Noha a Volvo hivatalosan azon az állásponton van, hogy felesleges négyhengeresnél nagyobb motort gyártani, és ennek megfelelően futtatja ki 5- és 6-hengeres motorjait a piacról, most mégis egy 5,0 literes V8-ast készítettek.

Az ausztráliai V8 Supercar Bajnokságban induló S60-as versenyautó számára készítették el a szívómotort, amelynek az alapját az eredetileg a Yamaha segítségével kifejlesztett, az S80-asban és XC90-esben használt, már évek óta elbúcsúztatott 4,4 literes V8-as (B8444S) adta.

A Polestar mérnökei megnövelték a lökettérfogatot, módosították a hengerfejeket, teljesen új a szívósor, amelyben nyolc darab pillangószelep található, 10:1-ra növelték a sűrítés és új a gyújtás is, amely közvetlenül a gyertyáknál található trafókkal dolgozik. „Végrehajtottunk már pár nagy fordulatú tesztet és hosszú távú futásokat is, és elégedettek vagyunk a számokkal és eredményekkel. A következő lépés, hogy beépítjük a motort a versenyautóba, és megkezdjük a szezon előtti fejlesztést” – nyilatkozta Christian Dahl, a Polestar vezetője.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!