Ezer sebből vérzett az útdíjrendszer a január elsején életbe lépett módosításokat követően, és aki biztosra akart menni, gyorsan megvette az új, területi érvényességű matricákat; ők most jó eséllyel futhatnak egy extra kört, mert csak az ügyfélszolgálatokon tudják majd visszaváltani a feleslegesen megvásárolt példányokat – élen a Veszprém megyei matricával, amely értelmét veszti.

A legfontosabb változás, hogy a megyehatár előtti utolsó- helyett a megyehatár utáni első lehajtóig terjed a területi érvényességű e-matrica hatálya. De ez még nem minden, hiszen pár útszakaszt kiemelten kezeltek, és azokat kivették a fizetős hálózatból: kettő helyett immár nulla területi e-matrica kell majd a dunaújvárosi és szekszárdi Duna-híd használatához, az alternatíva nélküli Budapest-Ferihegy közötti pár száz méteres szakasz is ingyenes lett néhány vidéki útszakasszal együtt.

Persze még nincs vége a módosításoknak, hiszen az enyhítés bejelentésével együtt azt is közölték, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az ügyfélszolgálatok felkeresése nélkül lehessen intézni a fölösleges e-matricák visszaváltását. Akit így átejtettek, egészen biztosan nem akarja bizonytalan ideig az államnál kamatoztatni a pénzét, hanem a lehető leghamarabb felkeres majd egy ügyfélszolgálatot. A mozgásukban korlátozottak és a négy- vagy többgyermekes családok esetén utólagos kompenzációval szeretnék a D2-es kategória (8-9 személyes személyautó, dupla díj) felárát visszatéríteni – a háromgyermekes családoknak (a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél ez a „minimum”) ez nem jelent könnyítést…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!