– Nagyon nehezen indul a 2020-as szezon. Mi volt a cél az eRally bajnokság elindításával?
– Mi sem gondoltuk, hogy a „probléma” ilyen mértékű lesz Európában. Rendben elindítottuk a szezont, megjelent az Eger Rally versenykiírása, és egyszer csak bumm… minden összeomlott… Az ötlet egyébként nem most született, az eRally Bajnokságot már 2019 elején elkezdte szervezni Gáll Csabi RSB tagunk, de akkor, minden igyekezetünk ellenére, nem sikerült akkora támogatottságot szerezni a dolognak, amekkorát szerettünk volna. Így az eRally Bajnokság továbbra is csak terv maradt, de természetesen nem vetettük el az ötletet. A jelenlegi sajnálatos helyzet ugyanakkor jó alkalom lenne az eRally tesztelésére, és egyáltalán, kiderül, hogyan tudunk kiírni és lebonyolítani egy ilyen sorozatot.

Esport az MNASZ elnökétől

A koronavírus járvány miatt az autósportos körökben előtérbe került az Esports. Természetesen én is játszom, versenyeken is részt veszek, mikor időm engedi. Mivel szimulátorozom, milyen eszközöket és miért használok? Milyen bajnokságokon indulok, és MNASZ-en belül milyen terveink vannak az Esports világában? Mit gondolok a hazai Esport bajnokságokról? Ez a videóból mind kiderül! Kicsit ez most hosszabb és személyesebb felvétel, de remélem megnézitek és ha még nem játszotok akkor most kedvet kaptok hozzá. Kommentben szívesen válaszolok további kérdéseitekre.

Közzétette: Oláh Gyárfás – 2020. április 18., szombat

– Ez egyfajta (jó értelemben vett) „pótlék” a versenyzőknek és a szakág dolgozóinak, vagy egy hivatalos, konkrét bajnokság?
– Most a #maradjotthon szellemében élünk, és a Dirt Rally játék népszerűségéből kiindulva gondoltuk, hogy létre kellene hozni egy sorozatot. Sokaktól kaptunk komoly segítséget már eddig is, Oláh Gyárfás Elnök Úr például a végrehajtásban segített minket, mert ő több ilyen szimulátoros versenynek is részese, így komoly tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Pannuska Dávid és DUEN (Dudás Endre) egy korai rajttal megelőzött ugyan minket, de szerencsére ők másképp képzelték a lebonyolítást, náluk bárki játszhat, így a két virtuális rally tökéletesen megfér majd egymás mellett. Versenyzőink kérték, hogy egymás ellen versenyezhessenek, mert a „gamerek” ellen esélyük sincs. Ezért mi, mint szakág kizárólag licenccel, vagy MNASZ igazolvánnyal rendelkező személyeket engedünk ebbe a kupasorozatba, így kizárólag a megfelelő licencekkel rendelkező személyeket, sporttársakat értékeljük.

– Lebonyolítani egy ilyen versenysorozatot kívülről nézve elég egyszerű feladatnak tűnik. Ez így is van, vagy a valóságban azért jóval összetettebb?
– A helyszíneket jómagam rakom össze a Dirt Rally 2.0 játékban, ami helyszínenként kb. 1 órás elfoglaltság. Eddig 6 kupa van kiírva, – R5, R2, Peugeot208, R3, Historic és VIP -, ahol meg van határozva az elfogadott licenc vagy igazolvány fajtája is. A nevezés és az eredményközlés (hauserresults) egy picit macerásabb, de erre egy tökéletes csapat állt össze RSB-n belül. Összességében nem egy ördöngösség…

– Megmarad a bajnokság azután is, hogy visszaáll a „rend”?
– Mivel Gáll Csabi sporttársunk már elkezdte kitaposni az utat egy majdani bajnokság számára, így valószínűleg 2021-től egy eRally Bajnokság része lehet majd a Rally Bajnokságunknak, a szövetség égisze alatt.

– Milyenek a visszajelzések? Élvezik a versenyzők a bajnokságot?
– Abszolút pozitív a visszajelzés!
Mindenki örül, hogy azok ellen versenyezhet, akik ellen versenyez a valóságban is. Szerintem ez még jobban összetartja a versenyzőinket ebben a nehéz helyzetben, és megmarad az igazi rallys közösség is. A semmivel össze nem hasonlítható hang, az autók közelségének izgalma természetesen hiányozni fog, mégis abszolút hiánypótló rendezvénysorozatnak tartjuk az eRally Bajnokságot.