Az idei szezon az élmezőnyben eddig nem hozott nagy változást. A téli teszteken mutatott erősorrend érvényesült a szezonnyitó futamon. Tavaly a kevésbé izgalmas futam meglepő végeredménnyel párosult, idén viszont nagyon is mozgalmas futam szemtanúi lehettek a nézők és a korán kelő szurkolók. Kimi Raikkönen számára nem lehet éppen nagyon kedvelt ez a pálya, hiszen épp úgy, mint tavaly, amikor még a verseny elején összetörte autóját, idén is gyorsan kiesett Ferrarijával. A maranellói csapat vigasztalódhatott volna Vettel győzelmével, ha nem szúrja el a pilóta versenystratégiáját Fernando Alonso borzalmas versenybalesetét követő leálláskor.

A rajtot követően a Ferrari két pilótája elhúzott a Mercedesek mellett. Miközben Rosberg próbálta védeni pozícióját Vetteltől, nekiment Hamilton autójának, aki annyira lelassult, hogy az első kör végére a hatodik helyen kötött ki. Vettel közben kezdett meglógni Raikkönen elől, aki pedig kényelmes távolságot tartott Rosberg és közte. Max Verstappen ekkor a negyedik helyen autózott. Az első bokszbeállás során Rosberg kielőzte Raikkönent és hamarosan Vettel sarkában találta magát. A Ferrari német pilótája igyekezett elhúzni, de a 18. körben a verseny a feje tetejére állt, mikor Fernando Alonso nekicsapódott Esteban Gutierrez autójának és megpördültek a pályán. Alonso autójával oldalra csapódva sodródott tovább, megpördült a levegőben és nekiütközött egy újabb falnak, mielőtt megállt. A McLaren spanyolja – éppúgy, mint Gutierrez – szerencsére épségben megúszta a brutális balesetet, de le kellett állítani a futamot.

A pálya takarítása alatt sokan kereket cseréltek. Ekkor Vettel érthetetlen módon szuperlágy abroncsot kapott, miközben a mögötte álló Rosberg közepeset. Így Vettelnek később még egyszer be kellett mennie közepes gumikért, s ezzel elúszott az első helyezése. Rosberg ugyanis azzal az egy szettel már a verseny végéig el tudott menni, s meg is nyerte azt. Ez Hamilton malmára is hajtotta a vizet, hiszen tiszta volt az út előtte a második helyig. Bár Vettel már friss gumikon megpróbálta utolérni Hamiltont, de egy helyen hibázott, szélesen vette be az utolsó előtti kanyart két körrel a verseny leintése előtt, s így elszállt minden esélye a második helyre.

A helyi hős, Daniel Ricciardo ért célba negyedikként, épphogy lemaradva a dobogóról hazai versenyén. Az ausztrál pedig a verseny egy pontján, a harmadik helyen is autózott. Kései bokszbeállása miatt végül nem tudott dobogóra állni. Ha nem nézzük Danyiil Kvjat technikai problémáját – autója már a felvezető körben megállt – nem rossz ez az évkezdet a Red Bull számára. Ugyanez igaz a Williamsre és Felipe Massára is. A brazilé a kényelmes ötödik hely. A hétvége meglepetés-eredményét az amerikai Haas csapat hozta. Pilótája, Romain Grosjean a nap embere, hiszen nagyszerű vezetéssel a hatodik helyre hozta be autóját a célba. Annyira örült a teljesítményének, hogy úgy érezte, egy győzelemmel is felér. A Haas így az első csapat 14 év óta, amely debütálásakor pontot tudott szerezni. Nico Hülkenberg ért célba hetedikként a Force Indiával, akit az a Valtteri Bottas követ a nyolcadik helyen, aki ezt a szép eredményt a 16.(!) helyről rajtolva érte el.

A Toro Rosso nem hozta a várt eredményeket. A bokszbeállással kapcsolatos rossz időzítések és egyéb baklövések vezettek ahhoz, hogy Carlos Sainz és Max Verstappen a kilencedik és tizedik, utolsó pontszerző helyekre érjen célba. A McLaren és a Renault kellemetlen hétvégén van túl. A két Renault épphogy lemaradt a pontszerző helyekről. Fernando Alonso balesete mellett Jenson Button erőfeszítései csak a 14. helyre voltak elegendőek. Pedig a két mclarenes eredményei az egész versenyhétvégét tekintve szebb jövőt sejtettek.

2016-os Ausztrál Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Nico Rosberg Mercedes 1:48:15.565 2. Lewis Hamilton Mercedes + 8.060 3. Sebastian Vettel Ferrari + 9.643 4. Daniel Ricciardo Red Bull + 24.330 5. Felipe Massa Williams + 58.979 6. Romain Grosjean Haas +1:12.081 7. Nico Hülkenberg Force India +1:14.199 8. Valtteri Bottas Williams +1:15.153 9. Carlos Sainz Toro Rosso +1:15.680 10. Max Verstappen Toro Rosso +1:16.833 11. Jolyon Palmer Renault +1:23.399 12. Kevin Magnussen Renault +1:25.606 13. Sergio Perez Force India +1:31.699 14. Jenson Button McLaren + 1 kör 15. Felipe Nasr Sauber + 1 kör 16. Pascal Wehrlein Manor + 1 kör 17. Marcus Ericsson Sauber Nem ért célba 18. Kimi Raikkönen Ferrari Nem ért célba 19. Rio Haryanto Manor Nem ért célba 20. Esteban Gutierrez Haas Nem ért célba 21. Fernando Alonso McLaren Nem ért célba 22. Danyiil Kvjat Red Bull Nem ért célba Leggyorsabb köridő: Daniel Ricciardo (Red Bull), 1 perc 28.997 másodperc (49. kör)

A Forma-1-es szezon két hét múlva folytatódik, ezúttal Bahreinben (2016.04.03.). 2014-től kezdve ezen a pályán is éjszakai, villanyfényes futamot rendeznek, hogy ezzel is kedvezzenek az európai nézőknek. 2015-ben Hamilton nyert Szahírban, őt Kimi Raikkönen és Nico Rosberg követte a dobogón. Bár még jóváhagyásra vár, de Bahreinben valószínűleg ismét a régi időmérő rendszer szerint folyik majd az időmérő edzés, sok résztvevő és rajongó nagy örömére.

A világbajnokság eredménye az Ausztrál Nagydíj után

Pilóták: 1. Nico Rosberg 25 pont 2. Lewis Hamilton 18 pont 3. Sebastian Vettel 15 pont 4. Daniel Ricciardo 12 pont 5. Felipe Massa 10 pont 6. Romain Grosjean 8 pont 7. Nico Hülkenberg 6 pont 8. Valtteri Bottas 4 pont 9. Carlos Sainz 2 pont 10. Max Verstappen 1 pont Konstruktőrök: 1. Mercedes 43 pont 2. Ferrari 15 pont 3. Williams 14 pont 4. Red Bull 12 pont 5. Haas 8 pont 6. Force India 6 pont 7. Toro Rosso 3 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!