“Nem a legegyszerűbb hétvégén vagyunk túl, de ez fantasztikus eredmény a csapat számára. Nem tudtuk, hogy hogyan fogunk állni a Ferrarival. Valtteri az egész hétvége során gyors volt, és ma is nagyszerűen ment, kettős győzelmet szereztünk az 1000. nagydíjon.” – szögezte le a versenygyőztes brit. Hamilton érdemeit növeli a tény, hogy ez pályafutása 75. győzelme a Forma-1-ben. Már a rajtnál megelőzte rajtelső csapattársát, Valtteri Bottast, s onnantól kezdve nem lehetett elvenni tőle az első helyezést. Bottas bár bánatos volt, de kárpótolhatja magát azzal, hogy az eddigi három futamból egy győzelmet azért elkönyvelhet magáénak (tavalyi győzelem nélkül évét követően). Nem csak Bottas rajtolt rosszul, Sebastian Vettel is elvesztett egy helyezést a rajtnál, de csapata stratégiájának köszönhetően monacói csapattársa elé került a verseny során, aki viszont elvesztette a negyedik helyet és az így Max Verstappené lett. Leclercnek, aki persze nem hagyta szó nélkül, hogy Vettelt elé helyezték, végül be kellett érnie az ötödik hellyel.

Hűvös, borongós időben rajtolt el a mezőny, de előtte a rajtrácson a pilótafelállás eléggé szokatlan volt. Két Mercedest követett két Ferrari, utánuk jött két Red Bull, két Renault és két Haas. Hihetetlen látványt nyújtottok a rajtrácson egymás mellett sorakozó azonos autók. A rajt nem volt sima, a középmezőny végén Kvjat összeakadt a két Mclaren-pilótával, s sok törmelék került a pályára. Emiatt egy rövid ideig biztonsági autós fázis alatt köröztek az autók. A McLarent még az ág is húzza, mindkét autójának be kellett mennie a bokszba javításra. Bár Kvjat emiatt áthajtásos büntetést kapott, annyira megsérült az autója, hogy végül a 44. körben ki kellett állnia a versenyből.

Pierre Gasly ért célba hatodikként a Red Bullal, s őt Daniel Ricciardo követi a hetediken. Bár az ausztrál elmondhatta volna, hogy előttem az utódom (Gasly ült be ugyanis a Red Bullban Ricciardo helyére), azért nagyon örülhetett ennek a helynek. Az első két futamon kiesett a Renault pilótája, most viszont már az első tíz között, pontszerző helyen végzett.

A nap versenyzője az az Alex Albon lett, aki a bokszutcából rajtolva (a harmadik szabadedzésen annyira összetörte az autóját, hogy az időmérő edzést is ki kellett hagynia) végül pontszerző lett a Toro Rossóval. Egy ilyen kezdést követően ilyen szép teljesítményt nyújtani, mindenképpen megsüvegelendő dolog. A Williams ezúttal sem jeleskedett, még mindig pontok nélkül áll a konstruktőri ponttábla utolsó helyén, egyedüliként. Három kieső pilóta volt. Kvjat még a verseny elején kiesett. Az oroszt később Nico Hülkenberg és záró körökben kieső Lando Norris követte.

A csapatok ezután visszaköltöznek a vén kontinensre, ahová addigra remélhetőleg megérkezik a kellemes meleg időjárás. Ezúttal is az Azeri Nagydíjjal veszi kezdetét a szezon európai része. Itt idén már negyedszerre áll rajthoz a mezőny két hét múlva (2019. április 28.). Tavaly Lewis Hamilton nyerte ezt a futamot azután, hogy Bottas egy defekt miatt kiesett. Miután idén tarolnak a Mercedes-pilótái, várhatóan nem lesz ez másként Bakuban sem. A kérdés már csak az, hogy vajon Hamilton vagy Bottas állhat majd a dobogó tetejére?

2019-es Kínai Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:32:06.350
2. Valtteri Bottas Mercedes + 6.552
3. Sebastian Vettel Ferrari + 13.744
4. Max Verstappen Red Bull + 27.627
5. Charles LecLerc Ferrari + 31.276
6. Pierre Gasly Red Bull +1:29.307
7. Daniel Ricciardo Renault + 1 kör
8. Sergio Perez Racing Point + 1 kör
9. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 1 kör
10. Alexander Albon Toro Rosso + 1 kör
11. Romain Grosjean Haas + 1 kör
12. Lance Stroll Racing Point + 1 kör
13. Kevin Magnussen Haas + 1 kör
14. Carlos Sainz McLaren + 1 kör
15. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 1 kör
16. George Russell Williams + 2 kör
17. Robert Kubica Williams + 2 kör
18. Lando Norris McLaren Nem ért célba
19. Danyiil Kvjat Toro Rosso Nem ért célba
20. Nico Hülkenberg Renault Nem ért célba

Leggyorsabb kör: Pierre Gasly (Red Bull) 1:34.742

A világbajnokság eredménye a Kínai Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 68 pont
2. Valtteri Bottas 62 pont
3. Max Verstappen 39 pont
4. Sebastian Vettel 37 pont
5. Charles Leclerc 36 pont
6. Pierre Gasly 13 pont
7. Kimi Raikkönen 12 pont
8. Lando Norris 8 pont
9. Kevin Magnussen 8 pont
10. Nico Hülkenberg 6 pont
11. Daniel Ricciardo 6 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 130 pont
2. Ferrari 73 pont
3. Red Bull 52 pont
4. Renault 12 pont
5. Alfa Romero 12 pont
6. Haas 8 pont
7. McLaren 8 pont
8. Racing Point 7 pont
9. Toro Rosso 4 pont
10. Williams 0 pont