Hamilton végig a kezében tartotta az irányítást a vasárnapi USA Nagydíjon. Rajtcél győzelemmel ért célba, s ezzel 50. Forma-1-es elsőségét ünnepelhette a COTA pályán. A nyári szünetet követően ez az első győzelme a Mercedes pilótájának, így nagy megkönnyebbülést jelentett ez számára. Hamilton legnagyobb riválisa, Nico Rosberg ezúttal is csak második lett, akinek immár harmadik alkalommal sikerült ez a negatív bravúr ezen a pályán. Hamilton 26 pontra csökkentette hátrányát az egyéni világbajnokságban úgy, hogy még három futam van hátra. Közel sincs lejátszva a világbajnoki címért folyó küzdelem, Rosberg a következő futamokon előnybe kerülhet.
„Sokáig nem jött össze a győzelem, így ez most még különlegesebb érzés, még akkor is, ha nagy erőfeszítésbe telt ismét behúzni. Nagyszerű érzés.” – szögezte le Hamilton.
amber2
Négyen nem értek célba a vasárnapi futamon. S két váratlan név is van e négy között. Max Verstappen eseménydús versenyen van túl. Kezdetben szenvedett a holland, majd formába lendült, mígnem be akart menni a bokszba a csapata hívása nélkül, majd autójának sebességváltó problémája miatt fel kellett adnia a versenyt. Később bocsánatot kért a fiatal versenyző a csapattól, s elmondta, hogy úgy gondolta, hogy behívták. Mivel azonban veszélyes helyen állt meg a pályán, egy gyors virtuális biztonsági autós időszak következett. Ez lehetőséget adott a Mercedesnek, hogy visszahozza a start után Rosberget kielőző Ricciardo elé a németet. Hamilton viszont ekkor már nagyon messze elhúzott az élen, s a jelenleg a ponttáblát vezető Rosbergnek esélye sem volt beérni őt.
2016 United States Grand Prix, Friday
Kimi Raikkönen nevét sem várnánk azok között, akik nem értek célba. A finn bizarr módon mondott búcsút a versenynek a harmadik bokszkiállását követően. A Ferrari pilótája nagyszerű tempóban haladt a verseny különböző pontjain, de végül a jobb hátsó kerekének rossz csatlakoztatása miatt kénytelen volt leparkolni autójával a bokszutca végén. Ezzel szemben Sebastian Vettel a másik Ferrariban előnyt kovácsolt Verstappen és Raikkönen kieséből és a negyedik helyre hozta célba autóját. Mivel a mezőny elejéről a szokásosnál is többen kiestek, a mezőny közepén haladók ebből profitálhattak. Az ötödik helyért folyó harc izgalmas volt. Carlos Sainzt nagy nyomás alatt tartotta Felipe Massa és Fernando Alonso a verseny végén.
amber4
Az ötödik helyezés végül a csodálatosan versenyző Alonsóé lett. Alonso először is Massát előzte ki a hatodik helyért – a Williams versenyzőjének kereke az előzés során történt koccanás során kidurrant – majd Carlos Sainz nagy védekezését letörve az ötödik helyre tört. Sainz hatodik helyével első pontjait szerezte a Magyar Nagydíj óta. Massa kénytelen volt bemenni a bokszba ép kerekekért, de még így is behozta autóját a hetedik helyre. Massa ezzel viszont kiszorult az egyéni ponttáblán az első tízből, s helyét pont az az Alonso vette át, akinek ezt köszönheti.
amber5
A Force India sűrű napot tudhatott maga mögött vasárnap. Nico Hülkenberg a nyitó körben esett ki, miután autója összeért Valtteri Bottas Williams-ével. Utóbbi versenye is elromlott, mivel nagyon hátraesett a mezőnyben. Sergio Perez autóját pedig Danyiil Kvjat pörgette meg az első körben. A mexikói pilóta azonban nem adta fel és végül a nyolcadik helyen ért célba. Jenson Button is szép munkát végzett. A 19. helyről rajtoló brit egy csomó helyet előrébb lépett az első zűrös kanyarban, majd bebiztosította a McLaren kettős pontszerző helyét kilencedik helyével. Romain Grosjean egy pontot szerzett a Haas legelső hazai futamán a tizedik helyével.

A Forma-1-es mezőny tagjai nem pihenhetnek. Maradnak Amerikában, hiszen a jövő hétvégén (2016. október 30.) már a vadonatúj mexikói pályán köröznek majd. Tavaly Nico Rosberg nyerte meg a debütáló futamot. Nagy harc várható Dél-Amerikában is.

2016-os USA Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:38:12.618
2. Nico Rosberg Mercedes + 4.520
3. Daniel Ricciardo Red Bull + 19.692
4. Sebastian Vettel Ferrari + 43.134
5. Fernando Alonso McLaren + 93.953
6. Carlos Sainz Toro Rosso + 96.124
7. Felipe Massa Williams + 1 kör
8. Sergio Perez Force India + 1 kör
9. Jenson Button McLaren + 1 kör
10. Romain Grosjean Haas + 1 kör
11. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1 kör
12. Kevin Magnussen Renault + 1 kör
13. Jolyon Palmer Renault + 1 kör
14. Marcus Ericsson Sauber + 1 kör
15. Felipe Nasr Sauber + 1 kör
16. Valtteri Bottas Williams + 1 kör
17. Pascal Wehrlein Manor + 1 kör
18. Esteban Ocon Manor + 2 kör
19. Kimi Raikkönen Ferrari Nem ért célba
20. Max Verstappen Red Bull Nem ért célba
21. Esteban Gutierrez Haas Nem ért célba
22. Nico Hülkenberg Force India Nem ért célba

A világbajnokság eredménye az USA Nagydíj után
Pilóták:

1. Nico Rosberg 331 pont
2. Lewis Hamilton 305 pont
3. Daniel Ricciardo 227 pont
4. Sebastian Vettel 177 pont
5. Kimi Raikkönen 170 pont
6. Max Verstappen 165 pont
7. Sergio Perez 84 pont
8. Valtteri Bottas 81 pont
9. Nico Hülkenberg 54 pont
10. Fernando Alonso 52 pont

Konstruktőrök:

1. Mercedes 636 pont
2. Red Bull 400 pont
3. Ferrari 347 pont
4. Force India 138 pont
5. Williams 130 pont
6. McLaren 74 pont
7. Toro Rosso 55 pont
8. Haas 29 pont
9. Renault 8 pont
10. Manor 1 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!