A második így a helyi kedvenc, a Renault spanyol pilótája, Alonso lett, aki bár nagyon keményen küzdött az egész futam alatt, végül kénytelen volt beérni az ezüstérmes hellyel. A harmadik helyen Jarno Trulli kormányozta célba autóját.

Räikkönen már az előző, San Marino Nagydíjon, is a győzelem várományosa volt mindaddig, amíg autójának meghibásodása miatt kénytelen volt ilyen irányú céljairól lemondani. Mostani győzelmével a McLaren csapata három pontnyira megközelítette a konstruktőri ponttáblán második helyen álló Toyotát, aki Jarno Trulli harmadik és Ralf Schumacher negyedik helyezésével tudta csak megőrizni bronzérmes helyét a tabellán.

A Renault bár megtartotta első helyét a konstruktőrök között, mégis csalódott lehet, hiszen a százezres helyi rajongótábor előtt nem tudott versenygyőztes autót adni Alonso alá. A csapat másik pilótája, Giancarlo Fisichella gyűjtötte be az ötödik helyért járó pontokat.

“Számomra olyan a mai nap, mintha győztem volna. Fantasztikusan ment az autó, majdnem hibátlanul egész hétvégén és szerintem a maximumot megtéve lettünk másodikak. Gondoltuk, hogy a McLaren egy kicsit gyorsabb lesz nálunk, bár némileg megkönnyítettük Kimi dolgát az első bokszbeállások során, mivel egy kisebb problémával kellett megküzdenünk. Teljesen biztos vagyok azonban abban, hogy a távolság nem lesz ugyanekkora a következő futamon. Öt verseny alatt öt dobogós helyezést szereztem és máris 44 pontom van – ez nagyszerű eredmény és tudom, hogy az egész csapat maximálisan azon van, hogy megőrizzük a helyünket” – szögezte le a Renault 24 éves helyi hőse.

Mark Webberre nagyon is jellemző módon zajlott le a verseny. A második rajtkockából elrajtoló Williams-BMW-s pilóta nem túl jól vette ezt az első akadályt, és az első kanyarnál már a negyedik helyre csúszott vissza. Jarno Trulli és Fisichella is kielőzte később egy-egy jobb helyezésért.

Ezúttal a Ferrari hétvégéje sikeredett katasztrofálisra. Michael Schumacher a nyolcadik kockából rajtolhatott el. A harmadik helyen autózott, amikor autójának bal hátsó abroncsa defektes lett. A bokszban alig cserélték ki a kereket, a következő körben a bal első kereke adta meg magát. Nem bírták a gumik a baloldali fokozott megterhelést. Schumacher ekkor behajtott a bokszba és ki is szállt autójából feladva a versenyt. Így a címvédő világbajnok Ferrari pont nélkül mond búcsút Spanyolországnak, s az ötödik helyre esett vissza a gyártók között.

“Azt hiszem a harmadik hely reális célkitűzés lett volna számunkra látva a verseny állását. Így eléggé csalódott vagyok, hogy két ilyen problémával találtuk szembe magunkat. Egy körrel előbb éreztem, hogy az autó nagyon kiegyensúlyozatlanná vált, majd hirtelen az abroncsnyomás elment. Miután a hátsó kereket kicserélték, ismét ugyanaz történt. Különös, hogy mindkét abroncs ugyanazon az oldalon volt, míg a másik oldalon lévő gumik rendben voltak. Nagyon sok a teendőnk az egész autón Monaco előtt” – mondta kiábrándultan a 36 éves német pilóta.

Végeredmény

1. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes 1’27″16.830 2. Fernando Alonso Renault + 0’27″652 3. Jarno Trulli Toyota + 0’45″947 4. Ralf Schumacher Toyota + 0’46″719 5. Giancarlo Fisichella Renault + 0’57″936 6. Mark Webber Williams-BMW + 1’08″542 7. Juan-Pablo Montoya McLaren-Mercedes + 1 kör 8. David Coulthard Red Bull Racing + 1 kör 9. Rubens Barrichello Ferrari + 1 kör 10. Nick Heidfeld Williams-BMW + 1 kör 11. Felipe Massa Sauber-Petronas + 3 kör 12. Tiego Monteiro Jordan-Toyota + 3 kör 13. Narain Karthikeyan Jordan-Toyota + 3 kör Jacques Villeneuve Sauber-Petronas 39. körben esett ki Michael Schumacher Ferrari 44. körben esett ki Christijan Albers Minardi-Cosworth 19. körben esett ki Patrick Friesacher Minardi-Cosworth 9. körben esett ki Vitantonio Liuzzi Red Bull Racing 8. körben esett ki A világbajnokság eredménye a Spanyol Nagydíj után Pilóták: 1. Fernando Alonso 44 pont 2. Jarno Trulli 26 pont 3. Kimi Räikkönen 17 pont 4. Giancarlo Fisichella 14 pont Ralf Schumacher 14 pont 6. Mark Webber 12 pont 7. Michael Schumacher 10 pont Juan-Pablo Montoya 10 pont David Coulthard 10 pont 10. Nick Heidfeld 9 pont Konstruktőrök: 1. Renault 58 pont 2. Toyota 40 pont 3. McLaren-Mercedes 37 pont 4. Williams-BMW 21 pont 5. Ferrari 18 pont 6. Red Bull 14 pont 7. Sauber 7 pont

A BAR-Honda nélküli Formula-1-es cirkusz felszedelőzködik és a versenynaptár legcsillogóbb, mindenki számára legfontosabb versenye felé veszi az irányt, Monte Carlóba. Ez a szezon talán legfontosabb versenye, hiszen az összes csapat meg akarja mutatni szponzorainak, hogy jó helyre fektették a pénzüket.