Hétvégén zárult az 1,75 millió forint összdíjazású HUMDA SIM LIGA GT Sport 2021 szimulátorbajnokság. A Playstation 4 konzolon, Gran Turismo Sport szimulátorral rendezett bajnokságban három héten keresztül, hat futamon mérték össze tudásukat a játékosok. A bajnokság népszerűségét mutatja, hogy a heti fordulók mindegyikén csaknem félezren futottak mért kört, és a három hét alatt pedig összesen 10 449 kört teljesítettek a versenyzők, ami 55 234 kilométernek felel meg.

A harmadik, egyben záró forduló is rendkívül izgalmas futamokat hozott. Ezúttal egy japán pályán, a Suzuka Circuit virtuális világában bizonyíthattak a jelentkezők. A bajnoki tabellában nüansznyi különbségek választották el az első hat versenyzőt két forduló után, egy kisebb figyelmetlenség is súlyos pontokat jelentett. Az első versenyen a dobogós helyeket Blazsán Patrik, Horváth Olivér és Ficza Ferenc szerezték meg, míg a második futamon Báder Benjamin, Tápai Ádám, Blazsán Patrik sorrend alakult ki az élmezőnyben.

A fordulatokban gazdag két versenyen így nem született meglepetés, a fődíjat végül Blazsán Patrik nyerte el, aki összetettben 152 pontot szerzett. „Suzuka jelentette a legnagyobb kihívást, remek pálya, igazán jó vonalvezetés, és nincs sok aszfaltozott bukótér. Különleges bajnokságon vagyunk túl, hasonló díjazású szimulátorversenyt még nem rendeztek itthon. A magas színvonalat jól szemlélteti, hogy rendkívül nehezen lehetett, akár csak egy pozíciót is javítani a versenyeken. További célom a szimulátorversenyzéssel, hogy minél több magyar tehetséggel találkozzak, szeretném segíteni a fejlődésüket. Emellett nemzetközi szinten is versenyben akarok maradni, addig amíg a fiatalabb generáció megérkezik” – mondta a 23 éves Blazsán Patrik, aki számos nemzetközi viadalon is sikert aratott már.

Horváth Olivér 146 ponttal végzett a második helyen, ezért 500 ezer forintos díjat kap. „Ez a bajnokság az erős mezőny miatt nemzetközileg is megállja a helyét. A legemlékezetesebb pillanat a legelső futam hajrára volt számomra, mivel a hatalmas nyomás ellenére tudtam győzni. A HUMDA SIM LIGA-ban elért eredményre vagyok eddig a legbüszkébb” – tette hozzá Horváth Olivér.

Báder Benjamin 142 pontja a harmadik helyre volt elég, ezért 250 ezer forintos díjban részesül. „Azért jelentkeztem a bajnokságra, hogy megmérkőzzem a magyar versenyzőkkel és természetesen a nyeremény összege is inspirált. Nem lehetett könnyű menetnek nevezni a szimulátorbajnokságot, a harmadik hely megszerzéséhez is erőn felül kellett teljesítenem, még úgy is, hogy Blazsán Patrik sok pontot vesztett az első fordulón. Összességében elégedett vagyok, a HUMDA SIM LIGA mindenképp felér egy országos bajnoksággal” – hangsúlyozta Báder Benjamin.

Az összetettben a negyedik helyet Tápai Ádám szerezte meg 132, az ötödiket Ficza Ferenc 129, a hatodikat Szarka Zsolt pedig 124 ponttal. Rajtuk kívül még Kovács Kristóf zárta száz pont felett a szimulátorbajnokságot, 111 ponttal. Összesen 18 versenyző jutott be a három forduló döntő futamaiba. Legfeljebb 60 pont volt gyűjthető egy forduló alatt a HUMDA és a Race Online Hungary által szervezett SIM LIGA szimulátorbajnokságban. A futamgyőztesek 30, a másodikok 26, a harmadikok 24, a negyedikek 22, az ötödikek pedig 20 pontot kaptak. Innentől a 14. helyezettig egy-egy ponttal csökkent a kapható pontok száma.

„Számos olyan versenyzőt ismerhettünk meg a HUMDA szimulátorbajnokságán, akik korábban semmilyen nagyobb megmérettetésen nem indultak. Ezzel el is értük a kitűzött célunkat, hiszen a szimulátorozásnak a fiatalok felkutatásában jut kiemelkedő szerep. Olyan e-sportolókat akarunk találni, akik később az autósportban is feltűnhetnek. Mivel a technikai sportok komoly anyagi erőforrásokat igényelnek, ezért pont a szimulátorok előtt próbálhatják ki magukat sokan, így számottevően kiszélesedik a sportág tömegbázisa és nagyobb az esély a tehetségek felbukkanására” – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója.