Indiában eddig Sebastian Vettel és a Red Bull számít egyeduralkodónak. Az eddigi két futamot ugyanis az energiaitalos márka és ifjú német titánja nyerte meg. Vettelt egy lépés választja el újabb – sorban negyedik – világbajnoki címétől, így várhatóan nagy ünneplés veszi kezdetét a verseny végével. A Ferrari és a Lotus lehet a Red Bull legnagyobb ellenfele Indiában. Romain Grosjean különösen látványos javulást mutatott be Japánban, hiszen sokáig közel állt ahhoz, hogy megszerezze a győzelmet. A Lotus hosszú tengelytávú autója karöltve az agresszív gumiválasztással közelebb viheti a csapatot ahhoz, hogy ismét lenyűgözze a nézőket a teljesítményével a hétvégén is. Mióta a fenti változtatásokat bevetették jobban sikerült az időmérő edzés és a verseny a Lotus pilóták számára, akik a szingapúri futam óta mindig dobogón végeztek.

A Lotus-szal ellentétben a Ferrari már nem ilyen bizakodó. Stefano Domenicali csapatvezetőnek kétségei vannak afelől is, hogy meg tudja-e a csapat tartani második helyét a konstruktőrök között. Az olasz gárdának ugyanis csak 10 pontnyi előnye van a Mercedes-szel szemben, s még négy futam hátravan a szezonból. Gyorsabb autóra van szüksége az istállónak az elsőszámú embere szerint is ahhoz, hogy megtartsa jelenlegi pozícióját a konstruktőrök között. „A harc a Mercedes-szel és a Lotus-szal csak most kezdődik igazán. Nagyon szoros a küzdelem és nekünk változtatnunk kell az autón. És meg tudjuk csinálni. Az időmérő eredményünkön kell javítanunk, amely tudjuk, nagyon nehéz. Látható, hogy minden a jó rajtpozíción és az első néhány körön múlik, no meg azon, hogy mennyire képes a pilóta kezelni a forgalmat.

Fernando Alonsónak bár még matematikai esélye van a világbajnoki címre, annak megszerzésének esélye csekély. Alonso érdekes dolgot fogalmazott meg. A Ferrari spanyolja szerint ugyanis a világbajnoki címe még júliusban a Brit Nagydíj idején úszott el, mikor a Ferrari által hozott csomag nem váltotta be az elvárásokat. A helyzetet tovább komplikálta az, hogy a Pirelli kénytelen volt a 2012-es abroncskonstrukcióra váltani a Silverstone-i defekteket követően. Az elmúlt versenyhez hasonlóan itt is két-három bokszbeállásos stratégiával dolgoznak majd a csapatok, miután a Pirelli a lágy és a közepes abroncsokat viszi Indiába.

A verseny és a pálya

Az aszfaltcsík a lassú kanyarok és gyors egyenesek együttese, melyek egymásba folyva követik egymást. A belga vagy a török pályára jellemző szintkülönbségek teszik izgalmasabbá a versenyt. Ez a versenypálya olyan gyors, akárcsak a monzai. Az aszfaltcsík 1,2 km hosszú egyenese a Forma-1-es versenynaptár egyik leghosszabbja, így a sebesség és a jó előzési lehetőségek biztosítottak. Az Indiai Nagydíj október 27.-én helyi idő szerint 15 órakor veszi kezdetét (Európában délelőtt 10.30-kor). Az 5,125 km hosszú pályán a pilóták egy 60 körös versenyen mérik össze tudásukat. A teljes versenytáv 307.249 km. A pályarekordot 2011-ből Sebastian Vettel tartja, ideje 1 perc 27.249 másodperc.

2012-ben Sebastian Vettel nyerte meg az Indiai Nagydíjat, így tehát Red Bull-siker született. A német pilóta ideje 1:31:10.744 volt. A második helyezett Fernando Alonso (Ferrari) lett. A bronzérmes helyen Mark Webber (Red Bull) ért célba.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!