Több rajongó titkon reménykedett benne, hogy a szünet csöndjét megtöri egy-egy hír, s nem is kellett csalódniuk. Bár a Red Bull altatott azzal kapcsolatban, hogy év közben lecseréli-e az alulteljesítő Pierre Gaslyt, a hétvégén már Alex Albon vezeti a francia autóját, akit viszont visszaminősítettek a Torro Rossóba. Valtteri Bottas és az egy évet kihagyó Esteban Ocon sorsára is fény derülhet Spában. A francia valószínűsíthetően a Renault-nál folytatja a következő két szezonban.

Egy izgalmas végkimenetelű magyar futammal zárták a szezon első felét augusztusban a csapatok. Lewis Hamilton és Max Verstappen hatalmas showt csinált a Hungaroringen. Ketten elhúztak a mezőnytől, a gumiháborút pedig végül a Mercedes pilótája nyerte, aki ezzel már hetedik alkalommal állhatott fel a Hungaroring dobogójának tetejére, ami idei nyolcadik győzelme is volt egyben. Verstappen a második helyezés mellett a leggyorsabb körért járó egy pontot is begyűjthette. Bár ez nem nagy vígasz az elvesztett első hely után. Sebastian Vettel is célba gurult, ezúttal a harmadik hely és egy gyönyörű Herendi trófea jutott a Ferrari német pilótájának.

Majd egy hónap kihagyás után itt az ideje, hogy ismét munkába álljanak a kipihent pilóták és Forma-1-es “munkások”. A versenyszezon második felét a Forma-1-es csapatok az egyik legrégebbi pályán, Spa-Francorchamps-ban nyitják meg. Mindenki rajong ezért a pályáért, ezért a futamért. Ráadásul a különleges mikroklímával rendelkező ardenneki pályán az időjárás sokszor fordulatos futamot hoz. Nehéz megjósolni, hogy ki állhat majd vasárnap a dobogó tetején, de az biztos, hogy az elmúlt nyolc évben a jelenlegi mezőnyből csak Sebastian Vettel tudott háromszor is nyerni ezen a pályán, míg Lewis Hamilton kettő, Daniel Ricciardo pedig egy győzelemmel büszkélkedhet.

Sokan várják a Ferrarit és Vettelt a 2019-es belga dobogó tetejére, mivel ez a pálya igazán fekszik az SF90-nek (a következő helyszín, Monza mellett). Ehhez azonban lesz egy-két szava az idén elsöprő teljesítményt nyújtó Hamiltonnak is. 94 pontos előnnyel áll a brit az egyéni ponttábla élén a negyedik helyen tanyázó Sebastian Vettel előtt. A Mercedes sikerei ellenére Toto Wolff leszögezte a magyar futam után, hogy a szünet utáni utolsó két európai futamra nagyon összpontosítaniuk kell. “A nyári szünetet követően felvesszük a Spa és Monza üzemmódot. Ez két teljesen különböző, de nagyon erőforrás-érzékeny pálya. Ez pedig fekszik a Ferrarinak. A magyar pálya talán nem feküdt neki annyira. Nagyon erős motorja van, ezért fogunk nagyon erős Ferrarikat látni Spában és Monzában.” – nyilatkozta Wolff.

A belga futam végkimenetelébe az időjárás is beleszólhat, amely az Ardennekben annyira kiszámíthatatlan, hogy itt az sem ritka, hogy a pálya egyik részén esik az eső, míg máshol verőfényes napsütés van. Jelenleg egész hétvégére nem jósolnak esőt a versenypálya területére. Hol napos, hol borúsabb lesz az idő, de egyelőre záporoktól nem kell tartani. A Forma-1-es pilóták nagy örömmel indítják a szezon második részét egy mindenki által nagyon kedvelt, ikonikus pályán. A kiszámíthatatlan időjárás, a gyönyörű helyszín a hegyek között, a pálya vonalvezetése mind-mind hozzájárulnak ehhez. A kedvenc kanyarok között van az itt található híres Eau Rouge (Vörös Víz), amely egyben a versenynaptár egyik legizgalmasabb kanyarja, de a favoritok között ott van a Pouhon vagy éppen a Blanchimont is. Max Verstappen népes holland rajongótábora a számukra jelenleg hazainak számító nagydíjon várhatóan narancsba borítja a lelátókat, s hatalmas hangulatot csinál, az amúgy sem unalmas helyszínen.

A verseny és a pálya
A 2006-ban a Spa-Francorchamps-i pálya bokszai és paddock része (itt találhatók a csapatok szervizkamionjai és vendéglátó egységei, a motorhome-ok) megújultak. Ezen kívül a célegyenes előtti kanyaron is munkálatok folytak. Bár azóta sok év telt el, nem hiányozhat ez a futam az egyre bővülő versenynaptárból, pedig sok-sok ország áll sorban a versenyrendezési jogért. Spa ikonikus, nem maradhat ki. A versenynaptár leghosszabbja egy nehéz pálya, amelyen nagyon keményen kell dolgoznia a pilótáknak. A maximális sebesség túllépheti a 320 km/órát, miközben vannak olyan helyek, ahol csak minimális sebességgel, vagyis 50 km/órával lehet hajtani.

A 44-körös Belga Nagydíj szeptember 1.-én helyi idő szerint 15.10-kor veszi kezdetét. A pálya hossza: 7,004 km, a teljes versenytáv 308,052 km. Az új pályarekordot Valtteri Bottas tartja 2018-ból 1 perc 46,286 másodperces idővel.