Jenson Button és Fernando Alonso után Ocon és a két Williams-pilóta számára is fontos helyszín lett a Hungaroring. Míg az első három pilóta itt nyert először Forma-1-es futamot, addig a két Williams-pilóta csapata első pontjait szerezte meg nálunk, Magyarországon.
“Micsoda pillanat, nagyon jó érzés volt. Volt néhány nehéz momentum az idei szezonban, de együtt a csapattal túljutottunk rajta. Egy nagyszerű hellyel és a győzelemmel tértünk vissza! Mit is mondhatnék? Fantasztikus. Gratulálok Fernandónak is, neki köszönhetően érhettem el ezt az eredményt, hiszen kiharcolta nekem. Ez csapatmunka volt. Fantasztikus ez a mai nap” – szögezte le méltán boldogan a versenygyőztes fiatal.

Az éjszakai, a reggeli, majd a délelőtti esőzések lehűtötték valamelyest a levegőt és a mogyoródi versenypálya aszfaltját. Sokan már dörzsölték a kezeiket, hogy egy viharos-esős idő mennyire váratlan fordulatokat hozhat a 70 körös Magyar Nagydíjon. Azt ők sem gondolták volna, hogy az a fordulat ekkora lesz. Az autók már a rajtrácson álltak slick gumikon, amikor 20 perccel a rajt előtt elkezdett esni.

A rajt során lassan indult el a mezőny a nagyon csúszós pályán, s az első kanyarban először Valtteri Bottas, majd Lance Stroll is későn fékezett, s ezzel dominóeffektust indítottak be, többeket magukkal vittek a bukótérbe. Bottas autójának bal első kereke kitört, számára gyorsan véget ért a futam. A manőverért a finn 5 másodperces büntetést kapott, amit a következő futamon, Spában kell letöltenie. Később kiderült, hogy Lando Norris autója annyira megsérült, hogy nem tudták megszerelni. A brit tehetség is gyorsan búcsúzott.

A második körben megállították a futamot, miután tele lett a pálya törmelékdarabokkal. Ekkor villámmunkában elkezdte a Red Bull megjavítani Max Verstappen autóját és a bokszban mindenki lecserélhette a gumiját. Verstappennek tavaly sem volt szerencsés a magyar futam, akkor rajtrács felé tartva a 12. kanyarban kiszaladt a pályáról és a falban kötött ki. A rajtrácson szerelték meg az autóját, a szerelők épphogy készen lettek, de szemmel láthatóan jó munkát végeztek. A holland ugyanis 2020-ban a második helyre vitte célba autóját. Idén nem járt ilyen jól. A tizedik helyre vitte célba autóját és így egy pontot gyűjtött.

Egy kis idő elteltével ismét állórajttal indult a futam, amelyen Lewis Hamilton volt az egyetlen a rajtrácson, hiszen a többiek a felvezető kör végén bementek a bokszba lecserélni abroncsaikat. Nem gyakran látni olyat, hogy egy autó egyedül rajtoljon, de most ez történt. A brit pilóta nem járt jól, a csapata elszámította magát. A pálya ugyanis már teljesen fel volt száradva, egy kör elteltével Hamilton ismét bement a bokszba közepes abroncsokért. Ekkor Esteban Ocon állt az élre. A franciát Vettel, Latifi és Cunoda követte. Ilyet se gyakran látott a Hungaroring közönsége. Az első helyeken cserélgették egymást a pilóták, mígnem maradt az Ocon, Vettel, Sainz, Alonso és Hamilton sorrend. Hamilton annyira gyors volt, hogy támadta Alonsót a negyedik helyért. A rutinos spanyol nem adta könnyen a helyezést. Igencsak megnehezítve Hamilton dolgát védte pozícióját, majd a verseny végén már nem tudta tartani a britet maga mögött.

