A Segway jármű és egy japán egyensúlyozó robot adta az ötletet ahhoz, hogy elkészüljön a gömbkerekű motorkerékpár. A San Jose Egyetem három hallgatója, Max Ratner, Henry Li és Andrew Parmar egy év alatt valósította meg különleges ötletét.

Az egyes gömböket három darab elektromotor hajtja, aminek következtében nem csak stabilabb lesz a motorkerékpár, de például pre-crash rendszer is megvalósítható vele. Fontos előny még, hogy akár helyben is meg tud fordulni a motorkerékpár, és haladás közben oldalirányban is könnyedén ki tud térni – és közben végig függőleges marad.

Mégse a motorkerékpároknál látják a technológia előnyét, hanem a villástargoncáknál. Azoknál fontos a kis helyen való manőverezés, jellemzően csarnokokban használják őket sima ipari padlón, és nem fontos a nagy sebesség. A legnagyobb hibája a gömbkerekű motorkerékpárnak, hogy két fémgolyón gördül, amelyeknek alig van valami tapadása. De már dolgoznak ennek a problémának a megoldásán is.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!