– Nyolc pontban módosult a KRESZ május elsejétől – tájékoztatta lapunkat Megyeri Zsolt, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának megbízott vezetője. Három teljesen új szabály született, míg öt esetben a szövegben kisebb módosításokat eszközölt a jogszabályalkotó.

A gyermekszállító buszokat immár tilos kikerülni és elhaladni mellettük, amíg a le- és felszállás után a jármű el nem indul. Fő a gyerekek biztonsága (képünk illusztráció) A gyermekszállító buszokat immár tilos kikerülni és elhaladni mellettük, amíg a le- és felszállás után a jármű el nem indul. Fő a gyerekek biztonsága (képünk illusztráció)

Megyeri Zsolt elmondta: új elem a gyermekszállító busz kategóriája, amelybe az iskolabuszokon kívül minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű beletartozik, amelyen gyerekek és felnőtt kísérőik utaznak. Ezeket a járműveket egy legalább 40×40 centiméteres, megvilágított „Gyermekszállítás” táblával, továbbá „Gyermekszállítás” felirattal kell jelölni.

Lényeges változás, hogy míg korábban az ilyen buszok mellett „fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel” lehetett elhaladni, immár tilos kikerülni őket, illetve elhaladni mellettük mindaddig, amíg a le- és felszállás után a busz el nem indul.

Szintén új elem, hogy a „Gyermekek” veszélyt jelző KRESZ táblával jelölt útszakaszokon legfeljebb 30 kilométer/órás sebességgel lehet haladni.
Május elsejétől az autóbusz öbölben és az autóbusz forgalmi sávban is megállhatnak a személytaxik, illetve a gyerekeket szállító járművek az utasok ki- és beszállása idejére.

Ugyancsak változás, hogy a lakó-pihenő övezetekben a mozgáskorlátozott személy által vezetett jármű, vagy az őt szállító jármű vezetője is behajthat. Összességében tehát elmondható, hogy a KRESZ változások elsősorban a gyerekeket szállító buszok utasainak biztonságát szolgálják. Megyeri Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: a megyében szerencsére ebből a szempontból kedvező a helyzet. Tolnában eddig is nagyon ritkán fordultak elő olyan balesetek, amelyeket a buszok takarásából hirtelen a járművek elé lépő gyerekek szenvedtek volna el.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!