A Spanyol Nagydíjjal májusban elkezdődött a szezon várva várt európai része, s jöttek a legújabb fejlesztések garmadával. Ezután a jelentős verseny után pedig máris az a Monacói Nagydíj következik, ami talán a versenynaptár legfontosabbja. Itt mindenki meg akarja mutatni, hogy mire is képes, hiszen ezen az utcai pályán a pilóták tudása mérvadó. A Mercedes versenyzői dominálták ezt a versenyt az elmúlt években, így nem lesz könnyű dolga annak, aki le akarja taszítani őket a trónról. Lewis Hamilton ügyes taktikával megnyerte a Spanyol Nagydíjat, de szemmel láthatólag lemerült fizikailag. Emiatt úgy döntött, ha Monacóban is ő győz, kihagyja majd a futamot követő ünneplést. Mivel az elmúlt négy évben a Mercedes valamelyik pilótája vihette haza a hercegségből a győztes trófeát, valószínűsíthetően nem szakad meg idén sem ez a sorozat.

A monacói pálya nem kimerítő fizikailag, de nagy koncentrációs készséget igényel, s ez fárasztó. Hamilton bár megnyerte a két héttel ezelőtti Spanyol Nagydíjat, de látható volt rajta, hogy az új autók vezetése milyen sokat kivesz a pilótákból. S ennek fényében már érthető Pascal Wehrlein hátfájása miatti év eleji hiányzása is.

A nézők számára oly könnyű munka nem is olyan könnyű. A tél során a pilóták természetesen mindent megtettek azért, hogy növeljék az erejüket és javítsák kondíciójukat, hogy helyt tudjanak állni a versenyszezon során. S bár a Forma-1-es autókban szervókormányzás van, de a kanyarodáskor fellépő oldalirányú leszorítóerők megnövekedtek idén. Sergio Perez 2016-ban harmadik lett ezen a nagy presztízsű futamon. A Force India tavaly is és az idei évben is odateszi magát minden versenyen. Pilótái folyamatosan pontszerző helyeken érnek célba. Perez tavalyi monacói tündöklése utána nem is lehet más a cél idén, mint a lehető legelőnyösebb hely megszerzése.

„Mikor a Forma-1-re gondolunk, Monaco jut eszünkbe. Ez az év legfontosabb futama, amit mindenki meg akar nyerni.… Az, hogy tavaly a dobogón végeztem mutatja, hogy bármi lehetséges.… Monaco a kedvencem, nagy kihívás a pálya. A pilóta tudása itt többet nyom a latban, mint más pályákon. Nincs helye a bakiknak és kis kockázatokkal kell extra teljesítményt kihozni az autóból. Ez a koncentrációs képesség kétórás tesztje, s ez az, amiért olyan nehéz ez a verseny.”  – szögezte le a mexikói pilóta. 2016-ban Monacóban debütált a Pirelli új ultralágy abroncsa. S idén is a három legpuhább abroncsát viszi el a mediterrán hercegségbe az olasz gyártó: a lágyat, a szuperlágyat és az ultralágyat. Ez az első nagydíj, ahol a pilóták a saját gumikiosztásukkal versenyezhetnek, s a többség az ultralágyra szavazott, így ezt fogják a legtöbbet használni az időmérő edzés és a verseny során.

Jenson Button bevetésen
Mivel Fernando Alonso a hétvégén az Indy500-on áll rajthoz az USA-ban, a McLarennél a tesztpilótaként „működő” Jenson Button veszi át a helyét. Button magasra állította a lécet, ugyanis a csapat első pontjait szeretné megszerezni. Valószínűleg fricskának szánja a regnáló pilótáknak, mutatva, hogy lám-lám pont ő szerzi az első pontokat. Ez azonban valószínűleg egy nagy álom marad a brit pilóta számára, nem valószínű, hogy az elmúlt két hétben nagy varázslatokat hajtottak végre a Honda gyenge motorján.

„Nagyon jó érzéseim vannak, nagyszerű ezen a versenyen visszatérni. 17 évig volt az otthonom Monaco, győztem is itt, amellett, hogy voltak egyéb remek futamaim is ezen az utcai pályán. Ez az a verseny, ahol az autónak jól kell mennie. Remélhetőleg (pontokat szerzünk), ha Alonso a hetedik lett a barcelonai időmérőn, bármi megtörténhet Monacóban.” – szögezte le magabiztosan 2009 Forma-1-es világbajnoka.

A verseny és a pálya
A szűk és kacskaringós utcák miatt elég kicsi Monacóban az átlagsebesség, mégis a versenyautók helyenként 290 km/órás sebességet is el tudnak érni. Emellett itt nincsenek kavicságyak és a szűk pálya miatt nincs nagyon hely a tévedésre. Aki hibázik, az nagy árat fizethet, akár azt, hogy kiesik a versenyből. A motorerő ezúttal nem játszik különösebben nagy szerepet, de fontos lesz, hogy az autónak jó legyen a húzása a kanyarokból kijövet és ami még fontosabb, az autó jól vezethető legyen.

Technikai szempontból fontos, hogy a versenyautóknak nagy legyen a tapadása. A pálya finom tavaszi autóbeállítást igényel. A Grand-Hotel kanyar a verseny leglassabbja, amelyet nagyjából 40 km/órás sebességgel vesznek be a pilóták. A pálya leggyorsabb része a híres alagút, ahol a sebesség akár a 300 km/órát is elérheti.

A 78-körös Monacói Nagydíj május 28.-án 14 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 3,337 km, a teljes versenytáv 260,286 km. Pénteken nem lesz hangos a kikötő a Forma-1-es motorok zajától, mivel itt mindig csütörtökön tartják az edzést a csapatok. 2016-ban Lewis Hamilton (Mercedes) nyerte meg a futamot. Ideje 1:59:29.133 volt. A második helyen Daniel Ricciardo (Red Bull) ért célba, míg a bronzérmes hely Sergio Perezé (Force India) lett. A körrekordot Lewis Hamilton (Mercedes) tartja 2016-ból. A brit pilóta ideje 1’17.939 volt.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!