Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által alapított HUMDA Zrt. egyik legfontosabb törekvése a hazai autó- és motorosport népszerűsítése és fejlesztése, ennek érdekében alakítottak ki nemzetközi szintű tehetségkutató és utánpótlásnevelési rendszert, melynek segítségével a lehető legtöbb fiatal belekóstolhat az autó- és motorversenyzés világába. Az új támogatási rendszer célja a belépési küszöbök csökkentése és a minél egyenlőbb esélyek megteremtése.
Magyarország motorsport-történelme napjainkig sem volt eredményekben szűkös. Már a legelső autós nagydíjon is egy magyar mérnök, Szisz Ferenc aratott győzelmet 1906-ban, Le Mans-ban. Később a kelet-európai országok közül elsőként Mogyoródon épült fel Forma–1-es pálya, a Hungaroring. 1986 óta megszakítás nélkül látják vendégül a száguldó cirkuszt és további rangos szériákat. A közelmúlt eredményeire is büszkék lehettek hazánk autó-motorsport kedvelői; magyarok százezrei szurkoltak Baumgartner Zsolt történelmi Forma–1-es pontszerzésének; Talmácsi Gábornak, amikor szoros csatában elhódította a gyorsaságimotoros világbajnoki címet; illetve legutóbb Michelisz Norbertnek, aki két évvel ezelőtt egy rendkívül fordulatos szezonzárón lett a túraautózás világkupa győztese.

– Ezekre a sikerekre támaszkodva igyekszünk megtalálni a jövő autó- és motorversenyzőit, Talmácsi Gábor és Michelisz Norbert méltó utódait. Ezt egy olyan innovatív, folyamatosan fejlesztett, finomított kiválasztási rendszer segítségével tudjuk elérni, amely mérhető, objektív adatokkal mutatja meg, hogy ki a legrátermettebb, legtehetségesebb. Azért fontos, hogy alapos munkát végezzünk, mert az autó- és motorsport jellegéből adódóan csak kevés versenyzőt van értelme támogatni, de nekik jelentős segítséget kell adni, hogy nemzetközi szinten is komoly eredményeket érhessenek el. Az Ügynökség közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében, tavasszal egy teljes média-mixet lefedő kampányt is indítottak a témában. Motoros közlekedésbiztonsági napot is rendezett június végén a HUMDA a Hungaroringen. Hosszú távon a multimobilitás is egyre nagyobb hangsúlyt kap a HUMDA működésében. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság is sarkalatos kérdés – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A legjobb nemzetközi példák elemzésével és a sportág hazai szakértőinek bevonásával kialakított támogatási rendszer alapelve, hogy a legtehetségesebb versenyzők transzparens és mérhető elbírálási szempontok alapján kerüljenek kiválasztásra. Az eredmények mellett többek között a vezetéstechnikát, valamint a fizikai- és mentális alkalmasságot is értékelik a szakemberek. A HUMDA a legmodernebb vizsgálati és teljesítmény-elemzési módszerek alkalmazásával dönti el, hogy kik kaphatnak támogatást. A tehetségek felmérése egy holisztikusan kialakított, többlépcsős programban történik.
– Az autóversenyzés rendkívüli népszerű, azonban a sportág versenyszerű űzése jelentős anyagi ráfordítást igényel, így csak keveseknek adatik meg, hogy felálljanak egy rangos bajnokság futamán a rajtrácsra. A saját autóversenyzői karrierem sem egyből egy versenyautó volánja mögül indult, a szimulátoros eredményeimnek köszönhetően kaptam lehetőséget arra, hogy igazi versenypályán vezethessek. Úgy gondolom, hogy napjainkban a technológia nagy léptékű fejlődése miatt könnyebben lehet bejárni akár az én fejlődési utamat is. Egyre több tehetséges fiatal felkutatására, majd későbbi felkarolására nyílik lehetőség a HUMDA újonnan létrehozott támogatási rendszer, valamint a tehetségkutató szimulátoros bajnokságok jóvoltából – emelte ki Michelisz Norbert túraautó-világkupa győztes autóversenyző, a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja.

– Nemrég jelentettük be, hogy a HUMDA közreműködésével folytatja pályafutását Sebestyén Peti, aki az együttműködés eredményeként a Supersport-világbajnokság legjobb csapatánál versenyezhet az év hátralévő részében. Személyében meg is találtuk az első versenyzőt, aki a HUMDA bizalmát élvezheti. Bízunk benne, hogy az új rendszernek köszönhetően hamarosan tovább bővül a kör és sikerül felkutatni olyan tehetségeket, akik majd hazai közönség előtt gurulhatnak ki a hajdúnánási versenypályára – fűzte hozzá Talmácsi Gábor világbajnok gyorsaságimotor-versenyző, a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja.
A HUMDA Zrt. számára a Sebestyén Petivel való együttműködés egy előzetes próbája a támogatási rendszernek, ő is elvégezte azokat a fizikai és kognitív képességteszteket, amelyek alapján zajlik majd a kiválasztás, valamint olyan versenyeredményekkel is rendelkezik, amelyek szükségesek a közös munkához. A program első pályázati időszaka várhatóan 2021 őszén indul és már kezdő szinttől nyitott lesz minden autó- és motorsport szakág versenyzője számára.