Az időjárás a szombati időmérő edzést nagyon megnehezítette, miután monszunszerű eső zúdult a pályára. Vasárnap azonban az ilyenkor jellemző napos, forró körülmények között egy viszonylag eseménytelen verseny zajlott. A fordulatos rajt és a Verstappen-Raikkönen, valamint a két Mercedes pilóta közötti rövid harc tette mozgalmasabbá a délutánt. Nico Rosberg indult az élről, de nem tudta kihasználni előnyét és Lewis Hamilton mindjárt a verseny legelején megelőzte csapattársát, az élre állt és onnan már nem is lehetett letaszítani. Az első kanyar után azonban nem csak Hamilton tudott előzni, hanem Daniel Ricciardo is. Rosberg ekkor észbe kapott és a második kanyarban legalább a Red Bull pilótáját visszaelőzte, s a sorrend az élen már így is maradt. Nico Rosbergnek Budapesten hosszabbították meg a szerződését, de úgy tűnik ez nem volt elég motiváció a számára egy budapesti győzelemhez.

Az izgalmakat fokozta, hogy alig 30 kör elteltével elkezdett csökkeni a különbség Hamilton és Rosberg között. Hamilton elmondása szerint „küszködött, hogy gyorsabb legyen”, de már Ricciardo is elkezdett közeledni a duóhoz. Hamiltont figyelmeztették a bokszból, ha nem gyorsít, Rosberget hívják be hamarabb az utolsó bokszbeállásra, ami könnyen a győzelmébe kerülhetett volna. Több sem kellett Hamiltonnak, a következő körtől már egy másodperccel megnövelte előnyét. „Nagyszerű eredmény ez a csapatnak, micsoda nap. A lekörözötteken nehéz volt átnavigálni, de a verseny csodálatos volt.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta. Bár idén ismét gyönyörű Herendi porcelánnal gazdagodtak a dobogósok, Sebastian Vettel anélkül mehet haza. A Ferrrari tavalyi győztes pilótája ugyanis 2015-ben arra panaszkodott, hogy mikor végre nyert a Hungaroringen, nem az előző évekhez hasonló szép porcelánt kapott. A német pilóta ezúttal csak a negyedik helyre tudta célba kormányozni Ferrariját.

Max Verstappen és Kimi Raikkönen szolgáltattak egy kis showt a nézők számára az amúgy nem túl mozgalmas futamon. A finn körökön át próbálta kielőzni a fiatal hollandot, sikertelenül. Raikkönen nagyon elrontotta a szombati időmérő edzést, ennek következtében csak a 14. helyről rajtolhatott el. A versenyen azonban összeszedte magát és egyre feljebb dolgozta magát a mezőnyben. Addig, amíg el nem érkezett Verstappen mögé. A Red Bull pilótájába viszont beletörött a bicskája. A verseny nagy részét mögötte töltötte, sehogy sem tudta kielőzni, még bele is szaladt a Red Bull hátuljába autójával, s letört egy kis rész a Ferrari első légterelő szárnyából. Sokat panaszkodott az ifjú pilótára a rádión keresztül, de nem bírt vele. Az ötödik és hatodik helyen értek célba végül.

A McLaren felemás hétvégét tudhat magáénak. Jenson Button autójában már a verseny elején elment a hidraulikus nyomás, s bár versenyben maradt, hét körrel a verseny vége előtt mégis feladta a futamot. A rádiós problémamegoldás közben még egy bokszutca áthajtásos büntetést is összeszedett nem megengedett rádiókommunikációért. Ezzel szemben Fernando Alonso a hetedik helyről rajtolva ugyanitt, a hetedik helyen, ért célba. Ráadásul a hétvége összes szabadedzésén is a hetedik helyezést szerezte meg a spanyol pilóta. Carlos Sainz, Valtteri Bottas és Nico Hülkenberg zárja az első tizet körhátrányban. Button a verseny egyetlen kiesője. Jolyon Palmer hangos kicsúszása, Gutierrez és Kvjat büntetése „színesítette” a futamot. A mexikóit a kék zászlók figyelmen kívül hagyása miatt, utóbbit pedig a bokszutcában lévő gyorshajtásért büntették.

A Forma-1-es mezőny nem pihenhet. Ezúttal nem a magyar futam után kezdődik el a Forma-1-es résztvevők rendes nyári szabadsága, hanem az egy év után a versenynaptárba ismét visszakerülő Német Nagydíj után, egy hét múlva, július legvégén. Így most rekordsebességgel elhagyják hazánkat a csapatok, s Hockenheim felé veszik az irányt.

2016-os Magyar Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:40:30.115 2. Nico Rosberg Mercedes + 1.977 3. Daniel Ricciardo Red Bull + 27.539 4. Sebastian Vettel Ferrari + 28.213 5. Max Verstappen Red Bull + 48.659 6. Kimi Raikkönen Ferrari + 49.044 7. Fernando Alonso McLaren + 1 kör 8. Carlos Sainz Toro Rosso + 1 kör 9. Valtteri Bottas Williams + 1 kör 10. Nico Hülkenberg Force India + 1 kör 11. Sergio Perez Force India + 1 kör 12. Jolyon Palmer Renault + 1 kör 13. Esteban Gutierrez Haas + 1 kör 14. Romain Grosjean Haas + 1 kör 15. Kevin Magnussen Renault + 1 kör 16. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1 kör 17. Felipe Nasr Sauber + 1 kör 18. Felipe Massa Williams + 2 kör 19. Pascal Wehrlein Manor + 2 kör 20. Marcus Ericsson Sauber + 2 kör 21. Rio Haryanto Manor + 2 kör 22. Jenson Button McLaren Nem ért célba

2014-ben Nico Rosberg kényelmes győzelmet szerzett a Német Nagydíjon. Igaz a német pilóta kezére játszott Lewis Hamilton balszerencsés szombati balesete, amely miatt csak a huszadik helyről rajtolhatott el. A brit pilóta így is hatalmas bravúrt hajtott végre, hiszen végül a bronzérmes helyre hozta célba a Mercedest. Kettejük között ismét Valtteri Bottas ért célba a Williams-szel, miközben Felipe Massa a harmadik helyről hatalmas balesetet szenvedett és már az első kanyarban kiesett.

A világbajnokság eredménye a Magyar Nagydíj után

Pilóták: 1. Lewis Hamilton 192 pont 2. Nico Rosberg 186 pont 3. Daniel Ricciardo 115 pont 4. Kimi Raikkönen 114 pont 5. Sebastian Vettel 110 pont 6. Max Verstappen 100 pont 7. Valtteri Bottas 56 pont 8. Sergio Perez 47 pont 9. Felipe Massa 38 pont 10. Carlos Sainz 30 pont Konstruktőrök: 1. Mercedes 378 pont 2. Ferrari 224 pont 3. Red Bull 223 pont 4. Williams 94 pont 5. Force India 74 pont 6. Toro Rosso 45 pont 7. McLaren 38 pont 8. Haas 28 pont 9. Renault 6 pont 10. Manor 1 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!