„Nagyon nyomasztó arra gondolni, hogy milyen nehéz is volt ez a szezon az utolsó két futamig és most hihetetlenül hálás vagyok ezért két utolsó hétvégéért. Folytatom a kemény munkát, s ahogy látható is, nagyon fókuszált vagyok. Úgy érzem, hogy ez volt a legjobb versenyeim egyike már egy ideje, talán nem olyan jó, mint az előző, de nagyon örülök neki. Remélhetőleg előre és felfelé tartunk.” – szögezte le a versenygyőztes brit. Sebastian Vettel a verseny egyik legnagyobb vesztese, hiszen a német nagy energiákkal kilőve a rajtnál megszerezte az első helyet, amelyet azonban nem tudott megtartani. Az első rajtkockából induló Hamilton bár elvesztette a vezetést, de egy bokszbeállásos stratégiája bevált. Miközben Vettelt a virtuális biztonsági autós fázis alatt behívták kerékcserére, addig Hamilton egyetlen bokszbeállásával megnyerte kettőjük csatáját.

A Ferrari német pilótája szuperlágy abroncsokra váltott és ez azt jelentette, hogy ismét be kellett mennie gumikért a bokszba. Bár friss gumikon hajtott, később mégsem tudta beérni Hamiltont, aki kényelmesen megnyerte a Kanadai Nagydíjat. Hamilton öröme nem is lehetett volna nagyobb. Hátrányából a tabellán tovább tudott faragni azáltal, hogy Rosberg egy újabb nyomorúságos versenyen van túl, aminek az eredménye az ötödik hely és kevéske pontszám. A rajt során a Mercedes pilótái csak egymásra koncentráltak – ennek eredményeként tudott Vettel elhúzni mindkettejük mellett – s Rosberg lekényszerült autójával a pályáról, aminek következtében az első kör végére a kilencedik helyre esett vissza. A német pilóta próbálta visszaverekedni magát az élmezőnybe, de akkor meg egy defekt kényszerítette ki a bokszba kerékcserére. Max Verstappent sem tudta az utolsó előtti körben kielőzni, így végül kénytelen volt beérni az ötödik helyezéssel.

Valtteri Bottasnak fekszik a kanadai pálya. Egy viszonylag csöndes versenyzés keretében ért célba a harmadik helyen úgy, hogy közben mindkét Red Bull-pilóta és Nico Rosberg is mögötte autózott. A Ferrari nem volt elemében a kanadai hideg nyárban. Kimi Raikkönen sem úszta meg rossz stratégiai döntés nélkül. A finn pilótát is behívták a bokszba a virtuális biztonsági autós időszakban, hogy szuperlágy abroncsokat rakjanak autójára. A Jégember végül kénytelen volt a beérni a hatodik helyezéssel. A Red Bulltól sokkal többet vártak ezen a hétvégén, mint amit végül hozni tudtak pilótái. Daniel Ricciardo a hetedik helyre kormányozta célba repülő bikáját, amely ezúttal sajnos nem szárnyalt. Ricciardo önbizalmának az sem tehet túl jót, hogy ifjú csapattársa, Max Verstappen az előkelőbb negyedik helyet tudta megkaparintani.

A Force Indiával hajtó Nico Hülkenbergé a nyolcadik hely, akit Carlos Sainz követ a sorban. A nap legszebb versenyzése kétségkívül a Toro Rosso spanyol pilótájáé volt. Sainz autójában a verseny előtt ki kellett cserélni a sebességváltót, ami miatt a 20. helyről rajtolhatott csak el. Át kellett verekednie magát a mezőnyön, s miután a versenystratégiája is tökéletesen működött, így beért a még éppen pontszerző kilencedik helyre. Az első tizet Sergio Perez zárja, akinek nem sikerült megismételnie kitűnő monacói teljesítményét. A bíztató időmérő edzéseredmény ellenére a McLaren pilótái nem zárják a hétvégét sikerrel. Fernando Alonso épphogy lemaradt a pontszerző helyekről, miközben Jenson Button autójának motorja a 10. körben lángra kapott, s ez nyomban életre hívta a virtuális biztonsági autós időszakot.

2016-os Kanadai Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:31:05.296 2. Sebastian Vettel Ferrari + 05.011 3. Valtteri Bottas Williams + 46.422 4. Max Verstappen Red Bull + 53.020 5. Nico Rosberg Mercedes +1:02.093 6. Kimi Raikkönen Ferrari +1:03.017 7. Daniel Ricciardo Red Bull +1:03.634 8. Nico Hülkenberg Force India + 1 kör 9. Carlos Sainz Toro Rosso + 1 kör 10. Sergio Perez Force India + 1 kör 11. Fernando Alonso McLaren + 1 kör 12. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1 kör 13. Esteban Gutierrez Haas + 2 kör 14. Romain Grosjean Haas + 2 kör 15. Marcus Ericsson Sauber + 2 kör 16. Kevin Magnussen Renault + 2 kör 17. Pascal Wehrlein Manor + 2 kör 18. Felipe Nasr Sauber + 2 kör 19. Rio Haryanto Manor + 2 kör 20. Felipe Massa Williams Nem ért célba 21. Jolyon Palmer Renault Nem ért célba 22. Jenson Button McLaren Nem ért célba Leggyorsabb köridő: Nico Rosberg (Mercedes), 1 perc 15.599 másodperc (60. kör)

Kanadában nem sok ideje volt a csapatoknak összepakolni, hiszen a hétvégén (2016. június 19.) máris itt a következő futam, a vadonatúj bakui utcai pályán rendezett Európa Nagydíj. Itt tiszta lappal kezd mindenki, s miután a szervezők apait-anyait beleadtak, hogy nagyszerű verseny várja a résztvevőket, a hétvégében minden bizonnyal ezúttal sem kell csalódnunk.

A világbajnokság eredménye a Kanadai Nagydíj után

Pilóták: 1. Nico Rosberg 116 pont 2. Lewis Hamilton 107 pont 3. Sebastian Vettel 78 pont 4. Daniel Ricciardo 72 pont 5. Kimi Raikkönen 69 pont 6. Max Verstappen 50 pont 7. Valtteri Bottas 44 pont 8. Felipe Massa 37 pont 9. Sergio Perez 24 pont 10. Danyiil Kvjat 22 pont 11. Romain Grosjean 22 pont Konstruktőrök: 1. Mercedes 223 pont 2. Ferrari 147 pont 3. Red Bull 130 pont 4. Williams 81 pont 5. Force India 42 pont 6. Toro Rosso 32 pont 7. McLaren 24 pont 8. Haas 22 pont 9. Renault 6 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!