Daniel Ricciardo ezt a győzelmét Jules Bianchinak ajánlotta: „Több, mint két éve szereztem utoljára győzelmet. Hosszú két év volt ez, s egy sor dolog történt azalatt. Az életemet befolyásoló tényező Jules elvesztése volt. Versenyző és barát is volt egyben, s emiatt nehéz volt a halálát elfogadni és továbblépni. Szerettem volna korábban nyerni, hogy a győzelmemet korábban ajánlhassam neki.”
amber2
Nico Rosberg és Lewis Hamilton sem volt szerencsés Malajziában, pedig a levegőben lógott a Mercedes csapat címvédése a konstruktőrök között. Rosberg autóját Sebastian Vettel pörgette meg a rajtot követően és ekkor a német visszaesett a mezőnyben. Lewis Hamilton közben magabiztosan hajtott az élen, amikor is egyszer csak lángok csaptak fel autója hátuljából és csalódottan kellett tudomásul vennie a címvédő világbajnoknak, hogy ezzel véget ért számára a malajziai kaland. Hamilton pedig világbajnokságbeli hetedik győzelme felé és az egyéni ponttábla élére tartott. A krach azonban a verseny vége felé beütött és egy nagyon ritka motorhiba miatt feladni kényszerült a futamot.
amber3
„Mindent beleadtam, amit csak tudtam. Egyszerűen nem hiszem el, hogy a nyolc Mercedes autóból csak nálam adódnak motormeghibásodások. Valami nincs rendben. Semmit nem tehetek. Valami tényleg nincs rendben.” – nyilatkozta csalódottan Hamilton. „Jelen pillanatban nem vagyok biztos benne, hogy az autóm végig bírja a szezont. A következő öt futamot tudom, hogy meg tudjuk csinálni. Én, a mérnökeim, a szerelőim, meg tudjuk csinálni, de ki tudja, hogy a motorok kibírják-e. Koncentrálnunk kell a feladatra, remélni a legjobbakat, de a mai nap nyilvánvalóan nem a legjobb nap volt számomra.” – tette hozzá a brit letörten. Hamilton számára különösen azért lehet fájó a kiesés, mivel azáltal, hogy Rosberg visszaesett az utolsó helyre, végre ismét az élen végezhetett volna a szezon második felében is, amelyet eddig csapattársa és legnagyobb riválisa uralt.
amber4
A második virtuális biztonsági autós időszakban a Red Bull stratégiát váltott és Verstappen autójára ismét lágy gumikat raktak. Így mikor Hamilton és Ricciardo bementek a bokszba, a fiatal holland az élen találta magát, de nem tudott akkora előnyt kiautózni, hogy ott is maradhasson, miután kemény abroncsokra váltott. Csapattársa mögött tudott csak pályára gurulni és ott is maradt a verseny végéig. Mindeközben Nico Rosberg egyre előrébb került, s Kimi Raikkönen személyében nehéz ellenféllel találta szembe magát. Mikor végre kielőzte a Ferrari pilótáját, az első kerekeik összeértek, s kissé megsérült a Ferrari. Emiatt Nico Rosberg tíz másodperces büntetést kapott. Rosberg azonban annyira el tudott húzni Raikkönen elől, hogy a büntetés ellenére is megtartotta harmadik helyezését, így öt futammal a szezon vége előtt vezeti az egyéni ponttáblát.
amber5
Raikkönen mögött Valtteri Bottas ért célba Sergio Perez előtt. S bár a Williams jobb helyen ért célba a finn pilóta révén, mint a Force India, utóbbi csapat mégis növelni tudta előnyét a konstruktőrök között, hiszen Hülkenberg a nyolcadik lett, miközben Massa csak egy kör hátrányban tudott célba futni a 13. helyen.
amber6
Fernando Alonso korábbi jóslata most is bevált, s a McLaren a szezon végére tényleg megerősödött. A spanyol pilóta teljesítménye most is kiemelkedő volt. Szingapúr után Malajziában is a hetedik helyre tudta célba kormányozni ezüst nyilát. Ezek után már nem is tudni, hogy mi várható a szezonzáró futamon, ahol különösen szép eredményt vár a spanyol. Jenson Button is pontszerző helyezést – kilencediket – szerzett Szepangban, a 300. nagydíján, így Monaco óta először a csapat mindkét pilótája az első tíz között ért célba és szerzett értékes pontokat a hajdan szebb időket is megélt csapatnak. Az első tizet a Renault brit pilótája, Jolyon Palmer zárja, aki a 19. helyről rajtolva egy igen kockázatos egy bokszbeállásos stratégiát választva ért célba és szerzett egy pontot a francia konstruktőrnek.

2016-os Malajziai Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Daniel Ricciardo Red Bull 1:37:12.776
2. Max Verstappen Red Bull + 2.443
3. Nico Rosberg Mercedes + 25.516
4. Kimi Raikkönen Ferrari + 28.785
5. Valtteri Bottas Williams + 1:01.582
6. Sergio Perez Force India + 1:03.794
7. Fernando Alonso McLaren + 1:05.205
8. Nico Hülkenberg Force India + 1:14.062
9. Jenson Button McLaren + 1:21.816
10. Jolyon Palmer  Renault + 1:35.466
11. Carlos Sainz Toro Rosso + 1:38.878
12. Marcus Ericsson Sauber + 1 kör
13. Felipe Massa Williams + 1 kör
14. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1 kör
15. Pascal Wehrlein Manor + 1 kör
16. Esteban Ocon Manor + 1 kör
17. Felipe Nasr Sauber Nem ért célba
18. Lewis Hamilton Mercedes Nem ért célba
19. Esteban Gutierrez Haas Nem ért célba
20. Kevin Magnussen Renault Nem ért célba
21. Romain Grosjean Haas Nem ért célba
22. Sebastian Vettel Ferrari Nem ért célba

A mezőny marad Ázsiában, de máris utazik a következő futam helyszínére, a felkelő nap országába. Alig egy hét múlva (2016. október 9.) Japánban mérkőznek meg ugyanis egymással a Forma-1-es pilóták. 2015-ben Lewis Hamilton nyert verőfényes napsütésben. Szomorú évforduló következik, két évvel ezelőtt ezen a futamon szenvedett súlyos sérülést Jules Bianchi, aki végül 2015. július 17.-én távozott végleg az égi versenypályákra.

A világbajnokság eredménye a Malajziai Nagydíj után
Pilóták:

1. Nico Rosberg 288 pont
2. Lewis Hamilton 265 pont
3. Daniel Ricciardo 204 pont
4. Kimi Raikkönen 160 pont
5. Sebastian Vettel 153 pont
6. Max Verstappen 147 pont
7. Valtteri Bottas 80 pont
8. Sergio Perez 74 pont
9. Nico Hülkenberg 50 pont
10. Fernando Alonso 42 pont

Konstruktőrök:

1. Mercedes 553 pont
2. Red Bull 359 pont
3. Ferrari 313 pont
4. Force India 124 pont
5. Williams 121 pont
6. McLaren 62 pont
7. Toro Rosso 47 pont
8. Haas 28 pont
9. Renault 8 pont
10. Manor 1 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!