Arra az ötletre alapul a BikerSOS (www.bikersos.at) alkalmazás, hogy a legtöbb motorkerékpáros zsebében ott lapul egy mindenféle érzékelővel ellátott mobiltelefon, amely képes észlelni, ha baj van, és rögtön segélyhívást is kezdeményez – szöveges üzenetben küldi a koordinátáit, és azt is, hogy baj történt.

Egyelőre a Christian Indra és Werner Richtsfeld által iOs és Android operációs rendszerre írt alkalmazása csak arra képes, hogy egy előre beállított számra küldje a segélyhívást, de idővel – ha a hatóságok is felkészülnek az ilyen szöveges üzenetek fogadására – akár közvetlenül oda is mehet az értesítés. A fejlesztés során azzal foglalkoztak a legtöbbet, hogy biztosan meg tudja különböztetni az alkalmazás a mobiltelefon- és a motorkerékpáros-balesetet; a készülék esik a talajra, vagy tényleg közlekedési baleset történt. Állítólag egyébként nem is olyan nehéz az ilyen esések megkülönböztetése, de a pontos algoritmust titkolják. A használónak egyébként 20 másodperce van arra, hogy leállítsa az automatikus segélyhívó SMS küldését. A BikerSOS alkalmazással sokkal hamarabb értesülhetnek a különféle mentőegységek a balesetről, annak pontos helyszínéről, és elkerülhetőek az olyan esetek, amikor esetleg az útról nem látható az árokba borult motorkerékpáros. A segélyhívó funkción felül a BikerSOS alkalmazás segítségével a használó a saját útjainak statisztikáit is meg tudja tekinteni, a motorozás során összegyűjtött adatokat ugyanis gyűjti a program.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!