Megjósolhatatlan verseny zajlott a WRX ötödik fordulóján Norvégiában. Hell ralikrosszpályáján az elődöntők során megérkezett az eső, ami teljesen felborította a sorrendet, váratlan végeredmény született. A Mattias Ekström-féle EKS pilótája, Szabó Krisztián azonban sajnos már nem volt ott a legjobb 12 között, a kvalifikációs futamok során a továbbjutást már nem érő 13. helyen rangsorolták.

„Négyből három futamot ugyanaz a srác mögött autóztam végig, de egyszerűen nem tudtam megelőzni. A Q3-ban kicsit eltaktikáztuk magunkat, ami szintén hátráltatott, a Q4-ben pedig megpróbáltam mindent, de nem volt esélyem. Az a baj, hogy nagyon nehéz előzni ezen a pályán, gyakorlatilag egész hétvégén egy lassabb versenyző mögött autóztam. Kanyaronként egy-két tized feltartás már rengeteget számít, hiszen a pozíciókról tizedmásodpercek döntenek a kvalifikációs futamokban. A szabadedzés és warm-up alapján hatodik-hetedik időket kellett volna autóznom, ehhez képest csak 13. helyeket szereztem végig” – mondta vasárnap délután a kétszeres Super 1600-as Európa-bajnok. Bár a Q4 óta órák teltek el, csalódottsága továbbra is kézzelfogható volt.

„Nagyon bánt, hogy nem lehettem az elődöntőben, a 13. helyezés a lehető legrosszabb, amikor az ember egy hellyel marad le. Ráadásul olyan elődöntőről, ahol leszakadt az eső és teljesen felborult a sorrend, az utolsóból első lett, az elsőből utolsó. A márkatársam, Doran eredetileg 13. volt a köztes eredménylistán, aztán egy kizárás miatt utolsóként bejutott az elődöntőbe. Ezek után vezette a döntőt öt körig, majd valami eltört az autójában. Ezért bosszús vagyok, mert tényleg akármi megtörténhetett volna ezen a hétvégén. Csak annyit tudok hozzátenni, hogy levonjuk a tanulságokat. Többet nem fordulhat elő, hogy valaki mögött autózok végig, és nem tudom megelőzni.”

A norvég WRX eredménye: 1. Anton Marklund (svéd, Renault Megane RS); 2. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208); 3. Niclas Grönholm (finn, Hyundai i20); 4. Janis Baumanis (lett, Ford Fiesta); … 13. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1).

A WRX állása 5/10 forduló után: 1. Timmy Hansen (svéd, Peugeot 208) 106 pont; 2. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208) 103 pont; 3. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1) 91 pont; 4. Timur Timerzsanov (orosz, Hyundai i20) 78 pont; … 10. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 54 pont.

Részeredmények: Q1: 13. Q2: 9. Q3: 13. Q4: 13. INT: 13.

Következő verseny: Höljes, Svédország, július 6-7.