Belgiumban Jenson Buttonnak állt a zászló, most csapattársa állhatott fel a dobogó legfelső fokára, miközben Button autójának műszaki meghibásodása miatt a második helyről fel kellett, hogy adja a versenyt. Így pontok nélkül távozik az idei utolsó európai futamról. A második helyezés egy nagyszerű teljesítménynek – és az egy bokszbeállásos stratégiának – köszönhetően Sergio Perezhez került. A tifosi ismét örülhetett, hiszen Alonso és Massa a harmadik és negyedik helyet megszerezte a Ferrari hazai nagydíján.

A McLaren egyik szeme sírhat, míg a másik nevet. Lewis Hamilton sikerének nagyon örülhet a wokingi alakulat, míg Jenson Button kiállásának nem. Akár kettős McLaren-győzelem is születhetett volna Monzában, ha nem jön közben a technikai malőr Button autójával. Fernando Alonso nem volt maradéktalanul elégedett mostani eredményével a Ferrari hazai pályáján. Bár a 10. helyről történő rajtolás utáni dobogós helyezés és a Red Bullok szerencsétlen hétvégéje folytán azért mégis örülhet a spanyol pilóta. Bár Belgiumban egy pontot sem szerzett, most tovább növelte előnyét az egyéni ponttáblán, ahol immár 37 pontos előnnyel áll az élen Lewis Hamilton előtt. Vettel egyébként miután ezúttal pont nélkül maradt, visszaesett a ponttábla negyedik helyére, Alonso, Hamilton és Räikkönen mögé. Vettel csapattársa, Mark Webber sem szerzett pontokat, így ez fekete hétvége a szárnyaló bikák számára.

Kimi Räikkönen ötödik lett, ezzel a Lotus pilótája felugrott az egyéni tabella bronzérmes helyére. A finn pilótát a Mercedes pilótapárosa, Michael Schumacher és Nico Rosberg követi a hatodik és hetedik helyeken. A három utolsó pontszerző helyen Paul di Restát, Kamui Kobajasit és Bruno Sennát találhatjuk. Sebastian Vettel és Fernando Alonso megélt néhány incidenst a verseny során. Először is ugyanabban a körben mentek be a bokszutcába, s majdnem együtt távoztak onnan. Vettel egy kicsit előrébb volt, így Alonso a világbajnok hátsó szárnyánál követve őt hagyta el a bokszutcát. Később, a 26. körben Alonso előzési kísérlete dőlt dugába, mikor Vettel helyet nem hagyva a spanyol matadornak kitolta Alonsót a fűre. A temperamentumos Ferrari-pilóta ezt nem hagyta szó nélkül, s a sportbírók is egyetértettek vele. Vettel így bokszutca áthajtásos büntetést kapott. A német pilóta messze visszaesett a mezőnyben büntetésének végrehajtását követően, miközben Alonso felzárkózott Massára, hogy aztán könnyedén kielőzze őt.

A Sauber csapat a szerencsétlen belga versenyt követően Perez kitűnő olaszországi eredményével vigasztalódhat. A mexikói pilóta tovább kint maradt kemény abroncsain, mint a riválisai, ment néhány gyors kört. A nyolcadik helyről indulva aztán friss abroncsokon könnyedén elcsípte a második helyet. Perez csapattársa, Kamui Kobajasi kilencedik, pontszerző helyezett lett. A Romain Grosjeant ezen a futamon helyettesítő Jerome D’Ambrosio a 13. helyet szerezte meg, így a franciának nem kell nagyon attól tartania, hogy helyét megszerezheti a belga pilóta.

Olasz Forma-1-es Nagydíj eredménye

1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:19:41.221 2. Sergio Perez Sauber-Ferrari + 4.356 3. Fernando Alonso Ferrari + 20.594 4. Felipe Massa Ferrari + 29.667 5. Kimi Räikkönen Lotus-Renault + 30.881 6. Michael Schumacher Mercedes + 31.259 7. Nico Rosberg Mercedes + 33.550 8. Paul di Resta Force India-Mercedes + 41.057 9. Kamui Kobajasi Sauber-Ferrari + 43.898 10. Bruno Senna Williams-Renault + 48.144 11. Pastor Maldonado Williams-Renault + 48.682 12. Daniel Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 50.316 13. Jerome D’Ambrosio Lotus-Renault +1:15.861 14. Heikki Kovalainen Caterham-Renault + 1 kör 15. Vitalij Petrov Caterham-Renault + 1 kör 16. Charles Pic Marussia-Cosworth + 1 kör 17. Timo Glock Marussia-Cosworth + 1 kör 18. Pedro de la Rosa HRT-Cosworth + 1 kör 19. Narain Karthikeyan HRT-Cosworth + 1 kör 20. Mark Webber Red Bull-Renault Nem ért célba 21. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes Nem ért célba 22. Sebastian Vettel Red Bull-Renault Nem ért célba 23. Jenson Button McLaren-Mercedes Nem ért célba 24. Jean-Eric Vergne Toro Rosso-Ferrari Nem ért célba Leggyorsabb kör: Nico Rosberg, 1:27.239

Az Olasz Nagydíjjal véget ért a 2012-es Forma-1-es szezon európai része. Két hét múlva ugyanis már Szingapúrban (2012. szeptember 23.) esti fényeknél állnak rajthoz a csapatok. Tavaly Sebastian Vettel győzött, de az idei kiegyenlített mezőnyben nehéz megjósolni, hogy ki érhet be elsőként a célba a Marina Bayben rendezett futamon.

A világbajnokság állása az Olasz Nagydíj után

Pilóták: 1. Fernando Alonso Ferrari 179 pont 2. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 142 pont 3. Kimi Räikkönen Lotus-Renault 141 pont 4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 140 pont 5. Mark Webber Red Bull-Renault 132 pont 6. Jenson Button McLaren-Mercedes 101 pont 7. Nico Rosberg Mercedes 83 pont 8. Romain Grosjean Lotus-Renault 76 pont 9. Sergio Perez Sauber-Ferrari 65 pont 10. Felipe Massa Ferrari 47 pont Konstruktőrök: 1. Red Bull-Renault 272 pont 2. McLaren-Mercedes 243 pont 3. Ferrari 226 pont 4. Lotus-Renault 217 pont 5. Mercedes 126 pont 6. Sauber-Ferrari 100 pont 7. Force India-Mercedes 63 pont 8. Williams-Renault 54 pont 9. Toro Rosso-Ferrari 12 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!