Új festésű autók és nagyjából ugyanazok a pilóták állnak majd rajthoz az idén 25. alkalommal Melbourne-ben rendezett Ausztrál Forma-1-es Nagydíjon. A legnagyobb változást a Toro Rosso átnevezése jelentette, amely Alpha Tauri név alatt fut az idei évtől. A a lengyel kedvenc Robert Kubicának nem kellett búcsút intenie a versenysorozatnak, hiszen a Williamstől az Alfa Romeóhoz került tesztpilótának. A DTM-ben is rajthoz álló autóversenyző a második teszthét első napján meglepetést is okozott egy leggyorsabb köridővel. A válasz szerinte a sokkal jobban teljesítő autóban keresendő. Nem jó hír ez az idén a Williams tesztpilótájának szegődő Roy Nissany számára. A Magyarországon nevelkedő izraeli pilóta ugyanis aláírt Claire Williams csapatához, ami később jó ugródeszka lehet számára egy jobb csapathoz.

A Forma-1-es istállók idén februárban mindössze kétszer három napot kaptak tesztelésre Barcelonában, amit ki is használtak, de ezek sok információt nem szolgáltattak az erőviszonyokról. Az első hét a Mercedes DAS (dupla tengelyes kormányzás) rendszerétől volt hangos. Mindenki le volt nyűgözve a Brackley-i csapat innovatív “találmányától”, s a csapatok örültek, hogy a jövő évben biztosan tiltott lesz annak használata. A Racing Point is szóbeszéd tárgya volt, mivel egyszerűen lemásolta a Mercedes tavalyi világverő autóját. A rózsaszínű autó egy az egyben úgy néz ki, mint a 2019-es világbajnok versenyautó. A Silverstone-i csapat vezetősége ezt nem is tagadta. Kiderült, hogy ezúttal volt pénz egy új autó megépítésére és ha már újraépítették, miért ne a világbajnok autót vették volna alapul.

https://twitter.com/MercedesBenz/status/1236699477450334209

A tesztelés második hete viszonylag eseménymentesen zajlott, de a hét az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) közleményével zárult a Ferrari 2019-es motorjának szabályszerűségével kapcsolatban. Ez a közlemény azonban annyira homályos és óvatos megfogalmazásokat tartalmazott, ami felháborodást váltott ki a többi csapatnál és az ügy még korántsem tűnik lezártnak. S ekkor még nem is említettük a maranellóiak egy amerikai dohánygyártó céggel összefüggésben hozható Misson Winnow márkajelzése körül idén is feléledő ellenérzéseket.

A koronavírus járvány miatt sok sporteseményt le kell és le kellett fújni, s ez alól a Forma-1 sem kivétel. Ez egy világméretű világbajnokság, ahová a különböző helyszínekre rengeteg külföldi nézőt is várnak, emiatt a szezon eleji futamok sorsa még nem egyértelmű. Ausztráliába el tudtak utazni az olasz érdekeltségű csapatok és a gumiszállító Pirelli, onnan pedig közvetlenül fognak átrepülni a következő futam helyszínére Bahreinbe. A Ferrari és a Pirelli központja a karanténövezetben található Észak-Olaszországban, míg az Alpha Tauri főhadiszállása Faenzában van, ahonnan még szabadon lehet utazni. A karanténövezetből egyelőre megoldották az utazást a Ferrarinál és a Pirellinél, de azt nem tudni, hogy a csapattagok hova térhetnek majd vissza.

Ausztrália után egy hétre Bahrein következik. Ott most már biztosan nem lehetnek jelen nézők, így üres lelátók előtt fog zajlani a futam. Az idei harmadik nagydíjat április 5.-én, a Forma-1-es versenynaptárban idén debütáló Vietnámban tervezik megrendezni. Mivel azonban olasz lakosokat csak 14 napos karantén mellett engednek be az országba, így az a futam veszélyben van. A szezon negyedik futamát, a Kínai Nagydíjat pedig bizonyosan nem rendezik meg az eredeti időpontban. Szó van annak elhalasztásáról, de a járványtól is függ, hogy ez megoldható-e és mikor. Ilyen bizonytalan szezonkezdéssel indul a Forma-1 jubileumi 70. éve.

