Két dolog miatt terjednek nehezen az elektromos autók, egyfelől a beszerzésük drága, másfelől a hatótávolságuk meg se közelíti a belső égésű motorral hajtott járművekét. Utóbbi problémán kíván segíteni a holland STaR Engines nevű cég, amely Jerr.e illetve Gen.e néven hordozható generátorokat fejleszt.

A hagyományos autókhoz használt benzineskannák formáját idéző megjelenést képzelnek a szerkezetnek, méret tekintetében is nagyjából megfelel annak, a tömege egy kicsit nehezebb. Egy 5 literes benzintartály is helyet kap a szerkezetben, ennek a feltöltése nélkül is 23 kg a tömeg – derékfájósok óvatosan emelgessék. A holland csapat egy kicsi és könnyű Wankel-motort szabadalmaztatott, amely az áramot fejleszti szükség esetén. Azt egyelőre nem részletezik, hogy az 5 liter benzin mennyi energia fejlesztésére elég, de az biztos, hogy nem lehet majd menet közben használni a szerkezetet, hiszen a kipufogó is a készülék oldalán végződik, azaz álló helyzetben, az autón kívül elhelyezve lehet csak üzemeltetni a Jerr.e-t. A Gen.e nem más, mint több Jerr.e összekapcsolva, ennek a segítségével nem csak autók akkumulátorát lehet tölteni, de katasztrófahelyzetekben épületek energiaellátását is lehet biztosítani. Az a kérdés pedig megválaszolatlan marad, hogy ha az embernek van egy BMW i8-asa, akkor miért nem annak üzemanyagtartályába tölti a benzint, miért fejleszt abból először áramot, amivel aztán a következő benzinkútig/töltőpontig el tud jutni?

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!