Manapság jellemző módon az autólopások célja az alkatrész-szerzés, nem pedig az újraértékesítés, a különféle bürokratikus megoldások miatt sokkal egyszerűbb a nem visszakövethető alkatrészek értékesítése a bűnözők számára.

Javarészt ez az oka annak, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés Toyota Priust lopnak. A hibridautó alkatrészeit nem lehet máshol felhasználni: egy sima benzinmotort a kisautótól a középkategóriásig használható, addig a Prius blokkja csak a Priusba jó, és mivel nem jellemző a motorhiba, nincs kereslet pót-erőforrásra sem. A többi hibridhez képest a karosszériaelemek eladása sem hoz pénzt, hiszen egyediek az elemek, azt a kevés keresletet meg lefedik a tényleges roncsokból kiszedett alkatrészek. A 2008-2010 közötti Toyota Priusok esetén a National Insurance Crime Bureau statisztikája szerint 1000 autóból 1,65-öt lopnak el, a hasonló korú többi autónál 1000-ből 128,7 az átlag. Ebben a számban benne van az is, hogy ellopott Priusok 96,7 százalékát megtalálják a bűnüldöző szervek.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!