Öt körrel a verseny vége előtt Lewis Hamilton kielőzte az addig zseniálisan védekező Fernando Alonsót a ‘Nap Versenyzőjét’, s a negyedik helyen állva megkezdte Carlos Sainz utolérését és megelőzését. Három körrel a futam leintése előtt a célegyenes végén meg tudta előzni Sainzt és ekkor már a harmadik helyen autózott a címvédő világbajnok, ahol végül célba is ért. Hamilton annyira kimerült a verseny végére, hogy a pálya orvosai fáradtság és szédülés miatt vizsgálták, nem is vett részt a verseny utáni sajtótájékoztatón.

Sebastian Vettelt a verseny után rapporta hívták, mivel magán hagyta a szivárványos pólóját a magyar himnusz alatt, holott a szabályok ezt nem engedik. Az Aston Martin német pilótája számára azonban nem ez jelentette a gondot, hanem hogy autójából nem tudták a kötelező mintavételhez előírt 1,0 liter benzint kiszedni. A számítógép szerint még 1,44 liter benzin volt az autóban a futamot követően, azonban a szerelők többször próbálkozásra is csak 0,3 liter benzint tudtak kipumpálni az autóból. Mivel szabálytalan autóval indult, Vettel eredményét törölték, így Hamilton megörökölte a második, Carlos Sainz a harmadik helyezést és az azzal járó pontokat is. Az Aston Martin fellebbezett a döntés ellen.

Rengetegen kilátogattak a mogyoródi versenypályára, szerencsére a magyarországi koronavírus járvány állása lehetővé tette, hogy szép számú nézők mellett meg lehessen rendezni ezt a futamot. Nagyszerű hangulatot teremtett ez a sok néző. Silverstone után itt is rengetegen kilátogattak, hogy élőben is megnézzék Forma-1-es kedvenceiket. Sok magyar néző mellett szinte minden náció képviseltette magát a lelátókon, amiből azonban ezúttal is a narancsarmada tűnt ki. A hollandok eljöttek, hogy személyesen is támogatásukról biztosítsák a Red Bullnál versenyző honfitársukat. Már minden bizonnyal fenik a fogukat a Holland Nagydíjra, ahol szinte 100%, hogy ki lehet majd tenni a ‘megtelt’ feliratot, amennyiben a pandémia lehetővé teszi.

Ez volt az utolsó futam a nyári szünet előtt. A Forma-1-es csapatok pihenni mennek, ami rá is fér már a március óta utazó Forma-1-es cirkusz tagjaira. Folytatás 2021. augusztus 29-én, a Belga Nagydíjjal, a legendás Spa-Francorchamps-i pályán. Addigra remélhetőleg rendbe hozzák a júliusi nagy esőzések okozta károkat a pálya környékén.

2021-es Forma-1-es Magyar Nagydíj eredménye
1. Esteban Ocon Alpine 2:04:43.199
2. Lewis Hamilton Mercedes + 2.736
3. Carlos Sainz Ferrari + 15.018
4. Fernando Alonso Alpine + 15.651
5. Pierre Gasly AlphaTauri + 1:03.614
6. Juki Cunoda AlphaTauri + 1:15.803
7. Nicholas Latifi Williams + 1:17.910
8. George Russell Williams + 1:19.094
9. Max Verstappen Red Bull + 1:20.244
10. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 1 kör
11. Daniel Ricciardo McLaren + 1 kör
12. Mick Schumacher Haas + 1 kör
13. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 1 kör
14. Nyikita Mazepin Haas Nem ért célba
15. Lando Norris McLaren Nem ért célba
16. Valtteri Bottas Mercedes Nem ért célba
17. Sergio Perez Red Bull Nem ért célba
18. Charles Leclerc Ferrari Nem ért célba
19. Lance Stroll Aston Martin Nem ért célba
20. Sebastian Vettel Aston Martin Kizárták

A világbajnokság állása a Magyar Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 195 pont
2. Max Verstappen 187 pont
3. Lando Norris 113 pont
4. Valtteri Bottas 108 pont
5. Sergio Perez 104 pont
6. Carlos Sainz 83 pont
7. Charles Leclerc 80 pont
8. Pierre Gasly 50 pont
9. Daniel Ricciardo 50 pont
10. Esteban Ocon 39 pont