A Svéd Rali két főszereplője a tavaly még egy csapatban autózó Jari-Matti Latvala és Mikko Hirvonen volt. Az élen álló finn pilóták még pénteken elhúztak a mezőnytől, miután az Östberg-Solberg-Loeb trió technikai és vezetéstechnikai hibákból kifolyólag leszakadt és hátrébb esett a mezőnyben. Latvala ezután lassan, de biztosan kezdett távolodni Hirvonentől, ahogy a hétvége haladt előre, hiszen a Citroen nagyon ette a gumikat és ez megnehezítette Hirvonen dolgát.

A Ford éllovasa az utolsó nap elején már 23 másodperces előnnyel rendelkezett Hirvonennel szemben, és ezt az előnyt hamar több mint fél percre feltornázta, mivel riválisának autóján a beállításbeli változtatások nem hogy előnyére, inkább hátrányára váltak. Latvala viszont hiába szerzett nagy előnyt, defektet kapott és előnye mindössze nyolc másodpercre zsugorodott Hirvonenhez képest. A fordos pilóta nagy nehezen, de összeszedte magát, s ismét elhúzott, mivel Hirvonen abroncsai addigra nagyon elhasználódtak. A győzelem mellett a fiatal tehetség egy Power Stage pontot is begyűjtött.

„Fantasztikus. Négy éve megnyertem ezt a rali, és most újráztam. Mikor először győzedelmeskedtem ezen a ralin, én voltam a Rali Világbajnokság történetének legfiatalabb győztese, és megdöntöttem a példaképem, Henri Toivonen rekordját. Nagyszerű érzés ismét nyerni ezen a versenyen.” – nyilatkozta lelkesen a versenygyőztes pilóta. A második helyezett Mikko Hirvonennek bizonyára nem esett túl jól volt csapattársa győzelme, de még így is elégedetten nyilatkozott a versenyről: „Nem olyan rossz. Sokat tanultunk a hétvégén. Rendben, igaz, nagyon meg akartam nyerni ezt a ralit a csapatért, de Jari-Matti nagyon erős volt a hétvégén. Jót küzdöttünk, nagyon élveztem, de ezúttal a második helyre futotta.”

Érdekessége a ralinak, hogy mindkét gyári Ford ugyanazon a gyorsasági szakaszon – a 22.-en – kapott durrdefektet. Amíg azonban Latvala megúszta anélkül, hogy át kellett volna adnia az első helyezését, addig Petter Solberg elég nagy késésben volt, így elveszítette a harmadik helyet Mads Östberggel szemben. A félgyári fordos norvég egyre közelebb került Solberghez még a baleset előtt, majd amiatt könnyedén kielőzte őt. Sebastien Loebnek 2011 után idén sem jött be ez a rali. Éppúgy, mint tavaly, ezúttal is hatodik lett a Citroen sztárpilótája, de legalább a Power Stage győzelem és az azért járó három bónusz pont az övé lett. Így a francia pilóta megtarthatja első helyét az egyéni ponttáblán.

Jevgenyij Novikov számára jól kezdődik az idei versenyszezon. Az M-Sport orosz versenyzője a Monte-Carlo Rali után ismét az ötödik helyen ért célba, ami továbbra is eddigi legjobb helyezése a világbajnokságban. Henning Solberg próbált Sebastien Loeb nyomában maradni, de hiába, végül be kellett érnie a hetedik helyezéssel. Patrik Sandellé lett a nyolcadik helyezés a Minivel, míg őt a két utolsó pontszerző helyen a Fordokkal rajthoz álló Martin Prokop és Eyvind Brynildsen követte.

2012-es Svéd Rali eredménye:

1. J-M Latvala Ford Fiesta RS 3:18:28,3 2. M Hirvonen Citroën DS3 3:18:44,9 3. M Östberg Ford Fiesta RS 3:19:07,1 4. P Solberg Ford Fiesta RS 3:19:42,6 5. J Novikov Ford Fiesta 3:21:09,7 6. S Loeb Citroën DS3 3:21:23,4 7. H Solberg Ford Fiesta 3:22:17,8 8. P Sandell Mini WRC 3:23:37,2 9. M Prokop Ford Fiesta 3:23:58,3 10. E Brynildsen Ford Fiesta 3:24:55,5

A következő világbajnoki ralira négy hetet kell várnunk, hiszen 2012. március 9-11. között kerül megrendezésre a Svéd Ralitól teljesen eltérő, lényegesen kellemesebb időjárási körülmények között zajló Mexikó Rali. Ez lesz az idei első murvás és meleg éghajlatú rali. Tavaly Sebastien Loeb ötödszörre is győzedelmeskedett Mexikóban, így biztosan azon lesz, hogy a svédországi hatodik helyezést feledtető – zsinórban hatodik – győzelmet hozzon tető alá Dél-Amerikában.

A világbajnokság eredménye a Svéd Rali után:

Pilóták 1. S Loeb 39 pont 2. M Hirvonen 32 pont 3. P Solberg 29 pont 4. J-M Latvala 26 pont 5. J Novikov 21 pont 6. D Sordo 18 pont 7. M Östberg 15 pont 8. F Delecour 8 pont 9. H Solberg 6 pont 10. P Campana 6 pont Konstruktőrök 1. Citroën 37 pont 2. Mini 26 pont 3. Ford Stobart 16 pont 4. Ford WRT 15 pont 5. Armindo Araújo WRT 4 pont 6. Palmeirinha Rally 2 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!