„Soha nem add fel. Elég régen emlékeztettek erre a leckére, amit még az apám tanított nekem évekkel ezelőtt. Ma rájöttem, hogy ez mennyire igaz. Nagyon vegyesek az érzéseim, egyrészt nagyon örülök a győzelem lehetőségének, másrészt viszont nem úgy ment ma a versenyzés, ahogy szerettem volna. Még van mit javítanom, de legalább elégedetten térhetek haza.” – szögezte le Hamilton. A bakui futam idén is nagyon fordulatosra sikerült. Több baleset és az itt szokásos biztonsági autós fázisok váratlan eredményre vezettek. A Red Bull párosa kiejtette egymást, Vettel kockáztatott és vesztett, amivel elvesztette kényelmes előnyét a mezőny élén és végül a győzelmet is. Bottas pedig, aki jó úton haladt a győzelem felé, a kései defekt következtében kiesett és ezüsttálcán nyújtotta az első helyet brit csapattársa részére.

Lewis Hamilton címvédő világbajnokként idei első győzelmét szerezte meg Bakuban, az első idei európai futamon. A brit pilóta majd 20 másodperccel lemaradva körözött a versenyt vezető Valtteri Bottas mögött, mikor 15 körrel a verseny vége előtt a két Red Bull pilóta összeütközött és mindketten kiestek. Ricciardo ráakaszkodott csapattársára és próbálta kielőzni őt, miközben Verstappen minden lehetséges módon védekezett. A célegyenesben Ricciardo el akart menni a holland mellett, de az eléállt és az ausztrál autójával hátulról felöklelte csapattársa autóját. Egy biztató hétvége így fulladt borzalomba a Red Bull számára.

Sebastian Vettel ekkor még jó úton haladt újabb versenygyőzelme felé, de végül csak a negyedik hely jutott a német számára egy nagy versenyzői hibát követően, amikor is az elvesztett első helyet igyekezett visszaszerezni. A gumijai a nagy fékezésben annyira elhasználódtak, hogy még Sergio Perez is ki tudta őt előzni és a mexikói pilóta elhappolta a bronzérmes helyet előle. Ez volt a kis csapat első idei győzelme, s egyben első dobogós helye 2016 óta. Három körrel a verseny vége előtt a frissiben megszerzett első helyéről kidurrant kereke folytán lecsúszott a finn Mercedes-pilótája és így pontok nélkül búcsúzik Azerbajdzsántól.

A mezőny simán elrajtolt, de az utána következő kanyarokban, még az első körben több baleset és kiesés is volt. Szergej Szirotkin és Esteban Ocon nagyon hamar távozott. Alonso is megsérült az egyik balesetben, az autó jobb oldalán mindkét kereke kidurrant és két keréken bicegett be a bokszba. A spanyol aztán folytatni tudta a versenyt, bár autója még ekkor sem volt 100 százalékos. Két körrel később Nico Hülkenberg – saját hibájából – csatlakozott a kiesők táborához.

A hűvösebb idő, az amiatt a biztonsági autós fázis alatt gyorsabban hűlő abroncsok is hozzájárultak Romain Grosjean kieséséhez. A biztonsági autó mögött menetelve igyekezett melegen tartani a gumikat, s a nagy igyekezetében nekicsapta a Haast a falnak. Szegény francia, maga sem értette pontosan, hogy ez hogyan történhetett meg. Érthető módon nagyon frusztráltan vette tudomásul a kiesését és a hatodik helyért járó értékes pontok elvesztését. Carlos Sainz idei legjobb eredményét érte el az ötödik helyezéssel. Őt a Sauber pilótája, Charles LecLerc követi hatodikként. Fernando Alonso végül a hetedik helyre vitte célba autóját. Lance Stroll nyolcadikként a Williams idei első pontjait gyűjtötte be. Stoffel Vandoorne és Brendon Hartley zárja az első tizet.

Az Azeri Nagydíj után kéthetes pihenő következik. 2018. május 13.-án az összes csapat számára jól ismert Barcelonában érkezik meg a mezőny. A téli tesztelések ezúttal is itt folytak, így nagy meglepetés nem érheti a csapatokat. 2017-ben Lewis Hamilton nyert Spanyolországban. Vajon ez a mostani, ölébe hullt győzelem elég lesz arra, hogy átlendítse a brit pilótát a holtponton és elkezdjen futamokat nyerni az idei évben is?

2018-as Azeri Forma-1-es Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:43:44.291
2. Kimi Raikkönen Ferrari + 2.460
3. Sergio Perez Force India + 4.024
4. Sebastian Vettel Ferrari + 5.329
5. Carlos Sainz Renault + 7.515
6. Charles LecLerc Sauber + 9.158
7. Fernando Alonso McLaren + 10.931
8. Lance Stroll Williams + 12.546
9. Stoffel Vandoorne McLaren + 14.152
10. Brendon Hartley Toro Rosso + 18.030
11. Marcus Ericsson Sauber + 18.512
12. Pierre Gasly Toro Rosso + 24.720
13. Kevin Magnussen Haas + 40.663
14. Valtteri Bottas Mercedes Nem ért célba
15. Romain Grosjean Haas Nem ért célba
16. Max Verstappen Red Bull Nem ért célba
17. Daniel Ricciardo Red Bull Nem ért célba
18. Nico Hülkenberg Renault Nem ért célba
19. Esteban Ocon Force India Nem ért célba
20. Szergej Szirotkin Williams Nem ért célba

A világbajnokság eredménye az Azeri Nagydíj után
Pilóták:
1. Lewis Hamilton 70 pont
2. Sebastian Vettel 66 pont
3. Kimi Raikkönen 48 pont
4. Valtteri Bottas 40 pont
5. Daniel Ricciardo 37 pont
6. Fernando Alonso 28 pont
7. Nico Hülkenberg 22 pont
9. Max Verstappen 18 pont
8. Sergio Perez 15 pont
9. Carlos Sainz 13 pont

Konstruktőrök:
1. Ferrari 114 pont
2. Mercedes 110 pont
3. Red Bull 55 pont
4. McLaren 36 pont
5. Renault 35 pont
6. Force India 16 pont
7. Toro Rosso 13 pont
7. Haas 11 pont
8. Sauber 10 pont
10. Williams 4 pont