„Nagyszerű érzés ismét itt nyerni, nagyon boldog vagyok.” – nyilatkozta Rosberg a Forma-1-es Világbajnokság nyolcadik fordulója után. „A rajtnál megvolt a futamgyőzelem – jól rajtoltam és ezután sikeresen tartottam magam az élen az első néhány körben, ezután pedig már csak tövig nyomtam a gázt. Nagyon elégedett voltam az autóval és örültem, hogy távolodom Lewistól. Ma tényleg minden összejött.” – tette hozzá a versenygyőztes német. Az Osztrák Nagydíjon mindjárt a rajt után egy csúnya baleset borzolta az idegeket. A rajtot követő második kanyarból kijövet Kimi Raikkönen és Fernando Alonso egymásba csúszott, s Alonso McLarenjével Raikkönen Ferrarija tetején landolt. Szerencsére nem találta el a McLaren Raikkönen fejét, mert úgy akár végzetes sérülést is elszenvedhetett volna a finn pilóta. Így viszont mindketten megúszták a balesetet épségben.

Egyik pilóta sem a legsikeresebb hétvégéjén van túl. Kimi Raikkönen számára már a szombati időmérő edzés sem sikerült túl jól, hiszen az időmérő edzés első részéből nem jutott tovább a másodikba, amiért a csapatát és a kommunikáció hiányát okolta, talán jogosan. Fernando Alonso számára ezzel szemben nem csak ez a hétvége, de az egész eddigi szezon sem volt túl sikeres. Folyamatosan optimista nyilatkozatokat ad és posztol a spanyol, de csak nem akar neki összejönni a pontszerzés. Igaz, ezúttal nem sok esélye volt rá.

A Mercedesnek megint sikerült kettős győzelmet szereznie, de a Brit Nagydíj előtt nem jön jól Hamiltonnak, hogy előnye az egyéni ponttáblán tíz pontra csökkent Rosberggel szemben. Ez nem a brit versenye volt, csak nagy küszködések árán tudta tartani a tempót csapattársával, s végül nem is érte őt be. A brit pilóta ráadásul öt másodperces büntetést is kapott a verseny végén, mivel a bokszutcát elhagyva átment a bokszutcát a pályával elválasztó fehér vonalon. A második helyet viszont így is megtarthatta a McLaren világbajnoka, mivel elég nagy volt közte és a harmadik helyezett közötti különbség. Felipe Massa lett a harmadik helyezett pilóta, ami valljuk be várható volt. Ez a Mercedes motor hajtotta autóknak kedvező pálya, s miután már tavaly is szép teljesítményt tett le a Williams (Bottas harmadik, Massa negyedik lett), mostani sikere sem meglepő.

Sokáig úgy tűnt, hogy ismét Sebastian Vettelt üdvözölhetjük majd a dobogón, hiszen a harmadik helyen autózott a verseny elejétől fogva Massa előtt, de lassúra sikerült bokszbeállása miatt Massa mögé esett vissza a negyedik helyre és végül ott is ért célba. Bár a német pilóta az utolsó körökben próbálta hibázásra késztetni a brazilt, az nem hagyta magát és a 2015-ös szezonban most először dobogóra állhatott. Massa csapattársa, Valtteri Bottas Kanadában bronzérmes volt, most viszont csak ötödik lett. A finn pilóta majd a fél versenyen keresztül azon ügyködött, hogy átverekedje magát Max Verstappenen és Nico Hülkenbergen. A Le Mans-i győztes Nico Hülkenberg a múlt hétvégi sikerein felbuzdulva behúzta a Force India idei legjobb helyezését, a hatodik helyet. Ezzel és Sergio Perez kilencedik helyéért kapott pontokkal együtt a csapat a konstruktőrök között is előrébb ugrott a Red Bull mögé az ötödik helyre.

