Vége az európai futamoknak, így ezután már nem nagyon van lehetősége a csapatoknak jelentős változtatásokat végrehajtani autóikon. A távolság és a versenyek közötti szűk időkeret nem ad lehetőséget nagyobb bakik orvoslására. 2017-ben totális Mercedes-siker született Japánban. Lewis Hamilton az orosz futam után itt is elsőként ért célba, így gyakorlatilag bebiztosította magának ötödik világbajnoki címét négy futammal a szezon vége előtt. A Mercedes nagy örömére Valtteri Bottas futott célba másodikként. A bronzérmes helyre Max Verstappen állhatott fel. Sebastian Vettel vezetői hibát vétett, s végül a hatodik helyezett lett.

A Mercedes és a Red Bull jó eredményeket ért el ezen a pályán az utóbbi években. Ferraris pilóta utoljára 2015-ben tudott itt dobogóra állni. Akkor Sebastian Vettel a harmadik helyen ért célba a maranellóiak autójával, miközben Kimi Raikkönen negyedik lett. Az azóta eltelt időszakban nem termett babér a Ferrari számára a szuzukai pályán. Sebastian Vettel 2013-ban nyert itt utoljára, akkor is egy Red Bull volánja mögött.

https://twitter.com/F1/status/1181904894573174785

Mégis a Mercedest és a Ferrarit várják a dobogó fokaira a hétvégén, de a Red Bull nem bízott semmit a véletlenre a motorszállító Honda hazai futamán. Az előző futamon, Szocsiban mind a négy Honda-motoros autó bevállalt egy büntetést mikor új V6-os motorokat kaptak annak érdekében, hogy azokkal Szuzukában hasíthassanak.
“Friss motorunk lesz ott, lássuk hogyan teljesítünk a két Ferrarival és a két Mercedes-szel szemben. Azt gondolom, hogy mindkét csapat gyors lesz. A Mercedes talán az első szektorban, a Ferrari pedig a harmadikban. Ez így működött egész évben, és remélem jó autóbeállítást találunk. Nem igazán aggódom.” – szögezte le lazán Max Verstappen, aki hiszi, hogy esélyük lehet a két éllovassal szemben.

Az időjárás mindig kulcsfontosságú szerepet tölt be a Japán Nagydíjak esetében. A 2018-as 30. Japán Nagydíj szikrázó napsütésben telt. Ekkor már távol voltak a hétvégén folyamatosan ijesztgető és az időmérő edzésbe bele is szóló esőfelhők. Az elmúlt években verőfényes napsütés jegyében telt a japán Forma-1-es hétvége, de most az egész hétvégére egy szupertájfun és a vele érkező égszakadás, földindulás várható. A 2014-es Japán Nagydíj szomorú véget ért, hiszen Jules Bianchi borzalmas balesetet szenvedett a nagydíjon. A futamot piros zászlóval intették le a francia pilóta balesete miatt. Október eleje és a Japán Nagydíj most már örökre egybefonódik ezzel a tragédiával.

A verseny és a pálya
A sokak szerint a belga Spa-Francorchamps-i vagy éppen a monzai pályára hasonlító szuzukai aszfaltcsík gyors és egyúttal kanyargós pálya. Szuzukában nagy aerodinamikai leszorítóerőt és stabil felfüggesztést biztosító beállítás szükséges, hogy a legnagyobb sebesség mellett is a lehető legstabilabbak maradhassanak a versenyautók. A pályán minden megvan egy jó versenyhez: gyors kanyarok, sikán és hajtűkanyar. Emellett kiváló előzési lehetőségeket rejt ez az egyedülálló nyolcast leíró pálya, amelynek a felülete – egy korábbi újraaszfaltozás ellenére – elég durva. Az olyan gyors kanyarok, mint a 130R vagy éppen a Spoon nagyon igénybe veszik a gumikat. A Pirelli idén is a közepes, a lágy és a szuperlágy összetételű abroncsait viszi el Japánba. Ezek egyébként ugyanazok, mint amiket Belgiumba is vitt.

A Japán Nagydíj október 13.-án, helyi idő szerint 14.10-kor veszi kezdetét (Európában reggel 7.10-kor). A szokatlan vonalvezetésű, 5,807 km hosszú szuzukai aszfaltcsíkon a pilóták egy 53 körös versenyen mérik össze tudásukat. Kiemelt jelentőségű a jó szereplés az időmérő edzésen, mivel nehéz a pályán az előzés. A teljes versenytáv 307.471 km. A pályarekordot még mindig Kimi Raikkönen tartja 2005-ből. A finn pilóta ideje 1 perc 31.540 másodperc. 2018-ban Lewis Hamilton (Mercedes) nyerte meg a futamot. A brit pilóta ideje 1:27:17.062 volt. A második helyen Valtteri Bottas (Mercedes) ért célba. A bronzérmes helyezés pedig a Red Bullal versenyző Max Verstappené lett.