S mi történt tavaly az Ausztrál Nagydíjon? Valtteri Bottas élete legszebb győzelmét szerezte meg Ausztráliában. A Mercedes finn pilótája kilőtt a rajtnál és nem lehetett elvenni tőle az első helyet. Rajtcél győzelemmel nyitotta a 2019-es szezont. Bottas olyan messze elhúzott csapattársától, hogy az végül kénytelen volt beérni a második helyezéssel. A bronzérme pozíciót Max Verstappen húzta be a Red Bull volánjánál. A 2018-as győztes Sebastian Vettel lemaradt a dobogóról, csak negyedik lett. Az Ausztrál Nagydíj nagyon ütős nyitánya lehet a szezonnak, mindenki nagyon szereti. A Melbourne-i egy nehéz utcai pálya, amelynek pont emiatt nem igazán jó a tapadása. Idő kell a “felgumizásához” és a letisztulásához. Elég egyenetlen is a pálya, s az ilyenkor jellemző változékony idő igencsak megkavarhatja a sorrendet.

A verseny és a pálya
Idén a 36. Ausztrál Nagydíjat rendezik meg, amelyből ez lesz a 25. Melbourne-ben. Ausztráliában rendeztek futamot Adelaide-ben is, de 1996-tól kezdve az Albert Park ad otthont az Ausztrál Nagydíjnak. Ez a futam tradicionálisan a Forma-1-es versenyszezon nyitó versenye. Ezúttal is nyári
időjárás, s 30 fok várja a Forma-1-es cirkuszt Melbourne-ben.

Az 58-körös Ausztrál Nagydíj március 15.-én helyi idő szerint 16.10 órakor (nálunk reggel 6.10-kor) veszi kezdetét. A pálya hossza: 5,303 km, a teljes versenytáv 307,574 km. A pályarekordot még mindig Michael Schumacher tartja 2004-ből (!), ideje 1 perc 24,125 másodperc. 2019-ben dupla Mercedes-siker született Melbourne-ben. Valtteri Bottas nyert, Lewis Hamilton lett a második. A győztes finn pilóta ideje 1:25:27.325 volt. A bronzérmes helyezés Max Verstappené (Red Bull) lett.

Csapatok és pilóták- 2020
– Mercedes
Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
– Ferrari
Sebastian Vettel, Charles Leclerc
– Red Bull
Max Verstappen, Alex Albon
– McLaren
Carlos Sainz, Lando Norris
– Alpha Tauri (volt Toro Rosso)
Danyiil Kvjat, Pierre Gasly
– Renault
Daniel Ricciardo, Esteban Ocon
– Alfa Romeo
Kimi Raikkönen, Antonio Giovinazzi
– Racing Point
Lance Stroll, Sergio Perez
– Haas
Romain Grosjean, Kevin Magnussen
– Williams
George Russell, Nicolas Latifi

2020-as Forma-1-es versenynaptár
2020. március 15. Ausztrál Nagydíj, Melbourne
március 22. Bahreini Nagydíj, Szahír
április 5. Vietnámi Nagydíj, Hanoi
április 19. Kínai Nagydíj, Sanghaj (elhalasztják)
május 3. Holland Nagydíj, Zandvoort
május 10. Spanyol Nagydíj, Barcelona
május 24. Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
június 7. Azerbajdzsáni Nagydíj, Baku
június 14. Kanadai Nagydíj, Montreal
június 28. Francia Nagydíj, Le Castellet
július 5. Osztrák Nagydíj, Spielberg
július 19. Brit Nagydíj, Silverstone
augusztus 2. Magyar Nagydíj, Hungaroring
augusztus 30. Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
szeptember 6. Olasz Nagydíj, Monza
szeptember 20. Szingapúri Nagydíj, Szingapúr, Marina Bay
szeptember 27. Orosz Nagydíj, Szocsi
október 11. Japán Nagydíj, Szuzuka
október 25. USA Nagydíj, Austin
november 1. Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
november 15. Brazil Nagydíj, Interlagos (Sao Paulo)
november 29. Abu Dzabi Nagydíj, Yas Marina