A német pilótát Pastor Maldonado követi a hetedik helyen. A kolumbiai pilóta szerencsés volt, hiszen kemény küzdelmet folytatott ezért a helyért Max Verstappennel az utolsó körökben és végül ő győzött. Mindketten hibáztak egy ponton, de végül Verstappen hibázása végzetes volt és átengedte ezzel a helyezést idősebb versenytársának. Max Verstappen bár csak nyolcadik lett, mégis legalább bekerült az első tízbe, s ez idén másodjára sikerült a fiatal tehetségnek. Ezzel megelőzte a szintén újonc Carlos Sainz Jr.-t az egyéni ponttáblán. Az első tizet Sergio Perez és Daniel Ricciardo zárja. Utóbbi legalább egy pontot szerzett a Red Bullnak hazai pályáján. Ez nem is annyira rossz eredmény tudván, hogy a széles mosolyú pilóta a hátsó, 18. helyről rajtolt el. 2014-ben is Ricciardo lett a legjobb Red Bull-pilóta, igaz akkor egy hellyel előrébb ért célba, nyolcadikként. A McLaren ezúttal sem zárt jó hétvégét. Alonso balesetét követően Jenson Button sem ért célba. Kilenc kör után autójának technikai meghibásodása miatt kellett feladnia a versenyt a brit pilótának. Nem járt jobban Carlos Sainz és Romain Grosjean sem, rajtuk is a technika ördöge fogott ki.

2015-ös Osztrák Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Nico Rosberg Mercedes 1:30:16.930 2. Lewis Hamilton Mercedes + 08.800 3. Felipe Massa Williams + 17.573 4. Sebastian Vettel Ferrari + 18.181 5. Valtteri Bottas Williams + 53.604 6. Nico Hülkenberg Force India + 1:04.075 7. Pastor Maldonado Lotus + 1 kör 8. Max Verstappen Toro Rosso + 1 kör 9. Sergio Perez Force India + 1 kör 10. Daniel Ricciardo Red Bull + 1 kör 11. Felipe Nasr Sauber + 1 kör 12. Danyiil Kvjat Red Bull + 1 kör 13. Marcus Ericsson Sauber + 2 kör 14. Roberto Merhi Marussia Ferrari + 3 kör 15. Romain Grosjean Lotus Nem ért célba 16. Carlos Sainz Jr. Toro Rosso Nem ért célba 17. Jenson Button McLaren Nem ért célba 18. Will Stevens Marussia Ferrari Nem ért célba 19. Kimi Raikkönen Ferrari Nem ért célba 20. Fernando Alonso McLaren Nem ért célba

A Forma-1-es mezőny tagjai ezután két hét múlva (2015. július 5.) állnak rajthoz a Brit Nagydíjon. 2014-ben Silverstone-ban Lewis Hamiltonnak állt a zászló, ugyanis a brit pilóta hazai közönség előtt megszerezte a győzelmet. Csapattársa, Nico Rosberg autójának technikai meghibásodása miatt az első helyről adta fel a küzdelmet. A második helyet a finn Valtteri Bottas szerezte meg. A bronzérmes helyezés a Red Bull ausztrál pilótájáé, Daniel Ricciardóé lett.

A világbajnokság eredménye az Osztrák Nagydíj után

Pilóták: 1. Lewis Hamilton 169 pont 2. Nico Rosberg 159 pont 3. Sebastian Vettel 120 pont 4. Kimi Raikkönen 72 pont 5. Valtteri Bottas 67 pont 6. Felipe Massa 62 pont 7. Daniel Ricciardo 36 pont 8. Danyiil Kvjat 19 pont 9. Nico Hülkenberg 18 pont 10. Romain Grosjean 17 pont Konstruktőrök: 1. Mercedes 328 pont 2. Ferrari 192 pont 3. Williams 129 pont 4. Red Bull 55 pont 5. Force India 31 pont 6. Lotus 29 pont 7. Sauber 21 pont 8. Toro Rosso 19 pont 9. McLaren 4 pont 10. Manor 0 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!