Sebastian Vettel és a Red Bull megállíthatatlannak tűnik az idei évben. Miután a címvédő világbajnok német megszerezte a Spanyol Nagydíj győzelmét a barcelonai pályán, immáron négy győzelmet tudhat magáénak az ötből a 2011-es szezonban. A második helyen szoros csatában kis különbséggel Lewis Hamilton ért célba, őt pedig csapattársa, Jenson Button követi a dobogó harmadik fokán.

„Nagyon nehéz verseny volt.” – szögezte le Vettel, akinek ismét nem működött megfelelően a KERS rendszere. „Az utolsó tíz kör előtt olyan érzés volt, mint Kínában, mivel az abroncsok pont olyan kopottak voltak. A McLaren és Lewis nagyon, nagyon megnehezítette a dolgomat.” – tette hozzá a versenygyőztes pilóta, akinek ezúttal nagyon meg kellett dolgoznia a győzelemért.

Alonso fantasztikusat rajtolt, de csodára nem volt képes - az élmenők lekörözték Alonso fantasztikusat rajtolt, de csodára nem volt képes – az élmenők lekörözték

Sokan úgy jósolták, hogy Barcelonában az idei évben rendkívül domináns Red Bull pilótái fognak megküzdeni az első helyért, főleg azután, hogy a rajtelsőséget Mark Webber szerezte meg magának szombaton (de végül csak negyedik lett). Ehelyett mégis annak a McLarennek a pilótái csillogtatták meg tudásukat, amely csúfos kudarccal hagyta ott ezt a pályát a téli tesztek végén. Ha akkor tudták volna a wokingiak, hogy alig néhány hónappal később milyen sikert érnek el Barcelonában, biztosan nem lógatták volna sokáig az orrukat.

Webber nyert az edzésen, de elrontotta a rajtot Webber nyert az edzésen, de elrontotta a rajtot

Nem csak Mark Webber okozott csalódást rajongóinak a spanyol pályán, hanem a hazai hős, Fernando Alonso is, aki egy csodálatos rajtot követően halovány teljesítményt nyújtott és ötödikként – lekörözött pilótaként – ért célba. Csapattársa, Felipe Massa célba sem ért. Autójának sebességváltó problémája miatt leparkolt a pálya szélén és beballagott a csapat bokszához. A Ferrarinak még mindig nem sikerült magát összeszednie, s ahhoz képest, hogy a téli tesztek során sokat jósoltak a maranellói csapatnak, feledhető teljesítményt nyújtanak a patinás istálló pilótái.

Rengeteg boxkiállás volt a versenyen, de különösebb események nélkül zajlottak a dolgok Rengeteg boxkiállás volt a versenyen, de különösebb események nélkül zajlottak a dolgok

Ami a stratégiákat illeti, a legtöbben a négy bokszbeállásos stratégiát választották, viszont Jenson Button bronzérmes helyezését pont három bokszbeállásos stratégiájának köszönhette. Ami a legnagyobb meglepetést okozta a versenyen, az az, hogy az ötödik helyezett Fernando Alonso és az utána célba érő pilóták mind lekörözöttként értek célba. Michael Schumacher idei legjobb eredményét érte el a hatodik hellyel és ezúttal sikerült megelőzni fiatal csapattársát, Nico Rosberget, aki hetedik lett. Nick Heidfeld a nyolcadik helyen ért célba a Renault-val, és a két sauberes pilóta, Sergio Perez és Kamui Kobajasi zárja az első tízet és viheti haza az utolsó pontszerző helyekért járó értékes pontokat.

Az utolsó körökben komolyan megdolgozott a győzelemért Sebastian Vettel Az utolsó körökben komolyan megdolgozott a győzelemért Sebastian Vettel

A KERS és az állítható hátsó szárnyak megtették a hatásukat egy olyan pályán, amely arról volt híres, hogy nagyon nehéz rajta előzni (annak ellenére, hogy egyes fanyalgók még így is kevésnek találták az akciót). Bár egy sor újítással vágtak neki a csapatok az első igazi európai futamnak, nem változott meg az erőegyensúly. Sebastian Vettel megnövelte előnyét az egyéni ponttáblán Hamiltonhoz képest 41pontra, pedig a brit az egyetlen, akinek egyszer sikerült legyőznie őt a 2011-es szezonban. A verseny leintése után derült ki, hogy Hamilton, Button, Webber és Alguersuari a verseny alatt a sárga zászlónál nem lassítottak le, így őket utólag megfeddték emiatt. Ezúttal nem pihenhetnek a Forma-1-es csapatok, hiszen alig egy hét múlva (2011. május 29.) megérkezik a Forma-1-es cirkusz a következő helyszínére a fény és csillogás hazájába, Monacóba.

Spanyol Forma-1-es Nagydíj végeredménye

1. Sebastian Vettel Red Bull 1:39:03.301
2. Lewis Hamilton McLaren + 0.630
3. Jenson Button McLaren + 35.697
4. Mark Webber Red Bull + 47.966
5. Fernando Alonso Ferrari + 1 kör
6. Michael Schumacher Mercedes + 1 kör
7. Nico Rosberg Mercedes + 1 kör
8. Nick Heidfeld Renault + 1 kör
9. Sergio Perez Sauber + 1 kör
10. Kamui Kobajasi Sauber + 1 kör
11. Vitalij Petrov Renault + 1 kör
12. Paul di Resta Force India + 1 kör
13. Adrian Sutil Force India + 1 kör
14. Sebastien Buemi Toro Rosso + 1 kör
15. Pastor Maldonado Williams + 1 kör
16. Jaime Alguersuari Toro Rosso + 2 kör
17. Rubens Barrichello Williams + 2 kör
18. Jarno Trulli Lotus + 2 kör
19. Timo Glock Virgin + 3 kör
20. Jerome d’Ambrosio Virgin + 4 kör
21. Narain Karthikeyan HRT + 5 kör
22. Felipe Massa Ferrari Nem ért célba
23. Heikki Kovalainen Lotus Nem ért célba
24. Vitantonio Liuzzi HRT Nem ért célba

A világbajnokság eredménye a Spanyol Nagydíj után
Pilóták:

1. Sebastian Vettel 118 pont
2. Lewis Hamilton 77 pont
3. Mark Webber 67 pont
4. Jenson Button 61 pont
5. Fernando Alonso 51 pont
6. Nico Rosberg 26 pont
7. Nick Heidfeld 25 pont
8. Felipe Massa 24 pont
9. Vitalij Petrov 21 pont
10. Michael Schumacher 14 pont

Konstruktőrök:
1. Red Bull 185 pont
2. McLaren 138 pont
3. Ferrari 75 pont
4. Renault 46 pont
5. Mercedes 40 pont
6. Sauber 11 pont
7. Toro Rosso 6 pont
8. Force India 4 pont