„Nagyszerű volt az itteni nézőközönség ezen a héten. Mindig nagyon kiszolgálnak minket, és a támogatás is intenzív volt, amiért rendkívül hálás vagyok. A pálya fantasztikus volt. A csapat hihetetlen munkát végezett. Max (Verstappen) nagyszerű versenyt futott. Egyáltalán nem volt könnyű dolgom.” – szögezte le Hamilton. Az elmúlt hétvégéhez hasonlóan ismét mindenki Mercedes-Ferrari küzdelmet jósolt, de az ismét elmaradt. Lewis Hamilton is csalódottságának adott hangot, hogy ezúttal sem tud egy jót harcolni Sebastian Vettellel. A Mercedes brit pilótája simán nyerte a japán futamot, s most már 59 pontosra nőtt az előnye az egyéni ponttáblán úgy, hogy még négy verseny van hátra a világbajnokságból.

Sebastian Vettel úgy érezheti, hogy mostanában még az ág is húzza. A Ferrari pilótája a nyári szünet előtt szárnyalt és úgy nézett ki, senki nem tudja letolni őt a világbajnoki ponttábla éléről. Belgiumban azonban fordulat történt, s azóta nemhogy nem nyert, de többször is feladni kényszerült a versenyt és pontok nélkül távozott. A német pilóta a malajziai motorhiba után ezúttal autójának gyújtógyertyája miatt volt kénytelen idő előtt búcsút inteni Japánnak. Szomorú hír a német számára, hogy Hamilton a következő futamon, az USA Nagydíjon megszerezheti a világbajnoki címet, ha Vettel ötödikként vagy annál hátrébb végez. Erről a brit bajnok úgy nyilatkozott, hogy ez álomszerű számára annak fényében, hogy egészen a szeptemberi Olasz Nagydíjig nem is vezetett az egyéni világbajnokságban, most meg a vb cím kapujában toporog.

Carlos Sainz nem volt túl sikeres sem Malajziában sem itt Japánban. Egy hete autójának motormeghibásodása miatt esett ki, most meg kicsúszott és utolsó versenyén a Toro Rossóval eredmény és pontok nélkül távozott a spanyol. Sainz már az első körben elvesztette uralmát az autója felett, s emiatt a három biztonsági autós szakaszból elindította az elsőt. Köszönhetően Jolyon Palmer visszavonulásának, az USA-ban már Renault színekben áll majd rajthoz a 23 éves pilóta. A második virtuális biztonsági autós fázis akkor következett, amikor is a kilencedik körben Marcus Ericsson nekicsapta autója orrát a Degner 2 falának. A harmadik fázis a 47. körben jött, mikor is Lance Stroll Williamsének eltört az első felfüggesztése. Bár Max Verstappen nagyon rátapadt Lewis Hamiltonra, nem tudta megelőzni, s végül 1,2 másodperccel leszakadva ért célba másodikként. Ricciardo megkapta a hőn áhított japán dobogót a harmadik helyezésével. Bottas erősen támadta az ausztrált, végül azonban csak a negyedik hely jutott a finn pilótának.

Ez nem a finnek napja volt. Bottas és az utána célba érő Raikkönen is öt rajthelyes büntetéssel kezdte meg a futamot sebességváltó csere miatt. Ugyanolyan stratégia mentén versenyeztek, de az egyiknek sem jött be igazán. Sebastian Ocon ért célba hatodikként. A francia pilóta korábban keményen megdolgozott a harmadik helyért, amelyet az Ericsson balesete miatt elrendelt virtuális biztonsági autós fázisban el is vesztett. Ezután a verseny nagy részét csapattársa, Sergio Perez, előtt töltötte, aki nagyon szerette volna megelőzni fiatalabb csapattársát, de a vezetés ezt a kérését elutasította. A mexikói így a hetedik helyre hozta célba a Force India másik autóját.

A Haas nagyszerű napon van túl, hiszen pilótái, Kevin Magnussen és Romain Grosjean értékes pontokat gyűjtöttek a nyolcadik és kilencedik helyekkel. Ezzel az amerikai csapat a Renault elé került a konstruktőrök között a hazai versenyük előtt. A Renault ezzel pont ellentétes, borzalmas, napon van túl. Hülkenberg kiesett, Palmer pedig a 12. helyen fejezte be utolsó versenyét a francia csapattal. Az utolsó pontot Felipe Massa szerezte meg a Williams színeiben.

A Forma-1-es mezőny tagjai ezután a tengerentúlra utaznak egy viszonylag új helyszínre, a két hét múlva (2017. október 22.) megrendezésre kerülő USA Nagydíjra, Austinba. Az első austini futamot 2012-ben Lewis Hamilton nyerte meg és utána még háromszor sikerült neki ez a bravúr (2014, 2015 és 2016). Ezek után nem kérdés ki a hétvége favoritja.

2017-es Japán Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:27:31.194
2. Max Verstappen Red Bull + 1.211
3. Daniel Ricciardo Red Bull + 9.679
4. Valtteri Bottas Mercedes + 10.580
5. Kimi Raikkönen Ferrari + 32.622
6. Esteban Ocon Force India + 1:07.788
7. Sergio Perez Force India + 1:11.424
8. Kevin Magnussen Haas + 1:28.953
9. Romain Grosjean Haas + 1:29.883
10. Felipe Massa Williams + 1 kör
11. Fernando Alonso McLaren + 1 kör
12. Jolyon Palmer Renault + 1 kör
13. Pierre Gasly Toro Rosso + 1 kör
14. Stoffel Vandoorne McLaren + 2 kör
15. Pascal Wehrlein Sauber Nem ért célba
16. Lance Stroll Williams Nem ért célba
17. Nico Hülkenberg Renault Nem ért célba
18. Marcus Ericsson Sauber Nem ért célba
19. Sebastian Vettel Ferrari Nem ért célba
20. Carlos Sainz Toro Rosso Nem ért célba

A világbajnokság eredménye a Japán Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 306 pont
2. Sebastian Vettel 247 pont
3. Valtteri Bottas 234 pont
4. Daniel Ricciardo 192 pont
5. Kimi Raikkönen 148 pont
6. Max Verstappen 111 pont
7.Sergio Perez 82 pont
8. Esteban Ocon 65 pont
9. Carlos Sainz 48 pont
10. Nico Hülkenberg 34 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 540 pont
2. Ferrari 395 pont
3. Red Bull 303 pont
4. Force India 147 pont
5. Williams 66 pont
6. Toro Rosso 52 pont
7. Haas 43 pont
8. Renault 42 pont
9. McLaren 23 pont
10. Sauber 5 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!