy az Ausztrál Nagydíj után a sasszéba épített friss motorok miért nem bírták a megterhelést.

A Malajziai Formula-1-es Nagydíj végeredménye:

1. Fernando Alonso Renault 1’31″33.736 2. Jarno Trulli Toyota + 0’24″327 3. Nick Heidfeld Williams-BMW + 0’32″188 4. Juan-Pablo Montoya McLaren-Mercedes + 0’41″631 5. Ralf Schumacher Toyota + 0’51″854 6. David Coulthard Red Bull Racing + 1’12″543 7. Michael Schumacher Ferrari + 1’19″988 8. Christian Klien Red Bull Racing + 1’20″835 9. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes + 1’21″580 10. Felipe Massa Sauber-Petronas + 1 kör 11. Narain Karthikeyan Jordan-Toyota + 2 kör 12. Tiego Monteiro Jordan-Toyota + 3 kör 13. Christijan Albers Minardi-Cosworth + 4 kör 14. Rubens Barrichello Ferrari + 7 kör 15. Giancarlo Fisichella Renault + 20 kör 16. Mark Webber Williams-BMW + 20 kör 17. Jacques Villeneuve Sauber-Petronas + 30 kör 18. Jenson Button BAR-Honda + 54 kör 19. Anthony Davidson BAR-Honda + 54 kör 20. Patrick Friesacher Minardi-Cosworth + 54 kör A világbajnokság végeredménye Pilóták: 1. Fernando Alonso 16 pont 2. Giancarlo Fisichella 10 pont 3. Jarno Trulli 8 pont Rubens Barrichello 8 pont David Coulthard 8 pont Juan-Pablo Montoya 8 pont 7. Nick Heidfeld 6 pont 8. Ralf Schumacher 4 pont Mark Webber 4 pont 10. Christian Klien 3 pont Konstruktőrök: 1. Renault 26 pont 2. Toyota 12 pont 3. Red Bull 11 pont 4. Ferrari 10 pont Williams-BMW 10 pont 6. McLaren-Mercedes 9 pont

Ahogy a jóslatok szóltak, a Renault dominanciája folytatódott a Malajziai Nagydíjon. Két hét múlva kerül megrendezésre a második Bahreini Nagydíj. Tavaly a Ferrarik mögött a BAR és a Renault pilóták jeleskedtek. A három csapatból így továbbra is a Renault-nak van esélye arra, hogy folytassa a megkezdett folyamatot. Kíváncsian várjuk viszont, hogy mire lesz képes a Ferrari 2005-ös modellje április 3-án, Szahírban.