Miközben az európai motorospiac még mindig nem talált magára és a csekély eladási darabszámok miatt egyre inkább veszít jelentőségéből, különösen meglepő, hogy a Honda azért vette fel európai kínálatába a CB1100-ast, mert gyakorlatilag kikövetelte tőle a közönség. Azt persze már a Honda 2009-ben, a Tokióban bemutatott koncepciómodell premierje után lemérte, hogy egy ilyen motorra lenne igény, de hogy pont a szenvedő Európában a potenciális vásárlójelöltek nyomására kerüljön bevezetésre egy olyan típus, ami itthon több mint hárommillió forintba kerül, erre azért senki sem számított.

Egyszerű, könnyen leolvasható műszerfal, fokozatjelző nélkül Egyszerű, könnyen leolvasható műszerfal, fokozatjelző nélkül

A blokk csábereje: halk duruzsolás és 93 Nm

Hogy mire föl ez a nagy izgalom a modell kapcsán? A CB1100-as számos vonásában őrzi a legendás CB750 Fourt, olyannyira, hogy tulajdonképpen a modernkori megfelelőjének tekinthető. Kerek lámpa, egyszerű formavilág, acél bölcsőváz és egy léghűtésű sornégyes blokk jellemzi, amely látványnak sem utolsó, mert a bordázott egységből gyönyörűen kanyarognak le a leömlők – vélhetően ezekbe a részletekbe szeretett bele a Honda elnöke, Takanobu Ito, aki luxusautó helyett nap mint nap egy CB1100-assal jár be irodájába.

Egyébként már az első találkozáskor feltettem magamnak a kérdést, hogy egy nem igazán nagy testű motorba miként préseltek bele egy ekkora blokkot? Ha nem nézzük a kipufogót és persze a kormányvégeket, az erőforrás a legszélesebb pontja a CB1100-asnak, s ha a nyergében ülünk, a tank alól kikandikál a blokk két széle. Mégsem lesz igazán izmos kiállású a motor a 41 mm-es teleszkópok és a keskeny gumik miatt, ennek ellenére a gondosság a tanktól elkezdve a kipufogón át a Com-Star stílusú felnikig mindenhol észrevehető. Az egyetlen stílusidegen részlet a CB1100-ason a két krómozott műszer közé ékelt digitális kijelző – ez nem feltétlenül illik a modellhez, ráadásul az aktuális fokozatot nem mutatja.

Gyönyörű látvány a léghűtésű blokk és a 4 az 1-be csőkígyó Gyönyörű látvány a léghűtésű blokk és a 4 az 1-be csőkígyó

Mondjuk a 90 lóerős egységnek szinte mindegy, hogy melyik fokozatban van, gyakorlatilag 50-nél már kapcsolhatjuk az ötödiket, rángatásnak vagy erőlködésnek nyoma sincs. Ilyen műszerszerű erőforrással ritkán találkozik az ember, még a soros négyhengeresek között is különösen finom, hangja azonban nincs sok, még akkor sem, ha elkezdjük pörgetni, pedig itt nincs vízköpeny, ami csillapítaná a zajokat. A 93 Nm-es nyomatékot produkáló, 16 szelepes egység 3000-es fordulattól kezd el rendesen húzni, s ha a 7000-es jelzés fölé lendül a mutató, akkor tényleg tüzessé válik. De a békés vezetői stílus illik a motorhoz a legjobban, mert fejidom híján szélvédelme a nullával egyenlő, így hiába a hosszú ötödik fokozat, autópályán nem élvezet vele menni. Ennek megfelelően tesztfogyasztásunk is alacsonyabb lett a vártnál, a 4,6 literes átlag azonban körülményektől függetlenül is remek teljesítmény egy 1100 cm3-es modelltől.

Rövid ülés, pont megfelelő párnázással, szerény a hátsó rugóút Rövid ülés, pont megfelelő párnázással, szerény a hátsó rugóút

Sajnos az utasnak nincs jó dolga a nyeregben

Menet közben kellemesen csalódtam a manőverezhetőségben: az említett, „vékony” villa és a két oldalsó rugóstag nem sok jóval kecsegtetett, pedig városban parádésan terelgethető a gép, könnyedén és stabilan fordul. Ha fokozzuk a tempót, gyorsan el lehet érni a futómű határait (hátul csak 89 mm a rugóút), ám mindig kiszámítható és kezes marad, biztonságérzetünket pedig nagyban növeli a különösen jól adagolható fék (az ABS alapáras). Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy hiába ideális a kormány magassága, a 795 mm-es ülésmagasság egyértelműen a kisebb termetűeknek kedvez, a magamfajta hórihorgasoknak nem ez lesz a legkényelmesebb motor. Utassal is csak akkor lehet komfortos a CB, ha nem „túlméretes”, mert ahogyan a fotókon is látszik, meglehetősen rövid az ülőlap, arról nem is beszélve, hogy nincs kapaszkodó és a lábtartó is magasra került. Bármennyire is az az érzésem, hogy kicsit túlárazták a motort (ez a Hondánál az utóbbi időben egyébként nem igazán fordult elő), az eladási adatok mást mutatnak: a 3 230 000 forintos ár ellenére itthon is jól fogyott a modell, hiszen június végéig kilenc darabot adtak el. Összeurópai szinten 1170 példány kelt el az újdonságból, vagyis üzleti szempontból is remek döntés volt a CB1100-as piaci bevezetése.

Nyugodt tempóban meglepően keveset fogyaszt az újdonság Nyugodt tempóban meglepően keveset fogyaszt az újdonság

TETSZETT
– időtálló forma
– nyomatékos blokk
– kiváló fékhatás

NEM TETSZETT
– túl alacsony ülésmagasság
– vételár

ÖSSZEGZÉS
Nem kell iszonyatos teljesítmény és elektronikus őrangyalok armadája ahhoz, hogy egy motor igazán jó legyen. Nagy összegben mernék rá fogadni, hogy ugyanúgy klasszikus lesz a CB1100-asból, mint a CB750-esből.

HONDA CB1100
Lökettérfogat: 1140 cm3
Hengerek/szelepek száma: S4/16
Maximális teljesítmény: 66 kW (90 LE) 7500/perc
Maximális forgatónyomaték: 93 Nm 5000/perc

Sebességváltó: ötfokozatú
Hossz./szél./mag.: 2195/835/1130 mm
Tengelytáv: 1490 mm
Ülésmagasság: 795 mm
Üzemanyagtank: 14,6 l
Fék elöl/hátul: 2 x 296/256 mm tárcsa
Gumi elöl/hátul: 110/80 R18/140/70 R18
Menetkész tömeg: 248 kg
Tesztfogyasztás: 4,6 l/100 km
Alapár: 3 230 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!