Lewis Hamilton elsőként rajtolt el a 66 körös Spanyol Forma-1-es Nagydíjon, de mindjárt a rajt után át kellett adnia az első helyet a kitűnően startoló Sebastien Vettelnek, aki sokáig tartani is tudta magát a mezőny élén. A Ferrari és a Mercedes eltérő gumistratégia mentén versenyzett, s Hamilton végül vissza tudta venni az első helyét köszönhetően ennek az eltérésnek és a virtuális biztonsági autós fázisnak, amely Valtteri Bottas kiállása miatt lépett életbe. Hamilton a 44. körben kielőzte Vettelt és az élről már nem is lehetett letaszítani a Mercedes brit pilótáját, aki begyűjtötte pályafutása 55. Forma-1-es győzelmét.

„Szeretnék köszönetet mondani a tömegnek a meleg fogadtatásért és a támogatásért. Nem igazán alakultak jól a dolgok, mikor először idelátogattam, de a nagyrabecsülésem az ország és lakói iránt megnőtt. Így kellett ma alakulnia a versenynek. Seb nagyon gyors volt. A rajt nem igazán jött össze, kipörögtem. Beszélnem kell a fiúkkal majd erről a csapatnál.” – szögezte le a lelkes versenygyőztes a dobogón. Nem indult problémamentesen a verseny, hiszen Bottas, Raikkönen és Verstappen összeütköztek, s ez annyira végzetes volt a két utóbbi pilóta számára, hogy ezzel véget is ért a versenyük. A TV-kamera elkapott egy képet, amin egy kisfiú épp Raikkönen kiesését siratja, s mikor már mindenki elfeledkezett a képről, egy újabb snittben láttuk, amint a Ferrari vendégül látja a kisfiút és családját és még közös kép is készült Kimi Raikkönennel. A verseny egyik legmeghatóbb pillanata volt ez utóbbi.

Nagyon furcsa versenyen vagyunk túl, hiszen a dobogós pilótákon kívül mindenkit lekörözött a végén Lewis Hamilton, volt, akit egyszer, de jó pár pilótát kétszeresen is. A Force India Katalóniában is folytatta menetelését. A csapattulajdonos Vijah Mallya körüli botrányok nem ingatják meg a csapat jó szereplését. Sergio Perez és Esteban Ocon kitűnő teljesítményt tettek le megint az asztalra a pink betontorpedókkal. A negyedik és ötödik helyezéssel értékes pontokat gyűjtöttek.

Nico Hülkenberg a Renault legjobb eredményét hozta a csapat tavalyi visszatérése óta. A Hulk becenévre hallgató pilóta hatodik lett. Pascal Wehrlein a hetedik helyen ért célba a Sauberrel, de elfeledheti ezt, hiszen kapott egy öt másodperces büntetést, ami miatt Carlos Sainz kapja meg a helyét, ő pedig csak nyolcadik. Ennek ellenére a Sauber szezonbeli első pontjait szerezte meg a német pilóta révén, s ez volt a csapat legjobb eredménye 2015 óta. Az utolsó rajthelyről indulva Danyiil Kvjat felverekedte magát a kilencedik pozícióba csapattársa mögé. Az orosz pilótát Romain Grosjean követi az első tízben. Bár Fernando Alonso volt a szombati időmérő hőse, hetedik rajthelyét vasárnap nem tudta pontokra váltani. Az Indy500-ra készülő mclarenes végül a tizenkettedik helyen kötött ki. A következő futamon, Monacóban nem áll rajthoz, úgyhogy legközelebb a júniusi Kanadai Nagydíjon bizonyíthat rajongóinak a spanyol pilóta.

A „Nap pilótája – Driver of the day” választást Sebastian Vettel nyerte meg nyilván briliáns előzésének köszönhetően. Történt ugyanis, hogy a német pilóta beszorult Valtteri Bottas mögé a verseny során, s sokáig küszködött, hogy hogyan is előzhetné meg a Mercedes finnjét. Végül a célegyenes végén az első kanyarban egy kis beetető mozdulattal kicselezte Bottast és kielőzte.

Spanyolország után két múlva egy ikonikus helyszín következik. Május végén ugyanis a luxus és csillogás hazájába, a szponzorok kedvenc helyszínére, Monacóba érkezik a Forma-1-es cirkusz. Az elmúlt négy évben Mercedes-győzelem született Monte-Carlóban. A legutóbbi három évben viszont az a Nico Rosberg állhatott fel a dobogó legfelső fokára, aki tavalyi világbajnoki címét követően visszavonult a versenyzéstől. Hamilton visszaveszi itt a stafétát, vagy Vettel visszavág és ezúttal ő viszi haza a győztes trófeát a mediterrán hercegségből?

2017-es Spanyol Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:35:56.497
2. Sebastian Vettel Ferrari + 3.490
3. Daniel Ricciardo Red Bull + 1:15.820
4. Sergio Perez Force India + 1 kör
5. Esteban Ocon Force India + 1 kör
6. Nico Hülkenberg Renault + 1 kör
7. Carlos Sainz Toro Rosso + 1 kör
8. Pascal Wehrlein Sauber + 1 kör
9. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1 kör
10. Romain Grosjean Haas + 1 kör
11. Marcus Ericsson Sauber + 2 kör
12. Fernando Alonso McLaren + 2 kör
13. Felipe Massa Williams + 2 kör
14. Kevin Magnussen Haas + 2 kör
15. Jolyon Palmer Renault + 2 kör
16. Lance Stroll Williams + 2 kör
17. Valtteri Bottas Mercedes Nem ért célba
18. Stoffel Vandoorne McLaren Nem ért célba
19. Kimi Raikkönen Ferrari Nem ért célba
20. Max Verstappen Red Bull Nem ért célba

A világbajnokság eredménye a Spanyol Nagydíj után
Pilóták:

1. Sebastian Vettel 104 pont
2. Lewis Hamilton 98 pont
3. Valtteri Bottas 63 pont
4. Kimi Raikkönen 49 pont
5. Daniel Ricciardo 37 pont
6. Max Verstappen 35 pont
7.Sergio Perez 34 pont
8. Esteban Ocon 19 pont
9. Felipe Massa 18 pont
10. Carlos Sainz 17 pont

Konstruktőrök:

1. Mercedes 161 pont
2. Ferrari 153 pont
3. Red Bull 72 pont
4. Force India 53 pont
6. Toro Rosso 21 pont
5. Williams 18 pont
7. Renault 14 pont
7. Haas 9 pont
8. Sauber 4 pont
9. McLaren 0 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!